Tanım ve Amacı: İddet süresi, kadının boşanma ya da eşinin ölümü sonrasında yeni bir evlilik yapmadan önce geçmesi gereken süre olarak tanımlanabilir. Türk Medeni Kanunu'nda bu süre, kadın için 300 gün olarak belirlenmiştir.
Boşanan kadının aynı kocası ile evlenmeyecekse, boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük bekleme – iddet süresi vardır. Evlenme süresi de denilmektedir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür. Kadının hamile olmaması veya son boşandığı kocası ile tekrar evlenecek olması.
300 günlük süre kadının evlilik birliğinin kesin olarak sona ermesinden itibaren başlayacaktır. Evlilik birliğinin sona ermesi halinden yalnızca boşanma anlaşılmamalıdır. Zira ölüm veya gaiplik hallerinde de evlilik birliği sona ermektedir. Dolayısıyla bu hallerde de 300 günlük süre geçerliliğini koruyacaktır.
Kadının biten evliliğinin ardından yeni bir evlilik yapabilmesi için beklemesi gereken iddet süresi 3 hayız dönemi olarak belirtilir. Yani 300 gün beklemesi gerekir.
İddet müddeti, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 300 gün sonra süre bitimiyle otomatik kalkar. Bu 300 günlük süreyi beklemeden evlilik yapmak isteyen kişiler iddet müddeti kaldırma davası açması gerekmektedir. İddet müddetinin kaldırılması için dava açması ve mahkeme kararının olması şarttır.
İlgili 33 soru bulundu
Medeni Kanun, mutlak butlan sebeplerinin bulunması durumunda evliliğin iptali davası açılabilmesi için herhangi bir hak düşürücü süre öngörmemiştir. Evliliğin her aşamasında iptal davası açmak mümkündür.
Kadınlar kocaları öldükten ya da boşandıktan sonra hemen başka bir adamla evlenemezler. Bu duruma "iddet müddeti" adı verilir. Kocası ölmüş olan bir kadın yeniden evlenebilmek için hamile değilse en az 4 ay 10 gün beklemelidir. Ancak kadın hamile ise iddet müddeti doğum yapması ile tamamlanır.
İddet süresi, evliliğin sona erdiği tarihten itibaren 300 gündür. Bir başka deyişle, evliliği sona eren kadın, 300 günlük bekleme süresi (iddet müddeti) dolmadan evlenemez. Fakat, kadının, iddet müddeti olan 300 günlük süreyi beklemeden de evlenebilmesi belirli hallerde mümkündür.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Evlilik, boşanma veya fesih yoluyla sona ermişse ve kadın da hamile değil ise âdet gören kadın üç hayız süresi iddet bekler. “Boşanmış kadınlar kendi kendilerine üç ay hâli (hayız veya temizlik müddeti) beklerler.” (el-Bakara, 2/228). Herhangi bir sebeple âdet görmeyenler ise üç ay süreyle iddet beklerler.
İDDET (BEKLEME) MÜDDETİ / BOŞANDIKTAN SONRA YENİDEN EVLENME SÜRESİ Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır.
Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir. Bâin talakta ise iddet içinde bile olsa yeni bir akitle aile tekrar kurulabilir. Üçüncü boşa(n)madan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir.
İki evlilik arasındaki bekleme süresinin genellikle 3-5 yıl arasında olduğu görülürken, bu sürenin erkeklerde daha kısa, kadınlarda daha uzun olduğu dikkat çekiyor. İlk bakışta ikinci evliliğin başarılı olma şansının birinciden daha fazla olduğu düşünülebilir.
Boşanma Sonrası Kadın Yeniden Evlenmek İçin Ne Kadar Süre Beklemelidir? (İddet Müddeti Ne Kadardır?) Boşanma davasından sonra kadının yeniden evlenebilmesi için boşandığı tarihten itibaren 300 gün (10 ay) beklemesi gerekmektedir. Kadının boşanma tarihinden itibaren olan tarih, boşanma davasının kesinleştiği tarihtir.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talâkla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talâk kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü'l-adevî, 2/41).
Allah'a hamd olsun. Elle boşalmak (istimnâ), Kur'an ve sünnetten delillerle haramdır. "Onlar ki iffetlerini (edep yerlerini, Allah'ın haram kıldığı zinâ, eşcinsellik ve her türlü fuhşiyattan) korurlar. Yalnız eşleri ve cariyeleri bunun dışındadır.
İslam'da oral seks, "Tahrimi Mekruh" veya bazı İslami hukukçulara göre cinsel organların ağız ve dil temas halinde olması oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu eylemi tavsiye edilmiyor olarak değerlendirmenin ardındaki sebep, en başta tevazu, temizlik ve temizlikle ilgili konulardır.
Hanbeli görüşü Hanbeli mezhebine göre, zina veya arzu baskısı altında olmadıkça, mastürbasyon yoluyla rahatlık aranmasına izin verilmez. Ahmed bin Hanbeli'ye göre mahkumlara, yolculara ve yasal eş bulmakta güçlük çeken kadın ve erkeklere caizdir. mastürbasyonun caiz olduğunu kabul eder.
Eşlerin ayrılmalarının ardından tekrar evlenmek istemeleri karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Boşandıktan Sonra Aynı Kişi ile Tekrar Evlenme Süresi için belirli bir sınırlama bulunmamaktadır. Eşler boşanmanın hemen ardından tekrar evlenebilir.
İslam Hukuku'na göre hamilelik, boşanma için bir engel olmamakla birlikte boşanmadan sonrası için evlenme yasağı halidir. Buna “iddet süresi” veya “iddet müddeti” denmektedir. Hamile kadınlar için iddet süresi doğumun gerçekleşmesiyle sona erer. Dolayısıyla doğum yapan kadın bir başkasıyla evlenebilir.
Boşanmış bir kadın, iddetini tamamladıktan sonra bir başkasıyla evlenebilir. Bu durumdaki kadının başka bir erkekle evlenebilmesi için eski kocasının talak haklarının tamamını bitirmiş olması zorunlu değildir.
Kadının hamile olmadığının ispatı ya da boşandığı eşiyle tekrar evlenmesi halinde bu süre şartı aranmaz. Erkekler için ise boşandıktan sonra tekrar evlenebilmek için böyle bir kısıtlama bulunmamaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 132. maddesinde boşanma sonrası bekleme süresi ile ilgili hükmü içermektedir.
Zifaftan sonra talak hakkı 3 tanedir. Erkek “boş ol” cümlesini kurduğunda (şaka bile olsa) bir hak gider. Taraflar artık boşanmıştır. Tekrar evlenmek isterler ise kadın da razı olursa yeniden nikâh kıyıp evlilik hayatına devam edebilirler.
Kadın, iddet müddeti kaldırma davası açtıktan sonra mahkeme tarafından bir hastaneye gönderilir. Kadının hastaneden alınan resmi sağlık raporu, hastane tarafından mahkeme dosyasına gönderilir. Rapor, kadının hamile olmadığını kanıtlar nitelikteyse iddet müddeti mahkeme tarafından kaldırılır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri