İdrar yolu enfeksiyonu varsa mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmalı. Bol miktarda sebze, lifli gıda ve meyve tüketilmeli. Tuz tüketimi, günde 3-5 gramı aşmamalı. Fazla miktarda et tüketilmemeli, bunun yerine avokado, karnabahar ve bezelyede bulunan sebze proteinleri alınmalı." ifadelerini kullandı.
Çoğu enfeksiyon antibiyotik tedavisi ile halledilebilir. Genellikle, hangi bakterinin enfeksiyona yol açtığını bulmak için bir idrar testi yapılır ve en etkili antibiyotik seçilir. Sağlıklı kadınlarda, hafif enfeksiyonlar zamanla geçebilir, fakat ciddi İYE belirtileri yaşıyorsanız, tıbbi yardım almalısınız.
– Limon, portakal, muz, guava, kivi, kavun, ahududu, domates ve papaya gibi iyi miktarda C vitamini içeren meyveler de tüketilebilir. Cornelian suyunda bulunan proantosiyanidinler gibi bazı bileşikler, bakterilerin üretra duvarlarına ulaşmasını ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmasını önlemeye yardımcı olur.
Yaban mersini meyvesinin tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunu (sistit) önemli ölçüde önlediğini belirten Prof. Dr. Alaattin Yıldız, "Bu meyve, idrarın PH'ını değiştirip bakterinin üremesini zorlaştırıyor" dedi.
Yeşil çay yapısında antioksidan maddeler barındıran bir bitki çayıdır. Gün içinde tüketilen 2 fincan yeşil çay, idrar yollarında oluşan iltihap ve enfeksiyonun daha kolay iyileşmesine destek olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Maydanozun ihtiva ettiği flavonglikozidinin idrar sökümüne katkısı bulunuyor. Bu nedenle maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Sistit için en etkili tedavi antibiyotiklerdir. Doktorunuzun belirlediği süre boyunca düzenli olarak kullanmanız gereklidir. Ayrıca, bol su içmek ve sık idrara çıkmak, idrar yolundaki bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olabilir.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Karaciğer ve böbrek dostu bir besin olan kefir ilaç kullananlarda bunların zararlı yan etkilerini önlemeye yardımcı olur. Böbrek ve safra kesesi taşlarının çözülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve karaciğer enfeksiyonlarını önleyerek karaciğer ve böbreklerin sağlığını destekler.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynirler idrar PH düzeyini düşürmekte, güçlü bir antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmekte ve genital bölgenin florasını düzenleyerek idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığını ciddi oranda azaltmaktadır.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Mesanedeki idrar vücut dışına üretra denilen küçük bir tüple atılır. (üretra erkekte penis içinde seyreder penis ucundan açılır, kadında daha kısadır ve vajenin hemen yukarısına açılır.)
Çoğu idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik haplarla tedavi edilir. Bu haplar, enfeksiyona neden olan mikropları öldürerek çalışır. Mesane enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen 3 ila 7 gün boyunca antibiyotik almanız gerekecektir.
Mikrop öldürücü etkisiyle birçok hastalıkta destekleyici tedavi unsuru olarak kullanılır. Vücut direncini artırır. Özellikle soğuk havalarda hastalıklara karşı koruyucudur. Boğazda ve idrar yollarında oluşan enfeksiyonlara iyi gelir.
Hazırlamak için taze maydanozu yıkayın ve bir su bardağı dolusu yaprağı kaynar suya ekleyin. Demlenmeye bırakın ve ardından süzerek içebilirsiniz. Maydanoz çayı, idrar söktürücü etkisiyle ödemi atabilir, sindirim sağlığını destekleyebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve cilt sağlığını iyileştirebilir.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi anti-iltihap özelliğe sahip olması yönüyle bilinmektedir.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Kısıtlı araştırmalar sirkeli suyun diyabet kontrolünde etkili olduğunu göstermektedir. Yapılan bir araştırmada gece yatarken sirkeli su içmenin sabah açlık şekerini %4 oranında düşürdüğü gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri