BİRİNCİ REKAT İlk rekâtta ikindi namazının sünnetini kılmak için niyet edilir ve “Allahu Ekber” diyerek eller bağlanır. Subhaneke okunduktan sonra Euzu besmele ile Fatiha suresi ve ardından da Kur'an'dan bir adet sure okunur.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
İkindi ve yatsı namazının ilk sünnetleri iki rekat olarak da kılınabilmektedir. Peygamberimiz (asm) bazan iki rekatta bir selam vererek de kılmıştır. Bu sebepten ikindi namazının ve yatsı namazının ilk sünnetlerinin ilk oturuşlarında Salli ve Barik duaları da okunmaktadır.
İkindi Namazı Sünnetinin 3.
Sübhaneke okunur. Besmele çekilir: "Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
Sübhaneke, İslam dininde, Sünni mezheplerde namazın başlangıcında, iftitah tekbirinden hemen sonra okunan dualardan biridir. Şia mezhebinde namazda okunmaz.
İkindi namazının farzında ilk olarak niyet edilir ve Allahu Ekber diyerek eller bağlanır. Sonra Subhaneke, ardından Fatiha suresi okunur. Daha sonra Kuran'dan Kafirun suresi okunur. Fakat bu sure bilinmiyorsa Kuran'dan bir sure de okunabilir.
2. REKAT: - Bismillahirrahmanirrahim diyerek başlanır. - Zammı Sure (Kur'an-ı Kerim'den en az 3 ayet okunur ) Allah'u Ekber denir. - Rüku ( Subhane Rabbiyel Azim 3 kere söylenir ) ve ( Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd ) denir.
Peygamber Efendimizin (a.s.m.) ikindi ve yatsının sünnetini kılış şekline gelince; Ebû Dâvud'ta rivayet edilen bir hadis-i şerife göre, Resul-i Ekrem Efendimiz ikindinin sünnetini dört rekât kılar, her iki rekâtın arasını da selâmla ayırırdı.
İkindinin ilk oturuşunda tahıyyattan sonra salli barik okumak vacip değil, farz da değil, sünnet. Dolayısıyla okumazsa bir şey yapması gerekmez. Ama öğle namazında okumaması gereken yerde bir şey okuduğu için sonraki vacipleri geciktirmiş oluyor. Bu sebeple sehiv secdesi yapar.
Son oturuşta ise Salli-Bârik dualarını okumak Hanefî ve Mâlikîler'e göre sünnet, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre ise en az, “Allāhümme salli alâ Muhammed” demek farzdır. Namaz kılan kişinin Salli-Bârik dualarının ardından Kur'an ve Sünnet'ten seçilmiş dua metinleri okuması bütün mezheplere göre müstehaptır.
Salli barik okumadan da yapsanız caizdir. Birşey gerekmez. Bu yazdıklarınız çerçevesinde esasen sehiv secdesi yapmanız gerekmez. Farzı unutup sonradan yaptıysanız bu sebeple sehiv secdesi yapacak iken yapmasanız namazınız sahih olur.
Farz namazların ilk oturuşunda tahiyyât okunduktan sonra kalkılması gereken bir namazda “Allahümme salli ala Muhammed” diyen kişi İmam-ı Âzam'a göre farz olan kıyamı geciktirdiği için sehiv secdesi yapar; böylece namazı tamam olur.
"Niyet ettim Allah rızası için bu günkü ikindi namazının dört rekat ilk sünnetini kılmaya" diyerek niyet edilir. İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve "Allah'u Ekber" denilerek tekbir getirilir.
Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kuran'da ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür.
"Allahü Ekber" diyerek "Kıyam"a geçilir yani ayağa kalkılarak üçüncü rekata başlanır. "Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahir rahmanir rahim" denilerek Euzü Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Zamm-ı sure okunur.
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
İkinci rekatta kıyama kalkmadan oturulur, Ettahiyyatu, Allahumme Salli ve Allahumme Barik okunur. Duaların okunmasından sonra tekrar kıyama kalkılır ve Fatiha, en az 3 ayetten oluşan sure okuyup rüküya varılır.
İkindi namazı
Kim Nebe Sûresi'ni ikindi namazından sonra okursa Allah onun rızkını genişletir. Ona dünya dağları ağırlığınca iyilikler yazılır.
İkindi namazını terk eden kişinin amelleri boşa gider. İkindi namazını kaçıran kimse sanki ailesini ve malını yitirmiş kimse gibidir. İki serinlik namazını sabah ve ikindiyi kılan cennete girer. Güneş doğmadan ve batmadan önce namaz kılan kişi cehenneme gitmeyecektir.
Hanefi mezhebine göre ikindi namazının ilk dört sünneti ve yatsı namazının ilk dört sünnetinde, ara oturuşlarda salli ve barik okunur. Orta namaz olarak bilinen ikindi namazının terk edilemez. Peygamberimiz 'savaşta dahi' beş vakit namazı terk etmemiştir. Bilhassa ikindi namazı terk edilmemiştir.
Sübhaneke duası da her namazın ilk rekatında iftitah tekbirinden sonra okunan ilk duadır. Namaz kılarken okunan dua ve sureler arasında bulunduğundan dolayı Subhaneke duası okunuşu bilinmesi gereklidir. Sübhaneke duası okunuşu, "Sübhânekellâhümme ve bi hamdik" şeklinde başlar.
Niyet ettim Allah rızası için bugünkü üç rekatlık vitir namazı kılmaya denilerek namaza başlanır. Allahu Ekber denilip sübhaneke okunur.
Elbânî, Resûl-i Ekrem'in bu duayı farz namazlarda okuduğunu belirtmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri