Buna göre ikindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünnetinin birinci oturuşunda Ettahiyyatü'den sonra Salli ve Barik dualarını okumak sünnettir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
Peygamber'in (s.a.s.) sürekli kıldığı fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayrimüekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayrimüekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir.
İkindinin ilk oturuşunda tahıyyattan sonra salli barik okumak vacip değil, farz da değil, sünnet. Dolayısıyla okumazsa bir şey yapması gerekmez. Ama öğle namazında okumaması gereken yerde bir şey okuduğu için sonraki vacipleri geciktirmiş oluyor. Bu sebeple sehiv secdesi yapar.
İlgili 27 soru bulundu
Salli barik okumadan da yapsanız caizdir. Birşey gerekmez.
Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kuran'da ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür.
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
Sabah namazının sünneti, öğle namazının sünnetleri, akşam namazının sünneti ve yatsı namazının son sünneti Nebimizin devamlı kıldığı, nadiren terk ettiği sünnetlerdir. Bunlara sünnet-i müekkede denir.
Ali (ra)'den rivayetine göre, “Resulullah (a.s.m.) ikindi namazının farzından önce iki rekât kılardı.” Bu hadislere göre, ikindi ve yatsı namazından önce dörder rekât kılmak menduptur. Sevabı ve fazileti yüksek bir ibadettir.
Son oturuşta ise Salli-Bârik dualarını okumak Hanefî ve Mâlikîler'e göre sünnet, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre ise en az, “Allāhümme salli alâ Muhammed” demek farzdır. Namaz kılan kişinin Salli-Bârik dualarının ardından Kur'an ve Sünnet'ten seçilmiş dua metinleri okuması bütün mezheplere göre müstehaptır.
Değerli kardeşimiz, İkindi ve yatsı namazlarının ilk teşehhüdünde Salli ve Barik dualarını okumak sünnettir.
İkindi namazı diğer farz namazlar gibi kişinin üzerine farz olan ibadetlerdendir. Farz ibadetlerde kılınması farzı yerine getirmeyi kılınmaması ise ibadetin yerine getirilmemesinden dolayı cezalandırılmayı ortaya çıkarmaktadır. İkindi namazı diğer farz namazlardan farklı olarak güneş batmadan önce kılınan son namazdır.
Peygamberimiz (asm) ikindi namazının farzını değil, ancak sünnetlerini bazen terketmiştir; farzını terketmek haramdır. Peygamber Efendimiz (asm)'in hayatı bizim için örnektir. Sahabeler Onu takip ederler ve yaptığı her şeyi de yapmaya çalışırlardı.
İkindi Namazı Sünnetinin 3.
Sübhaneke okunur. Besmele çekilir: "Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.
Farz namazların ilk oturuşunda tahiyyât okunduktan sonra kalkılması gereken bir namazda “Allahümme salli ala Muhammed” diyen kişi İmam-ı Âzam'a göre farz olan kıyamı geciktirdiği için sehiv secdesi yapar; böylece namazı tamam olur.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır. Ancak bu sünnetleri terk etmenin büyük sevap kaybına neden olacağı hususunun da altını çizmektedirler.
Özellikle belirtilen zaman aralığında mazerete dayalı olarak ikindi namazı sünneti kılınamadıysa ikindi namazının sadece farzı kılınarak güneş batmadan evvel namaz eda edilebilmektedir. İkindi namazında güneş batmaya başladıktan sonra namaz kılmak mekruh sayılmaktadır.
İkindi ile yatsı namazlarından önce kılınan sünnetler gayri müekked sünnettirler (İbn Abidin, Reddü'l-muhtar, Riyad, 1423/2003, II, 451-453). Bu duruma göre, bu sünnetlerin ara sıra kılınmamasından dolayı herhangi sakınca ve bir kınanma söz konusu olmaz.
Sübhaneke, İslam dininde, Sünni mezheplerde namazın başlangıcında, iftitah tekbirinden hemen sonra okunan dualardan biridir. Şia mezhebinde namazda okunmaz.
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
– Salli ve Barik duaları okunur. Daha sonra"Allah'u Ekber" denir ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır. Sübhaneke okunur.
Cevap. Kıraat ve dualarda hata yapınca bu hata namazı bozmayacak bir hata ise dönüp tekrar okunur.
Sünnet Namazın İlk Oturuşunda Salli-Barik Okumak - Abdülhamid Türkeri Hoca @ismailaganet - YouTube.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "İlk ve Son Teşehhüd'de Salli-Bârik okumanın hükmü?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Cumhura göre dört veya üç rek'atlı namazların ilk oturuşunda Efendimiz'e (aleyhissalatu vesselam) salât getirilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri