MADDE 21- (1) Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan Tarife esas alınır.
Avukatlık Kanunu'na göre vekalet ücreti, işin bitmesiyle yani kesinleşmeyle muaccel olur. Bu durum İcra takiplerinde işin tamamlanması anlamına geliyor.
Yargılama gideri olan bu vekalet ücretinin takdirinde hukuki sürecin tamamlandığı ve dava sonunda kararın çıktığı tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır. Bir davada haklı çıkan tarafın birden çok vekili olması halinde yargılama gideri olarak tek bir vekalet ücretine hükmedilir.
Herhangi bir avukatlık ücreti ya da icra masrafı adı altında farklı bir borç ödemek zorunda kalmaz. İcra takibi başladıktan sonra ödeme yapılırsa, bu ödemenin 7 günlük itiraz süresi içerisinde ödenmesi halinde icra vekalet ücreti ¾ oran üzerinden hesap edilir ve daha az olarak ödenir.
İlgili 17 soru bulundu
Bir dava, müvekkilin lehine sonuçlanırsa karşı taraftan yargı mer- ciinin takdir ettiği bir “karşı taraf vekalet ücreti”ne hak kazanılır.
Yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki yardımlara ödenecek ücret; İlk 40.000,00 TL için %15,00. Sonra gelen 50.000,00 TL için %13,00. Sonra gelen 90.000,00 TL için %9,50.
avukatlık ücreti, kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır." Hükümleri gereğince vekalet ücreti alacağının, üstlenilen işin bitmesi ile muaccel hale geldiğinin kabulü gerekir.
İcra dosyaları kapsamında tarafın icra edildiği andan itibaren doğacak ücrete icra vekalet ücreti denilmektedir. İcra dosyalarında 7 gün içinde ödeme yapılırsa ödenecek avukatlık ücreti 3/4 oranında azalır. Eğer süresinde ödeme yapılmaz ise tam ücret üzerinden ödeme yapılması gerekmektedir.
İlam Vekalet Ücretine Karar Tarihinden İtibaren Faiz İşletilir.
Bu harç ve masraflar adliye veznesine yatırılmakta olup devletin hazinesine kaydedilmektedir.
Takip kesinleşmeden önce ödeme yapılırsa hesaplanacak vekalet ücretini tarifeye göre hesaplanacak ücretin 3/4 'üdür.
K.'nin 168/3 maddesi şu şekilde düzenlenmiştir: “Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.”
Son olarak önemle belirtmek gerekir ki kesinleşmesi gereken ilamların feri'i niteliğinde bulunan vekalet ücreti, yargılama giderleri gibi eklentilerinde icraya konulabilmesi için kesinleşmesi gerekir.
Devlet, icra takibi başlatırken, daha sonra borçlu tarafından ödenmek üzere, alacaklıdan bir kısım harçlar (Başvuru harcı, peşin harç, vekalet harcı ) tahsil eder. Başvuru harcı: 27,70 TL Vekâlet harcı: 4,10 TL'dir Peşin harç ise, takip tutarı üzerinden hesaplanır.
Hangi safhasında olursa olsun davanın takibini deruhte eden avukat tarifede yazılı ücretin tamamım alır. Dâvaya müteferri lâyiha vesair mütalâalar için ayrı ücret istenemez. Davaya başlandıktan sonra işin deruhte edilmesi halinde avukatın bu iş için evvelce almış olduğu ücret tarifede yazılı ücrete mahsup edilir.
Dolayısıyla masa ile akdolunan sözleşmeden doğan avukatlık ücreti bir masa alacağıdır. Zira akdi bağıtlayan müflis değil iflas masasıdır. Sözleşmeden doğan hak ve yükümlülükleri üstlenen iflas masasıdır. Vekalet ücreti alacağı için genel mahkemede açılan davada görevsizlik itirazında bulunuluyor.
Boşanma davaları için alınabilecek en düşük ücret 2023 yılında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 9.200,00 TL'dir. 2023 Boşanma Avukatı ücreti 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu ücret alınabilecek en düşük ücreti göstermektedir.
İcra Vekalet Ücreti Hesaplama
İlk 200.000,00 TL için % 16,00 = 32.000,00 TL. Sonra gelen 200.000,00 TL için % 15,00 = 30.000,00 TL. Sonra gelen 400.000,00 TL için % 14,00 = 56.000,00 TL. Sonra gelen 600.000,00 TL için % 11,00 = 66.000,00 TL.
b) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, icra ve iflas müdürlükleri aracılığıyla avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmesi gerekmektedir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
İcra takibinden kaynaklanan karşı vekalet ücretini takip talebine ekleyemiyoruz. Bunun hesabını icra memuru yapıp takip masrafı olarak ekleyecek. İcra takibine ekleyemediğimiz bir kalem için faiz de isteyemeyiz. Faiz isteyebilmek için bu kalemi, ayrı bir icra takibine konu etmek gerekecek.
Bu nedenle davayı kazansanız dahi, baştan avukatınızla anlaştığınız avukatlık ücretini ödemek zorundasınız. Ödediyseniz geri alamazsınız. Karşı tarafın mahkeme kararıyla ödeyeceği karşı vekalet ücretini de avukatınız alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri