Tarih boyunca idrar söktürücü, spazm çözücü, mideyi sakinleştirici, öksürük ve boğaz ağrılarına karşı, balgam söktürücü, migren ağrılarına karşı, karaciğer ve safra hastalıklarına karşı kullanıldığı bilinmektedir.
Ihlamur, kış aylarında çay formunda sevilerek tüketilen ve oldukça faydalı olan bir bitkidir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi ıhlamurun faydaları arasında gösterilir. Ayrıca ıhlamur, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir.
Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Stresi azaltıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı, sinirleri yatıştırır ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Ihlamur çayı, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır.
Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir? Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Cilt Sağlığını Korur; Ihlamur çayı buhar banyosu yapmak cilt için yararlıdır. Gözenekleri açar, cilt iltihabı tedavisine ve kirlenmeye bağlı oluşan lekeleri temizlemeye destek olur. Cildi nemlendirir ve güneş kaynaklı cilt problemlerine karşı da etkili olabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Ihlamur çayı buharı burun tıkanıklığını açmaktadır, sıcak çayı ise boğazın ağrısını geçirir ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiği zaman bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Stresi azaltır, sinirleri rahatlatır ve uykuya dalışı kolaylaş hale getirir.
Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir. Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
Şöyle ki: Avrupa İlaç Kurumu, ıhlamurun uzun süre geleneksel kullanıma sahip olmasından dolayı, soğuk algınlığının ve stresin belirtilerini hafifletici olarak kullanılabileceğini kabul etmektedir. Bu amaçlarla genellikle çayı halinde günde 2-4 defa kullanmak yeterli olmaktadır.
Ihlamur çayının faydalarından yararlanmak için, günde 2 fincan içmek yeterlidir. Özellikle yatmadan 1 saat önce içilen ıhlamur çayı vücudunuzu rahatlatır ve uykuya dalış süresini kısaltır. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için, günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
Ihlamur çayı, rahatlatıcı etkilere sahip olduğu için özellikle akşam veya uyumadan önce içilerek stresi azaltabilir ve uyku kalitesini artırabilir.
Soğuk algınlığı ve grip ıhlamurun iyi geldiği hastalıkların başında gelir. Çay formunda tüketildiğinde solunum yolu enfeksiyonlarının boğaz ağrısı ve öksürük gibi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda terlemeyi uyararak ateşin düşürülmesine katkı sağlar.
Ihlamur çayı günde 2 fincan kadar tüketilebilir. Aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Ihlamur tekrar ısıtılıp içilebilir mi? Ihlamurun demlendikten sonra hızlıca tüketilmesi gereklidir.
Ihlamurda Hangi Vitaminler Var? Hoş kokulu ve yumuşak içimli ıhlamur çayı B6, A, C ve P vitaminlerinin yanında, demir, manganez ve kalsiyum gibi mineraller içerir.Antioksidan özelliği ile de öne çıkan ıhlamur medikal bir ilaç olmamasına rağmen özellikle soğuk algınlığı için sıklıkla tercih edilir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Ihlamur tansiyonu yükseltir mi? Kış mevsiminin önemli bitkilerinden biri olan ıhlamur, kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde hipertansiyona iyi gelir. Bilinenin aksine, ıhlamur tansiyonu yükseltmez, aksine düşürür.
Bu nedenle demlenirken dikkatli demlenmesi gerekiyor. Genellikle bizim tercih ettiğimiz şekil ıhlamurun bir süzgeç üzerine koyulup, onun üzerine sıcak su dökülmesi ve belirli soğukluğa geldiğinde hafif ılık seviyeye geldiğinde içilmesidir.
Özellikle kış aylarında çok sık tercih edilen ıhlamurun nasıl tüketilmesi gerektiğine ilişkin de bilgi veren Sezik, “2 gram kadar ıhlamur porselen veya cam bir demliğe konur, üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıktaki (80° C) su ilâve edilip 5 dakika çay gibi demlenir, süzülür ve içilir.
Doğal antibiyotik etkisiyle bilinen ballı ıhlamur çayı, özellikle üst solunum hastalıklarının tedavisinde yardımcı olarak tüketilir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların tedavisinde önemli etkileri bulunan bu çayın bilinen bir yan etkisi yoktur.
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.
Grip ve soğuk algınlığına iyi gelen ıhlamurun mucizevi bir zayıflatma ve tok tutma etkisi var. Sabah kahvaltıdan önce aç karnına bir bardak bu karışımı içiyoruz. Ihlamur özellikle aç karna tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur. İştahın kapanmasını sağlar ve tokluk hissi yaratır.
Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız. Ihlamurun ilk suyu dökülür mü? Ahmet Maranki'ye göre ıhlamur çayı hazırlarken dikkat etmeniz en önemli husus ıhlamuru kaynatmamanızdır.
Ihlamur, faydaları kadar yan etkileri de bulunan bir bitkidir. Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez.
Kan basıncını yükseltir. İshal ve vücudun su kaybetmesine neden olur. Kalp rahatsızlığına neden olur. Bu zararlar haricinde hamile olan veya yeni doğum yapan kişiler mutlaka doktor kontrolünde ıhlamur tüketimi yapmalıdır.
- Daha rahat uykuya dalmak için bitki çayları da tüketilebilir. Hafif sedatif (rahatlatıcı) etkisi olduğu bilinen melisa çayı, papatya çayı, ıhlamur çayı tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri