Vücut içinde biriken atık maddeler ve fazla su böbrekler aracılığıyla filtrelenir ve idrarı oluşturur. Böbreklerde oluşum gösteren idrar, mesane dediğimiz idrar torbasında birikmeye başlar. İdrar mesane içinde belli bir seviyede dolum gösterdiğinde beyin uyarılır. İdrar kanalı aracılığıyla vücuttan dışarı atılır.
Mesaneyi boşaltmak için gevşeyebilmeniz gerekir. Bu durum uygun sosyal ve çevresel faktörler varlığında mümkün olur; örneğin tuvalet ya da özel ayrılmış alan varlığı gerekir. Daha sonra beyin, mesanenin idrarı dışarı atmasını başlatmak için sinyal yollayacaktır. İdrar yapma sıklığı birçok faktöre bağlıdır.
İdrar Nasıl Oluşur? Böbrekler kandaki artık maddeleri süzerek idrarı oluştururlar. Oluşan idrar Üreter denen tüplerle Mesane'ye (idrar torbası) akar. Mesanede biriken idrar Üretra denilen kanal yoluyla vücut dışına atılır.
İdrar torbası belli aralıklarla boşaltılır. Kadınlarda sonda çıkartılacağı zaman sonda balonuna şırınga edilen su geri çekilerek mesanedeki balonun sönmesi sağlanır ve ardından sonda hortumu çekilerek çıkartılır.
Mesane veya üretradaki tıkanıklıklar, sinir sistemindeki duyusal bilginin kesintiye uğraması (örn. omurilik veya sinir hasarı nedeniyle) veya mesanenin aşırı genişlemesi (örn. idrara çıkmanın uzun süre ertelenmesi) nedeniyle olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
İdrar tutma mesane tamamen ya da hiç boşalamadığında gerçekleşir. İdrar yaptıktan sonra, sağlıklı bir mesane tamamen boşalır (50 ml'den az hacim normaldir). Mesane kasları bunu kasılarak sağlarken, üretranın etrafındaki kaslar mesaneyi boşaltmak için açılır.
Bu nedenle fizyolojik temel gereksinim olan bir alanda ihtiyaç duyulan bakımın hizmet sunumunda ayrım yapılması söz konusu değildir. Dolayısıyla idrar torbası boşaltımının yapılması veya yaptırılmasının sağlanması (hasta bakım elemanı tarafından) hemşirenin sorumluluğundadır.
Özel paketi içinde genellikle kayganlaştırıcı sıvı içerir. Dış paket açılmadan önce kayganlaştırıcı sıvı içeren küçük paket patlatılır ve içeriğinin tüpe yayılması sağlanır. Kadınlarda idrar çıkış deliği ile mesane arasındaki mesafe kısadır. Tüpü uygun şekilde yerleştirince mesane boşalır.
Antioksidan, besin lifi, vitamin ve mineral içeren meyveler idrar söktürmede etkili oluyor. Karpuz, şeftali, ananas, armut, incir, elma, limon, greyfurt, muz üzüm, kavun, çilek, mango, yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen, siyah kuş üzümü, papaya idrar söktürücü özelliği olan meyvelerdir.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Yaklaşık idrar kapasitesi 600-800 ml kadardır. Ancak 1500 ml'e kadar idrar biriktirilebilir. Mesane içindeki idrar miktarı 150 ml'ye ulaştığında idrara çıkma hissi uyanır. İdrar kesesi, pelvis denilen leğen kemiği bölgesindedir ve hem erkekte hem de kadında bulunmaktadır.
Mesanede kalan idrar, böbreklere geri kaçabilir. Böbreklere geri kaçan idrar böbreklerde kalıcı hasar meydana getirebilir. Bu hasar da zamanla böbrek yetmezliğine neden olabilir.
İDRAR TUTUKLUĞUNUN NEDENLERİ
Böbreklerden gelen bir taş parçasının idrar yolunu tıkaması veya doğuştan idrar yolunun yapısının düzgün olmaması, idrar tutukluğu sebeplerinden birkaçıdır. İdrarın dışarı atılacağı yolu ya böbrekteki taş yüzünden tıkalı ya da prostat büyümesi sebebiyle sorunludur.
Mesanede biriken idrar üretra yoluyla dışarı atılır. İdrar yollarında tıkanmaya yol açan hastalıkların başında taş hastalığı gelir. Diğer nedenler arasında iyi huylu ve kötü huylu tümörler söz konusudur. Kötü huylu tümörler idrar yollarında tıkanmaya yol açan nadir olmayan nedenlerdendir.
Vücut içinde biriken atık maddeler ve fazla su böbrekler aracılığıyla filtrelenir ve idrarı oluşturur. Böbreklerde oluşum gösteren idrar, mesane dediğimiz idrar torbasında birikmeye başlar. İdrar mesane içinde belli bir seviyede dolum gösterdiğinde beyin uyarılır. İdrar kanalı aracılığıyla vücuttan dışarı atılır.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Bunlardan bazılarını kısa başlıklar ile sayacak olursak; karın bölgenizde ağrıma, sık idrara çıkmak istemek, idrar yaparken zorlanmalar, idrar yapamama durumu, idrar akımında oluşan yavaşlık, idrarınızın sıçraması, idrar yaptıkran sonra damlama, kokusu ağır olan idrar, bulanık veyahut kanlı idrar ve idrar yaparken ...
Ortalama bir idrar kesesi 400-800 mL sıvıyı barındırabilir. Ancak idrar keseniz yaklaşık olarak 250-300 mL kadar dolduğunda, çoktan tuvalete gitme ihtiyacını hissetmeye başlarsınız.
İdrar kesesinde iltihapların oluşmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda idrarın tekrar böbreklere geri dönmesine neden olarak böbreklerin de iltihaplanmasına yol açar. Bu durumun alışkanlık haline gelmesi halinde ise böbrek yetmezliği gibi daha ciddi sorunların görülmesine sebep olur.
Sürekli idrarı varmış gibi hisseden erkeklerde bu durum, psikolojik ve ya fizyolojik koşullar sebebi ile olabileceği gibi önemli sağlık sorunları sebebi ile de oluşabilmektedir. Bu sebeple bu şikayete sahip kişinin mutlaka bir uzmana muayene olması gerekmektedir.
Enfeksiyon nedeniyle dokuların iltihaplanması ve tahriş olması sonucunda sürekli idrar yapma hissi ortaya çıkar. Belirli içecekler: Kahve, çay gibi idrar söktürücü özelliğe sahip kafein yönünden zengin içecekleri fazla tüketilmesi, idrar miktarını ve sıklığını artırır.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri