Yurtiçindeki şirketlere düzenlenen dövizli faturada Türk Lirası karşılığının gösterilme zorunluluğu bulunmaktadır. Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır. Ama bazı durumlarda özel kur da kullanılabilir.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Fatura açıklaması ve tutarı
Faturadaki ürün ve hizmetlerin açıklaması yabancı dilde yazılabilir. Ürün ve hizmetlerin bedelleri de döviz olarak belirtilebilir ancak TL bedeli ve döviz kuru da mutlaka yazılmalıdır.
**İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunlu.
Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın literatüründe yer alan bu kavram, piyasada sıklıkla kullanılır. Efektif para, TCMB'nin hem alımını hem de satımını yaptığı ve Türk lirası cinsinden kurunu belirlediği dövizdir.
16. Kur farkı faturası dövizli olarak kesilebilir mi? Hayır, dövizli olarak kesilemez. Zaten kur farkına konu işlemde dövizli bakiye sıfır ve TL bakiye sıfır olmadığından dolayı TL bakiyeyi sıfırlamak için kur farkı faturası kesilir.
Gümrük Çıkış Beyannamesi ya da diğer adı ile GÇB yurtdışına mal ve eşya çıkarılması için düzenlenen belgeye verilen isimdir. Belirli tarihler içerisinde gerekli bakanlıklara beyan edilmesi gereken bu belge sürecin yasal bir şekilde ilerleyebilmesi için olmazsa olmazdır.
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
Lehtar: İhracatı yapan ihracatçıya denir. Lehtar Banka: İhracatçının çalıştığı bankaya denir. İhracatçı birliğine üye olup ticaret, sanayi, esnaf ve sanatkârlar odalarından herhangi birine kayıtlı olan, vergi numarasına sahip her gerçek ve tüzel kişi yasal olarak ihracat yapabilir.
İhracatın gerçekleşme şekline göre farklı yöntemler belirlenmelidir. Her yöntem için gerekli olan iki belge: gümrük beyannamesi ve ticari fatura hazırlanmalıdır. İhracat şekilleri şunlardır: serbest dolaşımdaki malların ihracı, izinli ihracat, yasaklanmış veya ön izne bağlı ürünlerin ihracı, ve kayda bağlı ihracat.
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır.
Cevap: Tek Pencere Sistemi, ithalat ve ihracat işlemleri için kamu kurumlarından izin ve onay alma zorunluluğu bulunan yükümlülerin, bu yükümlülüklerini bir noktaya başvuru yaparak ve başvurularının yanıtlarını yine aynı noktadan alarak yerine getirmelerini sağlayacak bir sistemdir.
Gümrük İdaresi'nin yaklaşımına göre, GTİP'in yanlış beyan edilmesi halinde idari para cezası düzenlenmesi gerektiği konusunda kanunda açık hüküm var. Ancak yargının kanun yorumu bir hayli farklı. Böyle olunca da İdare tarafından tesis edilen ancak yargı tarafından iptal edilen bir para cezası oluyor.
Cari kur değerlendirme işlemleri ülke paralarının kıymetinin takdir ve tespitini ifade eder. Yabancı paraların değerlendirilmesi yapılırken bunların esas alınan gün ve zamanda haiz oldukları kıymetler göz önünde bulundurulur.
Kur farkı faturasının düzenlenmesi zorunludur. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nin "III/A/5.3.Kur Farkları" başlıklı bölümünün ikinci ve üçüncü paragrafında, lehine kur farkı doğan KDV mükelleflerinin (satıcı/alıcı) kur farkları için fatura düzenlemesi gerektiği belirtilmektedir.
Temel olarak serbest piyasalarda döviz kuru talebe göre oluşur. Yani ülkenin yerel para birimine olan talep, yerel veya global piyasalarda artarsa yerel para biriminin değeri diğer para birimlerine kıyasla yükselir. Tersi bir durumunda ise düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri