İlamlı icra takibinde, mahkeme kararının kesinleşmesi diye bir şey yoktur. Bunun yanında borç, mahkemece belirlendiği için, borca itiraz edilemez. Zamanaşımı, ifa ve temyiz davaları açılabilir. İlamlı icralarda zaman aşımı 10 yılken; bu süre zarfında hiçbir işlem yapılmazsa, icra dosyası kendiliğinden düşecektir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Haciz işlemleri, alacaklının talebi doğrultusunda, icra müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Haciz işlemleri sonucunda elde edilen para, alacaklının alacağını karşılamak için kullanılır. Alacaklının alacağının tamamı karşılandıktan sonra, takip sona erer.
İcra dosyası borcu zamanaşımı süresinden dolayı kapanmışsa, tekrar açılma ihtimali vardır. Çünkü Borçlar Kanununa göre her alacak için 10 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur. Alacaklı borcundan tamamen vazgeçmişse ve bunu icra dairesine bildirmişse, icra dosyası tamamen kapanır ve bir daha açılmaz.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
Buna göre icra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmış olsa da dosyalar yok olmaz, alacaklı tarafça yeniden canlandırılmak üzere arşive kaldırılır.
İcra takipleri, ilamlı icra ve ilamsız icra olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İlamsız icra takiplerinde takibe itiraz etmek suretiyle takip durdurulabiliyorken ilamlı icra takiplerinde ise itiraz yoluyla takibin durdurulması mümkün değildir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve tasfiyesini sağlıyoruz" dedi.
Başvurunun icranın durdurulması (tehir-i icra) talepli olarak yapılması gerekir. Kural olarak borçlu tarafından teminat gösterilmesi gerekir. Borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak icranın durdurulması hakkında bir karar getirilinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemesi gerekir.
İcra dosyası nasıl kapanır sorusuna gelince; öncelikle tüm borç miktarının ödenmesi gerekmektedir. Borcun tamamen ödenmesinin ardından alacaklı, icra dairesine başvurarak dosyanın kapatılmasını talep edebilir.
T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir. Şayet hakkınızda bir icra takibi varsa açılan yeni sayfada şu hususlar gözükecektir.
Dosyayı kapatmak isteyen kişilerin, söz konusu icra takibinin yürütülmekte olduğu icra müdürlüğüne giderek borçlu oldukları dosya ile ilgili “Kapak hesabı” yaptırmaları gereklidir. İcra dosyalarınızın içeriğine e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dosyanın arşive kaldırılması, uygulamada icra dosyasının düşmesi olarak adlandırılmaktadır. İcra ve İflas Kanunu'na göre ödeme emrinin borçlu tarafa tebliğinden itibaren 1 yıl boyunca alacaklı haciz talebi gibi takip işlemlerini gerçekleştirmezse icra dosyası düşecektir.
İtfa nedeniyle icra takibin iptal olması için üç şart bulunmaktadır. İlk şart itfa nedeniyle takibin iptal olması için borç, faiz ve tüm giderler itfa edilmiş olmalıdır. Eğer bunların bir kısmı itfa edilirse borcun da kısmen iptali gündeme gelir. İkinci şart borcun takibin kesinleşmesinden sonra ödenmesi gerekir.
Burada ilk olarak belirtmek gerekir ki; icra takibi, 10 yılda düşer. Söz konusu bu hal icra takibi davasının zaman aşımına uğraması olarak nitelendirilir. 6098 sayılı Borçlar Kanunu çerçevesinde her alacak kanunda aksi bir hükme yer verilmediği sürece 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
İcra Dosyası Açık Kalma Süresi
İcra dosyasının açık olması durumlarında bile araçlar için yapılan hacizlerde 6 ay, gayrimenkul hacizleri ise 1 yıl süre ile satılmaz ise hacizlerinin düşmesi mümkündür. Dosyanın açık kalma süresi ise bu tip değişkenlere göre belirlenecektir.
Buna göre icra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmış olsa da dosyalar yok olmaz, alacaklı tarafça yeniden canlandırılmak üzere arşive kaldırılır. İcra takiplerinde özel durum ve şartlar hariç olmak üzere genel zamanaşımı 10 yıl olup bu süre her dosyanın kendi özelliğine göre ayrıca hesaplanır.
İcra takibinde borcun haciz işlemlerinden önce taksitlendirilmesi, haciz işlemlerinin gerçekleştirilmeden yapılacağı gibi önce olabileceği gibi, haciz esnasında da olabilir. Her iki hususta da borcun taksitlendirilmesi alacaklının rızasına bağlıdır.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Hayır, kişinin üzerine kayıtlı haczedilecek mal yoksa haciz gelmez. Üzerinde mal varlığı olmayan bir kimseye haciz uygulanamaz. Haciz uygulanabilmesi için mevcut bir mal varlığının olması gerekir. Bu durumda uygulanan başka bir prosedür ise maaşın haczedilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri