Hurma aynı zamanda doğal şeker kaynağıdır ve vücuda hızlı bir şekilde enerji sağlar. Bu nedenle özellikle sporcular ve oruç tutanlar için faydalıdır. Ancak hurmanın fazla tüketilmesi kilo alımına neden olabilir. Çünkü hurma hem yüksek kalorili hem de yüksek şekerli bir besindir.
Doğal şeker kaynağı hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde kilo aldırmaz.
Diyet yaparken hurma tüketiminde miktara dikkat etmek gerekir ve abartılmadan günde en fazla 2-3 adet hurma tüketilmesi önerilir; hurma tüketildiğinde 1 porsiyon meyve ile değişim yapılmalıdır. Aç karnına tüketilmesi önerilir.
Hurma, lif oranın yüksek olması, midede uzun süre kalarak sindiriminin yavaş olmasını sağlar. Böylece kendinizi daha uzun süre tok hissederek, besin tüketimini azaltmış olursunuz. İçerdiği yüksek orandaki potasyum ve demir mineralleri de metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecinde destek olur.
Bu tatlı meyve, yüksek enerji içeriği ve besin değeri ile dikkat çeker. Bir adet orta boy hurma yaklaşık 20-25 gram ağırlığında olup, bu da ortalama 60-70 kaloriye denk gelir. Hurmanın kalori değeri, tatlı lezzetinin bir göstergesi olarak yüksek oranda doğal şeker içermesinden kaynaklanır.
İlgili 28 soru bulundu
Hurma tek başına kilo verdirmez. Ancak diyet esnasında tatlı krizlerinin geçmesine yardımcı olduğu, metabolizmayı çalıştırdığı ve kabızlığı önlediği için kilo vermeye yardımcı olur.
Hurmalar normal büyüklükte olan hurmalardan seçilebilir. Hurmanın lif oranı yüksek ve nispeten glisemik indeksi düşük olduğu için sizi uzun süre tok tutacaktır ama yüksek mineral ve vitamin içeriği ile enerjinizi düşürmeyecektir. Bir orta boy hurmanın kalorisi yaklaşık 40-45 kalori civarındadır.
Her sabah spor yapmadan önce aç karnına hurma tüketmek enerjik hissetmeye ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilmektedir. Hurmaların lif açısından yüksek olması ve kalın bağırsakta emilimini yavaşlatması uzun süreler tok hissetmenizi sağlar.
Hurma diyeti yapanlar, 5 gün gibi kısa bir süre içerisinde yaklaşık 5 kilo verebiliyor. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin tercihi genellikle kısa sürede etkisini gösteren diyet türlerinden yana olmaktadır.
Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için. Diğer öneriler ise… Tıpkı hurmada olduğu gibi doğadan gelen bazı şekerler, diş minesini güçlendirir ve onları plağa karşı korur.
Hurmanın içerdiği şeker vücudun kan şekerini dengeler. Lifler de bağırsakların çalışmasını sağlamaktadır. Metabolizmanın hızlanmasıyla kısa süre kilo verme süreci başlar. Doğal yollardan zayıflamak için de yemeklerden önce 1-2 tane hurma tüketin.
Hurma yoğurt diyet, yoğurt diyetine göre uygulaması daha zor bir diyettir. Farklı bir deyişle hurma yoğurt diyetinde hurma ve yoğurt dışında yalnızca su ve yeşil çay tüketilebilir. Bunun haricinde hiçbir besin tüketilmemelidir. 7 gün boyunca uygulanan hurma yoğurt diyeti sayesinde kişi, 5 ila 7 kilo verebilir.
Hurma, yoğun lif yapısına sahip bir meyvedir. 1 kase (100 gram) hurma, yaklaşık 8 gram lif içerir. Bitkisel lifler kabızlığın giderilmesine yardımcı olur; dışkı oluşumuna katkıda bulunan hurma, bağırsak hareketlerinin düzenli hale gelmesine yardımcı olarak sindirim sistemi fonksiyonlarını destekler.
Ancak genel olarak günde 2-3 adet hurma tüketmenin yeterli olduğu söylenir. Hurma hem magnezyum hem de lif kaynağıdır ve enerji verir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi fazla tüketildiğinde kilo alımına ve kan şekeri yükselmesine neden olabilir.
Lif, sindirim sisteminin sağlığı için en önemli besin maddelerindendir. Lifli besinler bağırsakların artık maddelerden arınmasını, bağırsak hücrelerinin kanserden korunmasını, hazmın kolaylaşmasını sağlar. 100 gr (5-6 adet) hurma günlük lif ihtiyacının yüzde 30'unu tek başına karşılayabilmektedir.
Yüksek kalorili olmaları ile bilinen muz, ananas, avokado ve mango gibi tropikal meyveler hızlı kilo aldırır. Kuru olarak tüketilme özelliğine sahip üzüm, incir ve kayısı gibi meyveler yüksek kaloriye sahiptir.
Hurma Kilo Aldırır Mı? Şeker açısından zengin bir meyve olması, bazı insanların kafasında hurmanın kilo aldırıp aldırmadığı konusunda soru işaretlerine yol açabilmektedir. Hurmanın içerisindeki şeker, rafine şeker ve meyve şekeri olan fruktozdan farklıdır ve kilo alımına yol açmaz.
Hurma diyetinin yapılışında ara öğün yer almaz. Ancak hurma diyeti içerisinde sınırsız şekilde su ve yeşil çay tüketimi yer alır. 7 günlük bir hurma diyetinde üç öğün beslenilir ve her öğünde 7 hurma tüketimine izin verilir. Bu miktar üzerine çıkılmaması ve altında kalınmaması önem arz eder.
Diyet sırasında şekersiz çay, bitki çayları, kahve tüketilebilir.
Hurma günlük tüketilmesi gerekenden fazla bir şekilde tüketildiği zaman insan vücuduna yağ olarak depolanabilmektedir. Yani fazla olarak hurma tüketimi kilo aldırabilmektedir. Fakat hurma tüketimi dengeli ve düzenli olarak yapılır ise kilo aldırmaz ve insan vücudu için oldukça yarar sağlar.
Sabah aç karna içtiğinizde hurma suyu ödem atmada yardımcı olur. İlk saatlerde tüketilen ve ödem atıldığında gün boyu enerjik olmanızı sağlar. Bu yüzden bazı uzmanlar sahur vaktinde tüketilmesini de tavsiye eder. Güçlü bir antioksidan olan hurma vücuttaki toksinleri kolayca atar.
Doğal şeker ve lif kaynağı olan hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde (günlük 1/3adet) hiçbir şekilde kilo aldırmaz ve hatta düzenli ve dozaja uygun yemek kilo alımı problemlerinin de önüne geçer.
Hurma yoğurt diyeti, belli bir süre sadece bu iki besinin tüketilmesiyle uygulanan bir zayıflama yöntemidir. Bu diyette yoğurt, hurma ve su dışında başka bir besin yer almıyor. Hurma yoğurt diyeti, göbek yağlarını eritiyor, 7 günde yaklaşık 5 kilo verdiriyor.
Günde sabah-öğle-akşam olmak üzere üç öğün şeklinde programlanan diyette her öğün, 7 hurma 1 kase yoğurt şeklinde uygulanmalıdır. Yani bir günde tüketeceğiniz toplam hurma sayısı 21, yoğurt miktarı ise 3 kasedir.
Hurmaların türlerine göre kalorileri çok değişkenlik göstermemekle birlikte diyette yaş hurmaların tercih edilmesi önerilir. Yaş hurma kuru hurmaya göre daha az kalorilidir; su oranı yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri