Hz. Âdem (as), yasak meyvelerden yemekle bizim bildiğimiz mânâda bir günah işlememiş, daha iyi olanı terk etmiştir. Neticede de, bu hatalarından dolayı Cennet nimetlerinden mahrum kaldılar. Cennette günah ve sevap mefhumunun olmaması bu günahın, bilinenden başka bir şeklinin olduğu da anlaşılır.
Tanrı Âdem'e iyiyle kötüyü bilme ağacının meyvesini yasaklamıştır. Bu yasağın ardından Havva yaratılmış ve yılanın kandırmasıyla Havva, Havva'nın etkisiyle de Âdem ağacın meyvesinden yemişlerdir. Böylece insanlık tarihinin ilk günahı işlenmiş; Âdem ile Havva cennetten kovulmuşlardır3.
Bu son âyet Hz. Âdem'in yasaklanmış ağaca günah işleme azmi ve niyeti olmaksızın dalgınlıkla yaklaştığını belirtmektedir. Nitekim, Hasan el-Basrî; (ö.110/728) “Âdem unuttuğu için âsi oldu” demiştir. Diğer yandan bu olay, Âdem henüz cennette iken yani peygamber olmazdan önce vukû bulmuştur.
Özetlersek; 36 ayette, şeytana aldanarak isyan eden Hz. Adem'in cennetten kovulma cezasına çarptırıldığına işaret edilmiş, onun neslinden gelenlerin Allah'a isyan etmemeleri için, bir uyarı yapılmıştır.
İnsanlığın ilk dîni, ilk insan ve ilk Peygamber Hz. Âdem Aleyhisselâm`a gönderilen ve Allah`ın bir olduğu inancına dayanan Tevhid dînidir.
İlgili 22 soru bulundu
Hz. Âdem (as), yasak meyvelerden yemekle bizim bildiğimiz mânâda bir günah işlememiş, daha iyi olanı terk etmiştir. Neticede de, bu hatalarından dolayı Cennet nimetlerinden mahrum kaldılar. Cennette günah ve sevap mefhumunun olmaması bu günahın, bilinenden başka bir şeklinin olduğu da anlaşılır.
Adem ibadet eder miydi; mesela namaz kılar mıydı? Değerli kardeşimiz, Her peygamber gibi, Hz. Âdem aleyhisselam da ibadet ederdi, namaz kılardı.
Allah Teâlâ'nın kullarını imtihan etmesi, Hazret-i Âdem'in yaratılmasıyla başlamıştır. İlk olarak Hazret-i Âdem'e secde emri ile melekler imtihan edilmiş oldu. Bütün melekler bu imtihânı kazandılar.
Kısas-ı enbiyâ göre, yaşamakta oldukları Adn cennetinden Âdem Serendip adasına (Srilanka), Havva ise Etiyopya'ya indirilir. Daha sonra Mekke'de Arafat dağında buluşurlar. Bu kıssa, İslam kültüründe önemli bir yer kapsamaktadır.
Hz. Âdem'in dili İslâmî telakkiye göre Arapça, yahudi ve hıristiyanlara göre ise Ârâmîce idi. Cennette Arapça, yeryüzüne inince de Süryânîce konuştuğu, on iki yazı çeşidi ile 700 dil bildiği de öne sürülmüştür.
Yüce Allah Hz. Âdem'in (as) cesedine ruh üfleyince Âdem (as) aksırarak gözlerini açtı ve “Elhamdülillahi Rabbi'l-âlemîn!” dedi.
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
İbnü Mesut'dan asma, üzüm ağacı ve bazılarından incir tabiri vârid olmuştur. Bu meyanda şu tabir de vardır: "Bu öyle bir ağaçtır ki, melekler hulûd (ölümsüzlüğe ermek) için bununla kaşınırlar." Bunların bir temsilî mânâyı ifade ettikleri de açıktır.
ortak özellik olarak aynı yerden su çıkması (idrar) yani bacak arasından.sonra adem penisi keşfetmiştir dokundukça değişik hissediyordur.havvada vaginayı ve biri çıkıntı diğeri girinti olduğu için adem onu oraya yerleştirmek istemiştir ve zevk aldığını hissedince devam etmişlerdir.sonuçta insanlara akıl verildi.
Havva anamız hep ikiz doğum yapıyordu. Bunlardan birisi erkek, diğeri de kızdı. Hz. Âdem, aynı anda doğan ikizleri, bir önce veya bir sonra doğan ikizlerle evlendiriyordu. Habil'le beraber doğan kız çirkin, Kabil'le birlikte doğan kız ise güzeldi.
Adem'in (as) boyunun 60 zira (40 m civarı) olduğu belirtilmektedir. İbn Haldun (1332-1406) gibi bazı düşünürler ise bunun onun cennetteki boyu olduğunu, Hz. Havva ile yere indirilince yer şartlarına uygun boyuna iade edildiğini kabul etmişlerdir.
Kuran'ı Kerimde Hz. Adem'in oğulları Habil ile Kabil'in kıssası da anlatılır. İnsanlarla birlikte yeryüzüne indirilen şeytan, Kabil'e de vesvese vermiş ve kardeşini kıskanmasına neden olmuştur. Kuran'ı Kerim'de yeryüzündeki ilk fitnenin Kabil'in Habil'i öldürmesi olduğu yazar.
Kur'an-ı Kerim'in açık ifadesiyle ilk insan Hz. Âdem (as)'dir. Cenab-ı Hak onu yaratırken toprak unsurunu tercih etmiş, ondan yaratmış, daha sonra da ruh vermiştir. İlahi hikmet, hem Hz. Âdem (as)'e bir can yoldaşı olması hem de insan nevinin üreyip çoğalması için Havva validemizi yaratmıştır.
Ebu Hüreyre (R.A.)'nin rivayet ettiği bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur: "Güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür. Adem bu gün yaratıldı, bu gün cennete yerleştirildi, bu gün cennetten çıkarıldı, Allah onun tövbesini bu gün kabul etti ve kıyamet bu gün kopacaktır.
Çünkü bütün peygamberler kavimlerine sünneti öğütlemiş ve bazı peygamberlerin de sünnetli doğmuş olduğu bilinmektedir. Sünnetli doğan peygamberler; Adem, Şit, İdris, Nuh, Hanzele, Hud, Salih, Lut, Yusuf, Musa, Şuayb, Zekeriya, Yahya, Süleyman, İsa ve Muhammed (aleyhimüsselâm)dır.
Evine dönen Peygamber Efendimiz (asm), ilk Müslüman Hz. Hatice (r.anhâ) Vâlidemize nasıl abdest alınacağını ve nasıl namaz kılınacağını öğretti. Daha sonra birlikte namaz kıldılar. İslâm tarihinde cemaatle kılınan ilk namaz, Peygamber Efendimizin (asm) imam olup kıldırdığı bu namazdır.
Çünkü Kur'an Hz. Peygamber (asm)'in sünnetine uymayı da emretmektedir.
Allah bana yardım etti de Müslüman oldu.” hadisinden Hz. Âdem'in de Hz. Peygamber (asm) gibi Allah'ı gördüğünü çıkarmak mümkün değildir.
Yine de kendimizi Adem'den bahseden Yahudilik, İslam ve Hıristiyanlıkla sınırlarsak Ademin genellikle yaklaşık 5700 yıl önce yaşamış olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz.
Hz. Âdem hata etmiş, fakat tövbe ile rahîm olan Allah'ın affına mazhar olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri