Kanuna göre, emekli ikramiyesi farkı kadrosuzluk veya yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edilmiş olanlar ile vazife malulü aylığı bağlananlara veya ölüm sebebiyle aylık bağlanan hak sahiplerine veriliyor.
Düzenleme emekli ikramiyelerine de yansıyacak. 2022 yılında emekli olan kamu görevlileri de bu kapsamda olacak. 2022 yılında emekli olan kamu görevlilerinin ek göstergesi 3600'e çıkarıldığında, doğan ikramiye farkı hak sahiplerine ödenecek. Bu hak yalnızca 2022 yılında emekli olanlara tanınacak.
İkramiye farkları, 'emekli olunan tarihte toplam hizmet yılı üzerinden ikramiye hesaplansaydı ikramiye ne kadar olurdu' mantığıyla hesaplanıyor.
3600 ek gösterge kapsamında 2022 yılında emekli olan memurlara yönelik olarak yeni düzenleme yapıldı. Buna göre 2022 yılında emekli olan memurlara yaklaşık 93 bin lira ikramiye farkı ödenmesi kararlaştırıldı. 2022 yılında emekli olan ve vefat eden hak sahiplerine yetim ve dul maaşı yatırılanlara ikramiye farkı olacak.
Bu düzenleme gereğince, yaş haddi nedeniyle re'sen emekliye sevk edildiği tarihi takip eden 3 ay içinde, ilk 3 ay içinde artış yapılmadığı takdirde takip eden 6 ay toplamda 9 ay içinde meydana gelecek memur maaş katsayısı artışlarından dolayı emekli ikramiyesi farkı ödenecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Sadece ek gösterge artış tutarını hesaplama formülü de şu şekilde olacaktır: 600 x 2023 ilk yarı yılı için uygulanan Memur maaş katsayısı 0,433684 = 260,21 Tl. 1 Yıl için ikramiye farkı olur. 260,21 x Emeklilik Hizmet Yılı = Toplam hizmet yılına karşılık 600 puanlık ek gösterge farkı olur.
Bilindiği gibi yaklaşık 14 milyon emekli, dul ve yetim maaşı alan vatandaş bulunuyor. Bu vatandaşlar her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde iki defa ikramiye alıyor. Her emekliye maaşı ne olursa olsun eşit miktarda ikramiye ödeniyor.
Peki kimler birinci derece memur, memuriyet derecelerinde ne etkili oluyor? Sürece ilişkin tüm detaylar etraflıca değerlendiriliyor. Düzenleme ile birinci derecedeki memurların tamamının 3600 ek göstergeden yararlanması bekleniyor. Peki, memuriyette kimler birince derece kategorisinde?
3600 EK GÖSTERGE KİMLERE VERİLECEK, HANGİ MEMURLARI KAPSAR? 3600 ek gösterge düzenlemesi, dört meslek grubunu yani polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşireleri kapsayacak. Böylece memurların ek gösterge cetveli belirlenmiş olacak. Bu düzenleme, hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak.
Yani emekli aylığında 765 TL. emekli ikramiyesinde 27606 TL. artış olacaktır. Sonuç olarak; 3600 ek gösterge düzenlemesi, daha önce emekli olmuş olan memurların da emekli maaşını artıracaktır. Ancak emekli ikramiyesi açısından bir fark ödemesi olmayacaktır.
Davacı 657 Sayılı Yasaya tabi memur statüsünde çalışmakta iken istifa etmek suretiyle işinden ayrıldığında ve sırf bu nedenle memuriyette geçirdiği uzun süreli hizmetine dair kıdem tazminatını alamamaktadır.
(3) Birinci fıkrada belirtilen sözleşmeli personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak, hastalık ve senelik izin süreleri dâhil Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir.
10 yıllık çalıyan 153 bin 714 TL alacak
SGK brütü 15 bin 371 liranın üzerinde olan tüm çalışanlar tavan rakamdan faydalanabilecek. Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak.
Askerlik, doğum veya ücretsiz izin sürelerini borçlanma suretiyle kadınlarda 20, erkeklerde 25 yılı tamamlamış olanlar ikramiye alabilecekler.
Memurlar 30 yıldan fazla çalışsalar bile en fazla 30 yıllık hizmetleri için ikramiye alabiliyorlardı. Fakat Anayasa Mahkemesi 2014 yılında 5434 sayılı Kanunun ilgili hükmünü iptal etti. Böylece memurun hizmet süresi kaç yıl ise, tamamı için ikramiye almasının önü açıldı.
Birçok meslek grubu ve unvanının faydalanacağı düzenlemeyle 1. dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3.600'e yükseltildi.
2023 yılında yürürlüğe giren 3600 ek gösterge uygulaması ilahiyat ön lisans mezunlarını kapsamıyor. Yapılan düzenlemede 4 yıllık ilahiyat bölümlerinden mezun olan din görevlilerinin uygulamadan yararlanabileceği belirtilmiştir. 2 yıllık yüksekokul mezunu ek göstergesi üst sınırı 3000 olarak belirlenmiştir.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, meclisten geçen torba yasası hakkında çok açıklamalarda bulundu. Yeni Torba yasası içerisinde 3600 ek gösterge var mı? Sorusuna ilişkin, Faik Öztrak, torba yasası içerisinde 3600 ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olmadığını açıkladı.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir.
1. derece memur nedir ve kimleri kapsar? Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Master ve doktora yapanlar 1. derece ve 1. kademe uygulamasından yararlanacaklar.
Lise mezunu bir kamu görevlisinin kadro derecesi olarak 1. dereceye gelmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken SGK Başkanı Ceylan "Dolayısıyla lise mezunu bir kamu görevlisinin mesleğe giriş derecesine göre baktığımızda ne kadar hizmeti olursa olsun birinci dereceye gelme gibi bir durumu yoktur." dedi.
Gösterge Rakamı X Aylık Bağlama Oranı X Katsayı = 4 A emekli maaşı şeklindedir. 2000 – 2008 yılları arasında 4 A SGK sigorta girişi olan emeklilerin maaş hesaplaması ise daha farklıdır. Bu hesaplamalarda 2000 yıl öncesinde olduğu gibi gösterge rakamı kullanılmamaktadır.
2023 Temmuz zamlarından sonra en düşük memur emekli maaşının 9 bin 800, en düşük emekli ikramiyesinin ise 25 yıl çalışmış biri için, 280 bin lira civarında olduğunu hatırlatan Dr. Sadettin Orhan, Türkiye'de ortalama ikramiyenin 300 bin ile 400 bin lira arasında değiştiğini aktardı.
Yeni düzenleme ile ise bayram ikramiyesi tutarı yüzde 82 artışla 2 bin TL'ye yükseltildi. Böylece emekli vatandaşlar, hem Ramazan hem de Kurban Bayramı'nda 2 bin TL ikramiye alacaklar.
5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 89. maddesine göre, hizmetlerinin tamamı 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4/c maddesi kapsamında geçenlerden emekli aylığı bağlananlara, memuriyetten ihraç edilmiş olsalar da emekli ikramiyesi ödeniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri