Topluluk sayı sıfatları: ikiz, üçüz, dördüz. 2.3. Soru sıfatları: kaç, kaçar, kaçıncı, hangi, ne, nasıl? 2.4. Belirsizlik sıfatları: az, bir sürü, kimi, bütün, çok (Korkmaz, 2014: 333-395).
Nitelenen varlık arasında ortaklık ve benzerlik ilişkisi kuran adıllara, topluluk sayı sıfatlarına topluluk sayı sıfatı denir. Örneğin ikiz, birbirine tıpatıp benzeyen iki şey demektir.
Sayı sıfatı Varlıkların miktarını ifade eden sıfatlardır. Yazıyla, rakamla, yüzde ile veya kesirle gösterilebilirler: üç öğrenci, 1000 kişi, %3 zam.
Üleştirme sayı sıfatı, varlıkları sayıca bölümlere ayıran, paylaşma anlamı kazandıran kelimelerdir. Sayılara “-ar , -er ” eki getirilerek oluşturulurlar. Ada sorulmakta olan “kaçar” sorusunun yanıtı olma özelliği taşırlar.
Öncelikle varlıkların durumunu niteleme sıfatı ile anlatmak için bir örnek vermek gerekirse; ''Bu tembel öğrencinin gerçekten hiç çalışmaya niyeti yok.'' ''Benim için temiz ev çok önemlidir.'' Görüldüğü üzere, 'tembel öğrenci' ve 'temiz ev'' burada niteleme sıfatı olarak varlıkların durumlarını belirtiyor.
İlgili 34 soru bulundu
Belirtme Sıfatı Nasıl Bulunur? İsim veya nesne için sorulacak soru, belirtme sıfatının türüne göre değişir. Buna göre, belgisiz sıfatları bulmak için 'kaç tane' ve 'ne kadar' soruları sorulmalıdır. İşaret sıfatları için 'hangi', sayı sıfatları için de, tıpkı belgisiz sıfatlar gibi 'kaç tane' sorusuna cevap aranmalıdır.
Cümle içerisinde kullanılan niteleme sıfatlarını bulmak için doğru soruların yöneltilmesi gerekmektedir. Özellikle varlıkların nasıl olduklarını gösteren bu niteleme sıfatlarının ortaya çıkarılması için doğru sorular yöneltilir. Cümledeki isme "nasıl" sorusu sorulduğunda niteleme sıfatı bulunur.
Kelimelere azlık, yetersizlik, eksiklik ve benzerlik anlamı katan sıfatlara küçültme sıfatı denir. Küçültme ekleri şunlardır: 1- (-ce, -ca): Bu ekler daha çok, sözcüklere benzerlik ve yakınlık anlamı katmak için kullanılır.
Sayı Sıfatı: ORNEK Varlıkların sayılarını belirten sifatlara sayı sifari denir. "Kaç, kaçınç, ne kadar, kaçar" gibi sorulara evap verir. DİKKAT "Kimi, çoğu sözcükleri hem belgisiz sıfat hem de belgisiz zamir olarak kullanılabilir.
Önad; adlardan önce gelerek onları niteleyen ya da çeşitli yollarla belirten sözcüklerdir. Sözcükler yalnız başlarına önad (ön ad) olamazlar. Ör : "Mavi" sözcüğü yalnız başına kullanıldığında "renk" bildiren bir sözcüktür. "Mavi" sözcüğünün ön ad olabilmesi için kendinden sonra bir ismin gelmesi gerekir.
İsmi nitelemesine rağmen, net bir sayı belirtmeyen ön adlara belgisiz sıfat denir. Bazı belgisiz sıfatlarla belgisiz zamirler aynıdır. Cümle içerisinde ikisini ayırt etmek için kelimeden sonra isim soylu bir sözcük gelip gelmediğine bakılmalıdır.
7 Yarım+şar kelimesi de üleştirme sayı sıfatı olarak kabul edilir. 8 Yarım, çeyrek kelimeleri de kesir sayı sıfatıdır.
En az iki sözcükten oluşan ve nesne ya da isimlerin çeşitli özelliklerini niteleyen kelimelere kurallı birleşik sıfat denir. Anlamca kaynaşmış sıfatlardan farkı ayrı yazılmalarıdır. Bu sıfatlar iyelik eki (-lı -li) alarak oluşturulur.
İkiz gebelik, tek yumurta ikizleri ve çift yumurta ikizleri olmak üzere ikiye ayrılır.
Her şeyden önce bu tanımda matematiksel bir yanlışlık vardır; çünkü paylaştırma ifade eden birer, ikişer, üçer vs. kelimeleri matematikte sayı olarak kabul edilmez.
İkiz gebelik ve tekil gebelik arasında oldukça fazla fark mevcuttur. Çift yumurta ikizleri, iki ayrı yumurta ve iki ayrı spermin birlikte oluşturdukları gebelik türüdür. Oluşan iki ayrı zigotun kendilerine ait keseleri ve plasentaları vardır. Çift yumurta ikizlerinde cinsiyet farklılıkları olabilmektedir.
Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
Zaman sözcüğünü belirterek işaret sıfatı görevinde kullanılan öyle sözcüğü, aynı zamanda “dünyanın tarihi fotoğraf kâğıtlarına bakılarak yazıldığı” ifadesinin anlamsal yükünün de taşıyıcısıdır.
Az, az buçuk, başka, bazı, bir, biraz, birçok, kimi, bir hayli, birtakım, bir sürü, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, hiç, hiçbir, nice, vb. sıfatlar, belirsizlik sıfatları olarak kabul edilirler.
Soru sıfatları şunlardır: qay (hangi), qaysi (hangi), qançä (kaç), neçä (kaç, ne kadar), nimä (ne, nasıl), qandäy (nasıl), qançälik (ne kadar).
Özet: Türkçede pekiştirme yapmanın çeşitli yolları vardır. Pekiştirme yapma yollardan biri de m, “p, r, s” ünsüzleriyle sıfatlar üzerinde pekiştirme ön heceli yapılar kurmaktır. Söz konusu ünsüzlerden biriyle yapılan kapalı hece kelimenin başına getirilerek pekiştirme unsuru kurulmuş olur.
Türkçede bir cümlenin ya da metnin anlamını vurgulamak için kullanılan sıfatlara pekiştirme sıfatı denir. Bazı sıfatlarda renkler bazılarında ise ''mı'' ya da ''mi'' edatı ile pekiştirme yapılır.
İsim soylu sözcüklerin yoğunluğunu, miktarını ve de somut diğer özelliklerini öğrenmek için kullanılan kelimelere soru sıfatı denir. Örneğin kalemlerin ya da defterlerin adedini öğrenmek için defter ve kalem kelimelerinin başına ''kaç'' sözcüğü getirilir.
Yapısında birden fazla kelime barındıran sıfatlara birleşik sıfat denmektedir. En az iki kelime olması ile beraber daha fazla kelimeden de oluşturulabilir. Ayrıca hem tek başına hem de cümle içerisinde amaca göre farklı zamanlarda kullanmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri