Hurmalar depo içinde havadaki nemi alırlar bu nedenle deponun nemi %75 i geçmemelidir. Bu 0 °C'de depolanan ürün içinde geçerlidir. Ancak -18 °C'de depolama yapıldığı takdirde hurmalarda su kaybı olacaktır.
Berhi Yaş hurmayı 10 gün içerisinde, Sukkari yaş hurmayı 1 yıl içerisinde tüketmeniz uygundur. Tüketeceğiniz kadarını çıkarmanız tavsiye edilir. Bu koşullara uygun saklamanız halinde kurtlanma ve bozulmayı önlersiniz. Afiyet olsun.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Hurma Neden Kutsaldır? Hurma, İslam dininde kutsal bir meyvedir ve Ramazan ayında sık sık tüketilir. Hurmanın kutsallığı, peygamberimizin hurmayı sık sık tüketmesi ve hurmanın Kuran'da geçen birçok ayette bahsedilmesiyle ilgilidir. İslam'da hurma, bereket, sağlık ve şifa sembolü olarak kabul edilir.
Uygun koşullar da saklanmadığı takdirde hurma bozulabilir ve kurtlanabilir. Bunun önüne geçmek için hem kuru hurmayı hem de yaş hurmayı uygun koşullarda muhafaza etmek gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Kokusu: İyi bir hurmanın hoş bir kokusu vardır. Eğer hurmanın kokusu hoş değilse veya bozulmuş bir koku varsa, taze olmayabilir. Çekirdek: İyi bir hurmada, çekirdek kolayca çıkarılabilir ve yüzeyinde çatlak veya hasar yoktur. Çekirdeği zor çıkarılan veya çatlamış olan hurmalar bozulmuş olabilir.
Palmiye Kırmızı Böceği, Hurma ve palmiye türü bitkilerde çok önemli zarara neden olur. Öldürücü zararı kurtçuklar yapar.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem.
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Birçok türü var. En meşhuru ve makbulü acve hurması... Acve hurması Medine'de Peygamber Efendimizin kendi eliyle diktiği ağaçların olduğu hurma bahçelerinde yetişiyor. Hurmanın en iyisi ve en makbulu Medine'de yetişiyor.
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
Hurmanın Zararları
Çünkü şeker oranı yüksek bir meyvedir. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için uzmanlar kilo problemi yaşayan kişilere tavsiye etmemektedir. Fazla tüketim gerçekleşirse göz ve baş ağrısı yaptığı söylenmektedir. Aşırı tüketimin yaratacağı bir diğer problem dalağa zarar verme ihtimalidir.
Hurmalarınızı bir, iki hafta içerisinde yemeyi planlıyorsanız en iyi saklama yöntemi oda sıcaklığında saklamaktır. Oda sıcaklığında güneş görmeyen bir konumda saklanabilirler.
, Pakistan, Yemen ve Türkmenistan'da yetişen 60 milyon ton hurma ile ilk sırada yer alır; Afrika, Cezayir, Mısır, Fas, Moritanya, Libya, Mali, Nijer, Sudan, Çad, Tunus ve Somali 32 milyon ton üretimle ikinci sıradadır.
Hurma yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkelerde olgunlaşmamış hurmalar yemek içerisinde kullanılır, çekirdekler ise su içerisinde bekletilerek şişirildikten sonra öğütülür ve hayvanlara yem olarak verilir. Olgunlaşmış meyveler ise taze şekilde tatlı yapımında ve pastalarda değerlendirilir.
Hadis : Resulullah (SAV), Ramazan bayramında, sayıca tek olan birkaç hurma yemedikçe namaza gitmezdi. Ravi : Hadis : Bir rivayette de: "Sizden kim, bir yarım hurma ile de olsa ateşten korunabilirse, bunu yapsın" buyurmuştur.
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurma ağacı insana en çok benzeyen bitkidir. Erkekliği ve dişiliği, döllenme ve meyve vermesi, ortalama ömrü, en verimli yılları, vücut yapısı gibi birçok özelliğiyle insana benzerlik gösterir.Tepesi güneşten, kökleri sudan ayrılmamalıdır.
100 gram hurmada ortalama 314 kcal kalori oranı vardır. Özellikle akşam atıştırmalıklarında sağlıklı bir yiyecek için hurmayı tercih etmeniz sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre; sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat kadar önce hurma tüketmek iştahınızı kapatmanıza yardımcı olur.
Hadisi şeriflerde bu şekilde ifade edilen bir hadis yok. Sadece Hz. Enes'in aktardığı bir olay var "Hz Muhammed bayrama namazlarına gitmeden önce tek sayılı olan bir kaç hurma yer ve öyle gidermiş". Dönemin İslam ulemaları bu olaya bir kaç yorum getirmiştir, ancak hiç biri sağlık ile ilgili değildir.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen hurmaların çoğu tüketilmez, ihracat için üretilir.
Cennet hurması, Diospyros türündeki ağaçlardan elde edilen bir meyvedir. Türkiye'de genellikle Trabzon hurması olarak bilinir. Sonbahar mevsiminde hasat edilir. Kış başlarına kadar tezgahlarda bulunur.
Hurma: Tamr (Hurma Arapça'da kadın anlamına geldiği için Hurma alımı sırasında Tamr denmesi yararlı olacaktır). 1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri