Ihlara vadisi Kapadokya bölgesinin güneyinde Aksaray ili sınırları içerisindedir.
Ihlara vadisi jeomorfolojik özelliklerinden dolayı keşiş ve rahipler tarafından ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Bu sebeple de günümüzdeki Aksaray ilimiz, Hıristiyanlığın ilk yıllarından beri önemli bir dinî merkez olmuştur.
Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir.
105 KİLİSEDEN 14'Ü ZİYARETE AÇIK Kapadokya sınırları içinde yer alan Belisırma, Ihlara ve Gelveri'yi (Güzelyurt) kapsayan bölgede, 382 basamaklı merdivenden inip yemyeşil bir vadi tabanını takip edenler, pek çok kilise ve yaşam alanlarıyla karşılaşıyor.
14 km uzunluğundaki vadi Ihlara'dan başlar, Selime'de son bulur. Vadinin yüksekliği yer yer 100 –150 m dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Ihlara Vadisi'nde kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Kişi başı giriş 30 lira . Milli Eğitim Bakanlığı bağlı öğretmen kartı olanlar ve 65 yaş üstü olanlara ücretsiz. Sanki 65 yaş üstü çok inecek de.
Ihlara Vadisi'nin doğal oluşumu, korunaklı yapısı, burayı Hıristiyan dininin önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. 4. yüzyıldan itibaren önemli bir manastır merkezi haline gelen Ihlara Vadisi'nde, yapıldığı döneminin resim sanatı özelliklerini barındıran pek çok kilise bulunmaktadır.
Açılış Saati: 08. 30 Kapanış Saati: 17. 00 Gişe Kapanış Saati: 16. 30 Her gün açık.
392 merdivenle vadiye inişi yapılıyor İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, vadiye ulaşımların 392 merdiven inilerek ulaşıldığını belirterek, “Ihlara Vadisi içerisinde özellikle ana giriş noktasında 392 merdiven ile aşağıya iniş sağlanıyor.
Asansörün dış yüzü yöre taşları ile kaplanacak. Asansör yolu üzerinde bekleme bölümleri, kafe tarzında hazır yiyecek ve içeceklerin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak. Panoramik iki asansör 20 kişiyi taşıyabilecek. 64 metre yüksekliğindeki asansörün ara katlarında üç bakı terası olacak."
Ihlara Vadisi, Hasan Dağı (3268 m) ve Melendiz (2963 m) Dağları'nın eteklerinde kurulmuş olan Güzelyurt İlçe' sine bağlı Ihlara ve Selime Kasabaları ile Yaprakhisar ve Belisırma Köyleri' ni içine almakta ve kuzeybatı yönünde 14 km boyunca uzanmaktadır.
Melendiz Çayı'nın her iki yakası da yürüyüş için uygun, dilerseniz başladığınız noktaya da geri dönebiliyorsunuz. Eğer rotayı Belisırma Köyü'nde bitirmezseniz vadi içinden Selime'ye kadar da gidebiliyor ve yaklaşık 5 saatte vadinin tamamını yürüyebiliyorsunuz.
Ihlara Vadisi, yeşil vadi olarak bilinir. Yaz ve İlkbahar mevsiminde mevsimsel şartlardan dolayı yaygın olarak ziyaret edilse bile, Kış ve Sonbahar mevsiminde de Ihlara Vadisi'ni ziyaret etmek oldukça güzel olacaktır.
Yaklaşık beş kilometre yürüyorsunuz. Rehber eşliğinde dolaşıyorsanız gerekli açıklamaları dinleyerek ilerliyorsunuz zaten. Yürüyüşün ortasında ördeklerin bulunduğu bir dinlenme alanı var.
Aksaray Ihlara Vadisi giriş ücreti 2022 yılında 70 TL'lik bir giriş ücretiyle sunuluyor ve yanında sesli rehberlik hizmeti sunuluyor. Haftanın her günü açık olarak girilebilen vadi sabah 08:30 ile akşam 19:00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Peri Bacaları ve Selime Katedrali, Güzelyurt Evleri, Güvercinkayası, Zinciriye Medresesi, Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, Aksaray Müzesi, Ziga Kaplıcaları, Aksaray Seyir Tepesi, Somuncu Baba Türbesi, Aksaray Meydan, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Hasan Dağı, Acı Göl, Tuz Gölü, Kılıçarslan Piknik Alanı, Aşıklı Höyük, ...
Aksaray'da Hasan Dağı'ndan püsküren lavlar ile oluşan ve dünyanın en büyük ikinci vadisi olma özelliğini taşıyan Ihlara Vadisi yaz mevsiminin gelmesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.
Ihlara Vadisi'nde dikkat çeken bir başka özellikse doğasıdır. Duvar gibi dik, derin ve dar vadinin tabanındaki suyun kenarında, bağlar ve bahçelerden oluşan yoğun bir yeşillik şeridi yer alır. Sanki doğa kendini vadi içine gizlemiştir. Vadi çevresinde bozkır görünüşlü ve cılız bitki örtüsü hakimdir.
Hasan Dağı'ndan püsküren lavlar ile oluşan ve dünyanın 2'inci büyük vadisi olan Ihlara Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Kapadokya'nın girişinde bulunan ve bölgenin en önemli ören yerlerinden birisi olan Ihlara Vadisi'ne bu yıl da yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir ören yeri olan Ihlara Vadisi'nde müzekart geçerlidir.
T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren müze ve ören yerlerinin çalışma saatleri 10:00-16:00 olarak belirlendi.
Ihlara vadisi, Kapadokya'dan 1.5 saat uzaklıkta, Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde bulunuyor. Vadinin ortasından akan Melendiz çayı, olağanüstü doğa güzellikleri ile görülmeye değer bir yer. Ihlara vadisinde yer alan tesiste kamp yapmak mümkün ve tesiste ihtiyaç duyabileceğiniz tüm imkanlar bulunuyor.
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon vadidir.
Aksaray'da yer alan Ihlara Vadisi Örenyeri, doğal güzellikler deyince ülkemizde akla ilk gelen yerler arasında. Asırlar önce oluşmuş olan bu vadinin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuş.
ihlara sözcüğü hellence ılık anlamına gelen khliara'dan bozmaymış. bölgede bulunan ılık bir madensuyu suyu kaynağı yüzünden bu ismi almış. aksaray ilinde bizans dönemine ait tüf kayalara oyulmuş pek çok dini yapının bulunduğu ünlü mağara.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri