İbn-i Sînâ, 980 yılında Buhara (Özbekistan) yakınındaki Efşene'de dünyaya geldi. Daha 10 yaşlarında Kuran'ı ezberleyerek hafız olur.
Celal Şengör'ün dediğine göre İbn-i Sina da kendi gibi dışkısını tatmış.
Gelen anne ve babasının mensup olduğu etnik köken, gerekse 'Sina' ismi üzerinden yapılan incelemeler bunun en önemli kanıtıdır. Tarihsel açıdan etnik köken olarak yapılan inceleme ve araştırmalar, İbn-i Sina'nın Türk olduğunu günümüzde ortaya çıkarmıştır. Yani İbn-i Sina'nın bir Türk olduğunu ifade etmek mümkün.
Dindar bir Müslüman olan İbn Sina, rasyonel felsefeyi İslam teolojisi ile uyumlu hale getirmeyi amaçlamıştır.
Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen programa yoğun ilgi yaşandı. Özellikle felsefi görüşlerinden dolayı, bazılarının, “İbn-i Sina ateistti” şeklindeki yaklaşımlarına karşı çıkan Alper, “İbn-i Sina kesinlikle ateist değildir” dedi.
İlgili 39 soru bulundu
Kanın besinleri taşıyan bir sıvı olduğu fikrini ileri süren İbn-i Sina, şeker hastalığını idrardaki şeker varlığı ile de kanıtlar. Ayrıca kızıl hastalığı, şarbon hastalığı ve karaciğer hastalıkları ile hepatitin keşfi İbn-i Sina buluşları arasında yer alır.
İslâm Meşşâî okulunun en büyük sistemci filozofu, Ortaçağ tıbbının önde gelen temsilcisi.
Türk Dünyası Araştırmaları
Dünyanın günümüze kadar etkisini göstermiş en büyük bilim adamların¬dan biri olan İbni Sina (980-1037), Buharalı bir anne ve Belhli bir babanın oğludur. Buhara'da esaslı bir medrese eğitimi gören İbn Sina, tıp yanında çeşitli bilimler üzerinde de bilgisini arttırdı.
"İbn-i Sina, bilgiyi keşfetmenin peşinde koşan, kabına sığmayan, çağının ötesinde bir zekaya sahip meraklı bir çocuktur. Aristoteles'in Metafizik kitabını kavrayabilmek için defalarca okur, yaşıtları gibi oyun oynamak yerine araştırmalar yapar ve çoğunlukla en yakın arkadaşı keçi Sokrates ile dertleşir."
İbn-i Sina (Lokman Hekim), Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdı.
Burada cıva kullanmış, cıvayı, bakırla birlikte sirkede pişirmiştir. Daha sonra bu karışımı nemini kaybedene kadar ısıtır. Bu karışım beyaz bir toz haline gelir. İbn Sina maddenin nemini tamamen bertaraf etmek için işlemi tekrarlar.
XI. yüzyırda İslam dünyasında yaşamış olan ve daha çok bir hekim ola- rak ad yapmış olan İbn Sina simya ve kimya ile ilgilenmiştir. İbn Sina'nın kimya ile ilgili iki makalesi vardır.
İbn Sinâ hikâyeleri de arke- tipsel güçlerin kişiliğe olan etkilerinden bahseder. Mitolojik dönemin etkilerinin ağırlıklı olarak hissedildiği hikâyeler, başta İbn Sinâ olmak üzere ikiz kardeşi Ebu'l Hâris ve diğer toplum üyelerinin bireyleşme yolundaki başarı/başarısız- lıklarla dolu maceralarını ele alır.
Aynı zamanda anestezinin tarihi yolculuğunda farklı yöntemler kullanarak ameliyat acısını azaltmayı deneyenlerden biri. 1025 yılında Arapça ele aldığı kitabı El-kânun fi't-tıbb'da (Tıbbın Kanunu) İbn-i Sina, adamotunun uyutucu etkisinin yanı sıra afyon, şarap, hindistancevizi ve bitkisel karışımları hastalara verdiği ...
1846'da William Morton henüz 2. sınıfta bir tıp fakültesi öğrencisi iken Harvard cerrahi kliniği bölüm başkanının izni ile topluluk önün- de eter anestezisi uygulamasını gösterdi. 16 kasım 1846 günü yapılan bu uygulama anestezi tarihinde bir dönüm noktası oldu.
İbn Sina'nın öğrencisi Behmenyar B. Merzuban ve felsefesi.
İbn Sina müslüman mı? Kesin olmamakla birlikte büyük ihtimalle müslüman değildi ancak deist olduğunu söyleyebiliriz. Kaynak olarak kendi yazdığı kitaplar örnek gösterilebilir, ayrıca Gazali, İbni Sina ve Farabi'nin dini yorumları nedeniyle müslüman olmadıklarını söylemektedir.
İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Buhara'da babasından ve döneminin ünlü bilginlerinden özel ders ve iyi bir eğitim aldı.
İlk neden delilin de göre ise, şeyler varolabilmek için bir nedene muhtaçtır. Her şeyin nedeni ya kendisi ya da bir başka unsur olmalıdır. Hiçbir şeyin nedeni kendi kendisi olamaz ve şeylerin nedensellik zinciri sonsuza kadar gidemez.
İbn Sînâ'nın asıl adı “Hüseyin”dir. “Ebû Ali” künyesiyle de bilinir. "En bü- yük otorite" demek olan eş-Şeyhü'r-reîs unvanıyla daha çok anılmaktadır. Ba- tı'da ise Avicenna olarak bilinmekte ve filozofların prensi diye nitelenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri