İhracat teslimlerine ilişkin KDV iadesinde genel uygulama, ihracat bedelinin %18'ine kadar yüklenilen KDV'nin iadesine izin vermektedir. İhraç kayıtlı teslimlerde ise bu kapsamda hesaplanıp tahsil edilmeyen KDV'nin iadesi talep edilebiliyor.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Bakanlar Kurulunca vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup yılı içerisinde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan verginin iade edilmesi gerekir. %1 ve %8 orana tabi mal ve hizmet satan işletmeler, indirimli orana tabi teslimleri nedeniyle KDV iadesi alabilirler.
Direk ihracata ilişkin iadenizi 10.000 TL'ye kadar nakden ve sınırlama olmaksızın tamamını mahsuben YMM Raporu olmaksızın, 10.000 TL'yi aşan tutarın üzerindeki tutarları ise YMM Raporu ve/veya inceleme raporu ile nakden iade almanız mümkün bulunmaktadır.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
İlgili 18 soru bulundu
KDV iadesini hesaplamak için, satın alınan ürünlerin toplam tutarından satıştan KDV'si çıkartılır ve sonra iade edilmek istenen KDV oranıyla çarpılarak hesaplanır. İade edilmek istenen tutar iadesi tarafından eksiye düşürülür. KDV İadesi, satın alınan tüm ürünler için uygulanabilir.
07.12.2022
Bu eklemeye göre, sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılar, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin %10'una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep edebilecekler.
'KDV İadesi Ön Kontrol Raporu'na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50'si, raporun oluşturulmasından itibaren 10 iş günü içinde mükellefe iade edilecek.
Fazla ödenen tutarın iadesi için gümrük idaresine dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Gümrük idaresi fazladan tahsil ettiği 5.000 TL KDV tutarını mükellefin vergi dairesine doğrudan göndereceği bir yazı ile bildirecektir. Vergi dairesi bu yazı üzerine iade talebini sonuçlandıracaktır.
İhracat Yapan İşletmeler: Türkiye'den mal veya hizmet ihracatı gerçekleştiren işletmeler, alışveriş yaptıkları mal ve hizmetler üzerinden ödedikleri KDV'yi geri alabilirler. İhracatın gerçekleştiği ay içinde veya takip eden ayda KDV iadesi talebinde bulunabilirler.
İmalatçıların KDV iade tutarını %10 götürü şekilde hesapladıkları hallerde 10.000 TL'yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. Süresinde düzenlenmiş YMM Tam Tasdik Sözleşmesi bulunan mükellefler için bu sınır 100.000 TL olarak uygulanır.
KDV iadesi, herhangi bir işletmenin yüklenmiş olduğu verginin son tüketiciye yansıtılmadığı durumlarda, aradaki KDV farkını devletten talep etmesi anlamına gelmektedir. Yani burada işletmenin satış yapmış olduğu son müşteri dışında kimsenin üzerinde vergi kalmaması amaçlanmaktadır.
İhracat teslimlerine ilişkin KDV iadesinde genel uygulama, ihracat bedelinin %18'ine kadar yüklenilen KDV'nin iadesine izin vermektedir. İhraç kayıtlı teslimlerde ise bu kapsamda hesaplanıp tahsil edilmeyen KDV'nin iadesi talep edilebiliyor.
İhraç Kayıtlı Satışlarda KDV İadesi
Tecil edilen KDV ihracatın gerçekleştiği dönemde terkin edilir, tecil edilemeyen KDV iade edilir. İhraç kaydıyla teslimlerde tecil edilemeyen KDV, ihracatın gerçekleştiği dönemde iade konusu yapılabilir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
İade talebinde bulunacak mükelleflerin, ihracatın gerçekleştiği dönemi izleyen 2.takvim yılının sonuna kadar standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle vergi dairelerine başvurmaları zorunludur.
Ülkelere göre farklı olmakla birlikte ortalama olarak, ürünlerin etiket fiyatlarının %10 u iade olarak alınabilmektedir. Harcamalarınızda satın alınan her ürün için iade almak mümkün değildir.
KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
Bu ay firmamız 100.000 metre kumaş imal etmiştir. İmalatın 60.000 metrelik kumaş kısmı ihraç edilmiştir. Bu örnekte 60.000 / 100.000= %60 oranındaki masraflar ve KDV. ihracata aittir. İade edilecek yüklenilen KDV. %60 olacaktır.
Mal ihracına ilişkin beyan, ilgili dönem KDV beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 301 kod numaralı işlem türü satırı kullanılmak suretiyle yapılır. Bu satırın, “Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununa ihracat tesliminin bedeli girilir.
KDV iade talebi, internet üzerinden yapılacaksa İnternet Vergi Dairesi üzerinden kullanıcı kodu ve şifre girişiyle bu mümkündür. Sisteme giriş yapıldığında işlem seçenekleri arasında KDV iade talebi listelerini gönderme işlemi de bulunur.
Düzenlemenin amacı.
Geçici 37. madde, 01.05.2022 tarihinden itibaren 7394 sayılı kanunun 11 inci maddesiyle değişti. Yeni hali ile KDV iadesini belge sahibi imalatçılar almayacaklardır.
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
- Bedelsiz ihracat işlemleri dolayısıyla yüklenilen KDV, önce 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 32.maddesine göre (İstisna edilmiş işlemlerde indirim) işlem yapılacak, indirime konu edilemeyen kısmın ise iadesi söz konusudur.
KDV İadesini Kimler Alabilir? Mal ve hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar KDViadesi alabilirler. Yapılan mal ya da hizmetlerin yurt dışı için olması halindekanuna uygun olarak gerçekleştirilmiş ise KDV iadesi alabilmeleri mümkün halegelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri