Boğazın kuzey kıyısında İran, güney kıyısında ise Umman toprakları bulunur. Genişliği 33 ila 95 kilometre kadardır.
Hürmüz boğazı konumu itibari ile İran, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri ile sınırı olan bir boğazdır. Bu üç ülkede de buradan geçişleri kontrol etmektedir.
Dünya'nın ticaret bakımından en önemli boğazlarından biri olan Hürmüz boğazı stratejik bir öneme sahiptir. Bu bölgeden aktarılan tankerler ve petroller bu boğazdan geçtiği için Hürmüz boğazı petrol ticaretinin yapıldığı yer olarak da bilinir.
Eğer merak ediyorsanız hemen okumaya başlayabilirsiniz. Dünyada Kaç Tane Boğaz Var? Yazıya giriş yapmadan önce sizlerle şu genel bilgiyi paylaşalım: Dünya üzerinde 52 tane, Türkiye'de ise 2 tane boğaz bulunuyor.
Ülkemizde iki adet boğaz vardır ve bu boğazların stratejik önem arz etmesi, özellikle İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu kıtalarını birbirine bağlaması sebebiyle ülkemize boğazlar ülkesi adı verilmektedir. Ülkemizde bulunan bu önemli boğazlar "İstanbul Boğazı" ve "Çanakkale Boğazı" olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Dünyada 52 tane Türkiye'de 2 tane insanda bir tane bulunan şeyin ne olduğu merak edilen konular arasında yer aldı. Şimdi, yeterince düşündüyseniz sorunun cevabına bakalım... Dünyada 52 Tane, Türkiye de 2 Tane ve insanda 1 tane olan şey nedir? sorusunun cevabı 'BOĞAZ'dır.
Boğazlar, Türkiye için çok önemlidir. Boğazlar, Türkiye için menfaat değil, varlık, egemenlik ve güvenlik meselesidir. Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur. Çanakkale Boğazı ile Karadeniz Boğazı arası, Türkiye'nin egemenliğine tabi iç sularıdır.
Malakka Boğazı; Endonezya'ya bağlı Sumatra adası ve Malezya Yarımadasında (Batı Malezya) arası, 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Karadeniz ile Marmara Denizi arasında bir doğal koridor görevi gören İstanbul Boğazı birbirinden farklı iki ekosistem arasında yer alır ve zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir.
Hürmüz Boğazı (Arapça: مضيق هرمز - Madîk Hürmüz, Farsça: تنگه هرمز - Tange-ye Hormoz) Umman Körfezi ile Basra Körfezi'ni birbirine bağlayan boğazdır. Boğaz, Avesta'da adı geçen iyilik tanrısı Hürmüz'ün adını almıştır.
Hürmüz, 272 - 273 yılları arasında İran'daki Sasani Devleti'nin kralıydı. I. Şâpûr'un (241-272) oğluydu. Babasına bağlı olarak Horasan valiliği yapmış ve Roma'ya karşı girişilen savaşlarda bulunmuştur.
Başta Türk Boğazları (İstanbul ve Çanakkale Boğazları) olmak üzere Orta Doğu'daki stratejik (doğal) deniz yollarından diğer ikisi Hürmüz Boğazı ve Bab el-Mandeb Boğazı'dır.
İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.
Bering Boğazı, Asya'nın en doğu noktası (169° 44' W) ile Amerika'nın en batı noktası (168° 05' W) arasında bir boğazdır. Günümüzde Rusya ile ABD (Alaska) arasında coğrafi bir sınır konumunda olması ile birlikte Amerika ve Asya kıtalarının birbirine en yakın olduğu yerdir.
İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizinden oluşan Türk Boğazlar sisteminin, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan tek suyolu olarak sahip olduğu stratejik önem tartışılmazdır.
İstanbul Boğazı'nın yaklaşık olarak iki katı uzunluğunda olan Çanakkale Boğazı, 61 kilometre (38 mi) uzunluğunda olup en dar yeri 1,2 kilometre (0,75 mi) en geniş yeri ise 6 kilometre (3,7 mi) genişliğindedir.
Boğazın gerdanlığı 48 yıldır kıtaları birbirine bağlıyor
"İstanbul Boğazı'nın gerdanlığı" olarak nitelendirilen ve 30 Ekim 1973'te hizmete açılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 48 yıldır Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor.
Resmî yazılarda saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar: Sayın Bakan, Sayın Vali, Sayın Başbakan, Sayın Rektör, Saygıdeğer Hocam vb.
Boğaz, kafatası alt kısmından başlayıp alt gırtlak kıkırdağı hizasında yemek borusu ile birleşen, duvarlarını kasların teşkil ettiği sindirim sisteminin ağızdan sonraki ikinci ünitesi. Boğaz, yaklaşık 12 cm uzunluktadır.
Çünkü buzullar çağında oluştuğu ve sular altında kalıncaya kadar Asya'dan Amerika kıtasına göçlerin olduğu iddiaları sürülmektedir. Bering Boğazı su seviyesi ve diğer jeolojik ve denizcilik ilkeleri bakımından su yolu olarak kullanılmaya elverişli bulunmadığında kullanılmamaktadır.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşmedir. Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler.
Türk Boğazları'ndan uğraksız geçecek gemilerden sağlık denetimi, fener ve tahlisiye hizmetleri olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alınmaktadır. Bu ücretlerin hesaplanmasında, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi hükümlerinde belirtilen "Altın Frank" biriminin esas alınması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri