Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Be harfi gelirse İklab olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Be ( ب ) harfi gelirse Nun ( ن ) sesi tamamen Mim ( م ) sesine dönüştürülür. Mim sesi genizde akıtıldıktan sonra ses kesilmeden Be harfi ile okumaya devam edilir.
Kalb kökünden türeyen ve sözlükte “döndürmek, çevirmek, altını üstüne getirmek” anlamlarına gelen iklâb, tecvid terimi olarak bâ (ب) harfinin önünde bulunan sâkin nûn veya tenvinin idgam yapılmaksızın “mîm”e dönüşmesini ifade eder.
İklab, tenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
İklab, nun-i sakin ya da tenvinden sonra B harfinin bulunması ile tamamen mim harfine dönmesi ve genizden bir ses ile ihfa yapılmasıdır. Sözlük anlamı döndürmek ya da çevirmek olan iklab aynı zamanda bir harfi başka bir harfe dönüştürmek anlamına da gelir.
İhfa, tenvin veya sakin nun'dan sonra ihfaya sebep olacak harflerden biri geldiğinde sakin nun veya tenvindekinun sesinin genizde akıtarak okunmasına verilen addır. İzhar da ihfanın tam tersidir. Yani tenvin veya sakin nun'dan sonra izhara sebep olacak harflerden biri geldiğinde gerçekleşir.
İlgili 24 soru bulundu
İhfa harfleri, iki harften az bir harften fazla uzatılarak okunmaktadır. Gunneler yani genizden çıkartılarak okunan harfler de aynı şekilde bir buçuk harf uzatılarak okunmaktadır. İnfa harflerine örnek vermemiz gerekirse: مَنْ ذَا الَّذ۪ي
Kur'ân-ı Kerîm tilâveti sırasında genizden çıkarılan belirgin ve melodik ses. Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b.
Tertîle tahkik de denir. Tertîl tarzındaki tilavette medd-i tabiî bir elif, medd-i ârız 1-4 elif, medd-i lîn 1-3 elif, diğer fer'î medler dört elif uzatılır. İhfâ, iklâb ve ğunneli idğamlar ise bir buçuk elif miktarı tutularak icra edilir.
Tenvin veya sâkin “nûn”dan sonra ت، ث، ج، د، ذ، ز، س، ش، ص، ض، ط، ظ، ف، ق، ك harflerinden birinin bulunması durumunda uygulanan bu ihfâ dil ihfâsı olup tenvin veya sâkin nûn okunurken dil “nûn”un zâtî mahrecinden ayrılarak gunne ile icrâ edilir: فَتْحٌ قَرِيبٌ، مَنْ شَكَرَ، أَنْزَلَ gibi.
1. Cezimli mim kendisinden sonra yine م (mim) harfi gelmesi halinde idğam-ı misleyn olarak şeddeli halde okunur. 2. Cezimli mim kendisinden sonra ب (ba) harfi gelmesi halinde ihfa olarak okunur ki buna dudak ihfası, İhfa-i Şefevi denir.
Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Lâm veya Ra harfi gelirse Nun ( ن ) sesi Lâm ( ل ) veya Ra ( ر ) sesine dönüşür. Yani Nun okunmaz, Lâm veya Ra şeddeli okunur. Bu durumda ğunne yapılmaz, ses tutulmaz.
Tenvin veya sakin nundan sonra be ( ب ) harfi gelirse, nun ( ن ) sesi mim ( م ) sesine çevrilir. Kelimenin sonuna gelerek cezimli nun sesi veren iki üstün, iki esre ve iki ötreye sakin nun denir.
İhfâ'nın hükmü vaciptir. Yani bütün Kıraat İmamları, tenvin ve sakin nûndan sonra 15 ihfâ harfinden birisinin gelmesi halinde ihfâ yapmakta ittifak etmişlerdir. İmam Ebû Ca'fer, (خ ) ve (غ ) harflerini de ihfâ harflerinden saydığı için, ona göre ihfâ harfleri 17 tanedir. Bu harflerde ihfâ yapmak caiz olur.
Bunlar: ي، م، ن ve و harfleridir. Her ne zaman tenvin veya sakin nundan sonra idğam-ı meal gunne harflerinden birisi ayrı kelimelerde art arda gelirse nun sesi, idğam-ı meal gunne harflerinin sesine katılarak gunneli yani genizden getirilen bir sesle ve hafifçe uzatılarak okunur.
Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Elif, Ha, Hı, Ayın, Gayın, He bu altı harften biri gelirse harfler aynen yazıldığı gibi değişikliğe uğramadan okunur. İzhar, iki harfi olduğu gibi okumak demektir. Her iki harf açık ve net bir şekilde, peş peşe yani seslere ara vermeden okunmalıdır.
Sezon 23.Bölüm | İklab, İhfa-i Şefeviyye - YouTube. Ders 22: İklab, İhfa-i Şefeviyye Bugünkü dersimizde ilk konumuz sakin mim. Sakin mimin sakin mimle bir araya gelmesine idğam-ı şefeviyye denir. İklab datenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
Tecviddeki ihfa ise tenvini ve sakin nunu ağızdan çıkış yeri olan üst ön diş etlerine dil ucunu değdirmeden ağızdan ve genizden birlikte ses çıkararak yapılır. İhfa yapılırken, dil ihfa sonrasında hangi harfi telaffuz edecekse o harfin çıkarılacağı bölgeye yakın pozisyonda tutulur.
a) Dil İhfâsı (İhfâ-ı Lisânî): Tenvîn veya nûn-î sâkinden sonra yukarıda sözünü ettiğimiz 15 ihfâ harfinden birisinin gelmesiyle oluşur. Buna nûn'un mahrecine nispetle (nûn, dil bölgesi harflerinden olduğu için) dil ihfâsı denilmiştir.
Dudak harfleri, b, v ve mim. Ön diş harfleri tı, peltek se, te, sad, sin, zı, peltek ze, ze, dal. Dilin ortasındaki harfler, cim, lam, nun, ra, şın ve ye harfidir. Dilin sonunda bulunan harfler kef ve kaf harfleridir.
Tertil, Kur'an'ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
b) Hadr: Kur'an-ı Kerim'i tecvid kurallarına uymak şartıyla en hızlı okuyuştur. Hadr ile okuyuş tecvid kuralları ihmal edilmeden sadece sür'atin artması demektir.
Yatay Çizgi. Harfin üzerine gelen yatay çizgi, üzerinde bulunduğu harfi dört elif miktarı uzatır.
İdğam-ı MisleynMea'lĞunne, sakin mim harfinden sonra harekeli bir mim harfi ayrı ayrı kelimelerde birbiri ardına ya da sakin nun'dan sonra harekeli bir nun harfi, birisi bir kelimenin sonunda diğeri bir kelimenin başında olacak şekilde birbiri ardına gelecek olursa harflerin şeddelenerek aynı zamanda da sesi genizde ...
Mahreçleri veya sıfatları birbirine yakın iki harf, aynı veya iki ayrı kelimede, ilki sakin, ikincisi harekeli olarak yan yana gelirse idgam edilir. Buna İdgam Mütekaribeyn denir.
Soru : İdgâm-ı misleyn ne demektir? Cevap : Sakin olan bir harfi, kendi gibi aynı cinsten olan diğer bir harfe şeddetleyip okumak demektir. Yani, mahrecleri (çıkış yerleri) ve sıfatları aynı olan iki harfin birleştirilmesi ve şeddeli okunmasına (Tecvîd dilinde) idgâm-ı misleyn denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri