Kur'ân-ı Kerîm'e göre Allah'ın elçilerinden biri olan Yûnus (es-Sâffât 37/139) -kavmi kendisine inanmayınca- öfkeyle onlardan uzaklaşmış (el-Enbiyâ 21/87), yüklü bir gemiye binmiş (es-Sâffât 37/140), çekilen kura neticesinde kaybedenlerden olmuş ve kendisini bir balık yutmuştur (es-Sâffât 37/141-142).
İslami anlayışta Yunus
Ninova halkına peygamber olarak gönderilen Yunus, 33 yıl onları tanrının dinine davet etmiş, kendisine bu süre içerisinde sadece iki kişi inanmıştır. Bu durum kendisinin canını sıkmış, ALLAH'ın izni olmadan Ninova'dan ayrılıp Akdeniz'e kadar giderek bir gemiye binmiştir.
Meal (Kur'an Yolu)
Kendisini (büyük bir) balık yuttu. Doğrusu o (bundan önce) kınanacak bir iş yapmıştı. Eğer o, Allah'ın şanını yüceltenlerden olmasaydı kıyamete kadar balığın karnında kalacaktı. Üstüne (gölge yapması için) kabak türünden bir bitki bitirdik.
Hz. Yunus, balığın karnından Muharrem ayının (aşure) onuncu gününde Allah'ın inayetiyle kurtulur. Balık onu Dicle kenarında bir sahile kusar.
Yûnus peygamberin Kur'an'da geçen “balık sahibi” anlamındaki sıfatı. Kur'ân-ı Kerîm'de adı geçen bir peygamber. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
İlgili 30 soru bulundu
Metta (Metta oğlu Yunus), Asur İmparatorluğu'nun başkenti Ninova (Ninive) halkına gönderilmiş bir peygamberdir. Yunus (A.S.) kıssası Kur'an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes'te geçmektedir.
2- Hz Yunus'un Hayatı
Hz Yunus (a.s)'ın adı, Kur'ân'ın çeşitli yerlerinde geçmekle beraber, Kur'ân'daki sûrelerden birine isim olarak da verilmiştir. Kur'an'ın onuncu sûresinin adı Yunus sûresidir. Hz Yunus'un soyu Hz Yakup 'a ve onun vasıtasıyla da Đbrahim (a.s)'a dayanmaktadır.
Rivayete göre Yûnus balığın karnında üç, yedi, yirmi veya kırk gün kalmıştır (a.g.e., s. 408-411).
Enbiya Suresi, 87. ayet: Balık sahibi (Yunus'u da); hani o, kızmış vaziyette gitmişti ki; bundan dolayı kendisini sıkıntıya düşürmeyeceğimizi sanmıştı. (Balığın karnındaki) Karanlıklar içinde: "Senden başka İlah yoktur, Sen Yücesin, gerçekten ben zulmedenlerden oldum" diye çağrıda bulunmuştu.
Özellikle kurtuluş olarak gösterilen yunus balığı; zarafeti ve güzelliğinin yanı sıra, gücü ve samimiyeti ile dikkatleri üzerine çeker. Kurtuluş ve zafer için ideal bir simge olarak karşınıza çıkar.
Yunus'un çok fazla zikretmesi onu balığın karnından kurtarmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ise bu mucizevi hadise ile şu hadi-i şerifi buyurmuştur: 'Sıkıntıya düşmüş ve başı belâya düçâr olmuş hangi Müslüman bu duayı yaparsa, Allah Teâlâ mutlaka onun duasını kabul buyurur. '
Kavmi ile mücadelesi, balığın karnında 40 gün kalması Kur'an-ı Kerim'de Müslümanlara ibret alınması için anlatılır.
Yunus Suresi (Arapça: سورة يونس) Kur'an'ın onuncu suresidir. Sure 109 ayetten oluşur. Sure, adını ayrıntıları Saffat Suresi 139-148. ayetlerinde ve bazı hadislerde anlatılan Yunus kıssasından almıştır.
Yunusların ve balinaların memeli hayvanlar oldukları doğrudur; yani bizler gibi akciğerli solunum yaparlar. Bunun için su yüzeyine çıkıp, kafalarının üzerinde bulunan solunum açıklığından nefes alırlar ve bu nefesi dakikalar boyunca tutarak su altında yüzerler.
Yunus'un en büyük mucizesi, balığın karnında hayatta kalmasıdır. Ninova halkına da peygamber olduğunu ispat etmek için bazı mucizeler göstermiştir. Bu mucizeler ise aşağıdaki gibidir. Dua ederek Allah'ın emri ile bulutlardan ateş çıkmasını sağlamış ve ağaçları yakmıştır.
Yunus'un kabrinin Kurşunlu caminin kıblesinin karşısındaki yerde, Hz. Cercis'in ise İçkale içindeki St. Georgia Kilisesi'nin altına olduğunu söyledi. Diyarbakır'ın Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık için kutsal olduğunun altını çizen Prof.
Hz Yunus'un Duası Kaç Kez Okunmalıdır? Yunus peygamberin balığın karnındayken ettiği dua oldukça faziletlidir. Dertlerinden, sıkıntılarından ve hastalıklarından kurtulmak isteyenlerin okuması faziletlidir. Duanın faziletinden yararlanabilmek için kırk kez okumak ise önemlidir.
Peygamber efendimiz buyuruyor ki; (Bir hasta, Yunus aleyhisselamın “Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minezzâlimîn” duasını kırk defa okursa, şehit olarak vefat eder.
“Balığın karnındayken Yunus'un (aleyhisselam) yaptığı dua; “Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minez-zâlimîn” idi. Müslüman bir kişi bu duayı her ne şey için okursa, Allahü teâlâ elbette onu kabul eder. Hiçbir kula, Yunus bin Metâ'dan (aleyhisselam) daha hayırlıyım, demek yakışmaz.”
Doğal ortamında yunusların yaşam süreleri 25-35 yıl civarındadır. Kesin bir rakam olmamakla birlikte, toplanan veriler, yunus parklarında olduğu gibi, esaret altında yaşayan yunusların, bu ortalamanın çok altında yaşayabildiğini tespit etmiştir.
3-4 yaşında ya da 1,8-2,1 m uzunluğa ulaştıklarında cinsel olgunluğa erişen bayağı yunuslarda gebelik süresi yaklaşık 10-11 aydır ve 76–86 cm uzunluğa sahip bir yavru doğururlar. Yavrunun anne ile olan birlikteliği 1-3 yıl gibi bir süreyi kapsar.
Yahudilerin kutsal kitabı Ahd-i Atik'teki rivayetlere bakıldığı zaman Hz. Yunus'un (a.s) Gatheferli Amittay'ın oğlu olduğu, Zebulun kavminden olduğu, Filistin'in Celile topraklarında dünyaya geldiği ve milattan önce 793-753 yılları arasında yaşadığı yazmaktadır.
Nûh Peygamber olduğunu değil, Hz. Yunus Peygamber'in de Kürtçe konuştuğu iddia eder; Seyahatname: “Lisân-ı Ekrâd, fesâhat ü belâğat üzre tekellüm eder. Hazret-i Yûnus aleyhi's-selâm diyâr-ı Musul'da sâkin iken Kürd lisânın söylemiş ola.”
Tefsir kaynaklarına göre Zünnun, Hz. Yunus'un lakabı olup “balık sahibi” anlamına gelir. Ona bu lakap, kendisini balık yuttuğu için verilmiştir.
Kur'an-ı Kerim'de kendisinden "balığın karnındaki peygamber" diye söz edilen Hazreti Yunus'un türbesi, Musul'daki "Yunus Peygamber Tepesi"nde yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri