"ÜZERİNDE YAZMIYORSA BUZDOLABINDA İLAÇ MUHAFAZA EDİLMEZ" "Halk arasında ilaçları buzdolabında saklamak gibi yanlış bir davranış var. Belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç, kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez.
Her ilaç ecza dolabında saklanmaz. Bu tip ilaçların mutlaka 8–15 derece arasında saklanması gerekir. Buzdolabına koyacağınız ilaçlar ise buzdolabının en alt bölümünde yer alması gerekir.
Dr. Eda Karabal Kumcu, "Ambalajı üzerinde '2-80C arasında saklayınız' ibaresi bulunan ilaçlar ise evde buzdolabında saklanabilir. İlacın bozulmaması için eczacınızın size bu ilacı buz aküsü eşliğinde teslim etmesi gerekmektedir.
Sulandırılarak hazırlanan antibiyotiklerin buzdolabında saklanması gerekli. Eğer bu şekilde bir saklama olmazsa ilacın ömrü kısalacaktır. 3 ve 4'üncü günün sonunda o ilaçların hele ki antibiyotiklerden etki alınmaz ve çocukta enfeksiyon tedavi edilmez.
CALPOL'ü çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Buzdolabında saklamayınız. Her kullanımdan önce şişeyi kuvvetlice çalkalayınız.
İlgili 41 soru bulundu
Evet, güneşte ilaçlar bozulabilir ve etkinlikleri azalabilir. Güneş ışığı, bazı ilaçların kimyasal yapısını etkileyebilir. Güneş ışığından kaynaklanan bozulma, özellikle ilacın içerdiği aktif bileşenin ışığa duyarlı olması durumunda ortaya çıkar.
Eğer 'oda sıcaklığında saklayınız' ibaresi mevcutsa güneş görmeyen, serin, nemli olmayan ve sıcaklığı 25 dereceyi geçmeyen yerlerde ilaçlarınızı kendi ambalajlarında depolayın. Soğuk zincir uyarısı varsa tanımlanan sıcaklık 2-8 derece arasıdır.
İlaçlar, 15-25 derece arasında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ağrı kesiciler, özellikle çocuklar için kullanılan ateş düşürücü şuruplar, toz biçiminde ve su ile sulandırılmayan antibiyotikler ve bunun gibi ilaçlar ağızları tam olarak kapatıldıktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde ve kutusunda saklanmalıdır.
Eczanelerimizde ısının 18-26 º C arasında, nem oranının ise %30 -60 arasında olması gerekmektedir. Buzdolabı ısısının da 2-8 º C arasında olması gerekmektedir.
İlaçların 25 derecede ve nemsiz ortamlarda saklanması gerektiğinin altını çizen Başkan Yenilmez, ilaçları buzdolabına koymanın yanlış bir yöntem olmadığını fakat dolap dışında da zarar görmeyeceğini belirtti. Başkan Yenilmez, "İlaçlar ideal oda sıcaklığında yani 25 derecede muhafaza edilmeli.
Nemli bir ortam olduğu için besin takviyelerinin buzdolabında saklanması tavsiye edilmez.
Marketlerde ya da kozmetik mağazalarında satılan o ilaç kaplarında herhangi bir nem ve hava geçirmezlik yok. Hava, nem ve güneşe açık." İlacın yanlış ortamda saklanması sonucu ise istenen sonucun alınamayacağını belirten Aydın, "Başımıza gelecek ilk olay ilaçtan beklediğimiz etkiyi alamamamız olur.
ARVELES'in saklanması
25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız, ışıktan koruyunuz. Ampulleri orijinal karton kutularında saklayınız.
25C'nin altında, oda sıcaklığında saklayınız. Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız. Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra AUGMENTİN 'i kullanmayınız.
İlaçlar, 15-25 derece arasında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ağrı kesiciler, özellikle çocuklar için kullanılan ateş düşürücü şuruplar, toz biçiminde ve su ile sulandırılmayan antibiyotikler ve bunun gibi ilaçlar ağızları tam olarak kapatıldıktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde ve kutusunda saklanmalıdır.
23 CALPOL SÜSPANSİYON Son kullanım tarihine kadar kullanılır. Kullanmadan önce iyice çalkalanmalıdır. 25°c altında oda sıcaklığında saklanmalıdır.
PAROL'u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25º C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Buzdolabında saklamayınız.
Kullandığımız çoğu yüz kremi ve yağ, oda sıcaklığında saklanmalı çünkü soğuk, bu ürünlerin yapısını değiştirip katılaşmasına neden olabilir. Ancak her ne koşulda olursa olsun güzellik ürünlerinizi aşırı sıcaktan mutlaka korumanız gerekiyor.
3.1.2. Yayma preparatlar, sitosantrfüj lamları ve hücre bloğu hazırlandıktan sonra artan sitolojik materyal, o olguya ait rapor çıkıncaya kadar buzdolabında saklanır.
6.3.1 Narkotik ve psikotrop ilaçlar kilitli dolaplarda saklanır.
Bozulmuş ilaçlarda görülen belirtiler şunlardır;
Toz İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Topaklanma olur. Tabletlerde Bozulma Belirtisi: Renk değişimi ve kırılma olur. Sıvı İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Tortu birikimi olur. Merhemlerde Bozulma Belirtisi: Kuruma, koku ve küf olur.
Sıcak yaz aylarında uygun ortamlarda muhafaza edilmeyen ilaçların şifa olmak yerine kişileri zehirleme ihtimalinin de yükseldiğini ifade eden Karaarslan, aşırı sıcak ortamlarda bulunan ilaçların daha çabuk bozulduğuna dikkat çekerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Banyo ve mutfak dolabında ilaç saklanmaz
İlaçlar kuru, serin ve karanlık yerlerde saklanmalı; banyo, mutfak gibi aşırı ısınan ve nemli ortamlarda muhafaza edilmemelidir. Böylelikle ilaçların bozulması önlenebilir ve yanlış ilaçların kullanımına imkân verilmemiş olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri