İlahi adalet, bir din içindeki Tanrı'nın veya diğer yüce varlıkların uyguladığı adalet anlamına gelir.
İlahi adalet, ilahi bir güç tarafından adalet sağlanması, haksızlıktan uzaklaşma anlamına gelir. İlahi Adalet Nedir? İlahi adalet ülkemizde birçok kişi tarafından inanılan bir durumdur. İlahi adalet, dünyadaki adalet ile sağlanamamış olan adaletin tanımlanamayan bir güç sayesinde sağlanmasıdır.
Allah (CC) insan gibi aceleci değildir. Hesapsız iş yapmaz. Bizim bilemediğimiz bütün bağlantıları, ince hesapları yapar ve hesap soracağında da sebepleri yaratır. Adli İlahi (İlahi adalet) mutlaka gün gelir tecelli eder.
Kur'ân'a göre Allah mutlak ve hakiki adalet sahibidir. Allah'ın isimlerinden (Esmâ-yi Hüsnâ) biri de Adl'dir. Yani O, hiç kimseye zulmetmez. Herkese hak ettiği şekilde muamele eder ve ahirette de zerre kadar haksızlığa mahal vermeyecek şekilde adaletle hükmedecek ve mazlumun hakkını zalimden alacaktır.
Mizan, İslam eskatolojisi ve ahiret inancına göre, ahirette insanların yeryüzündeki davranışlarına dair geçtikleri hesaptan sonra herkesin iyi ve kötü davranışlarının tartıldığı ilahi adalet ölçüsüdür.
İlgili 32 soru bulundu
Allah hiçbir şeyi unutmaz, belki hesabı erteler.
O bir gün mutlaka. tecelli edecektir. (Hz.Mevlana)
Allah'ın en büyük adaleti “ÖLÜM!
Allahın adaleti şaşmaz. Er yada geç tecelli eder.
İslam'a göre hak ve adalet ilkesi mutlak olup herkese bu ilke çerçevesinde muamele edilmelidir. Kur'an'a göre adaletin ölçüsü nesnel bir kıstas olan hakkı esas almaktır (A'raf 7/159,181); adalet ve hakkaniyet ancak hakka tabi olmakla gerçekleşir.
Şarkının söz ve müziği Gökhan Özen'e, düzenlemesi ise Erdem Kınay'a aittir.
Din felsefesi alanında telif ve tercümeleri bulunan Hüsnü Aydeniz'in Fahreddin er-Râzî Düşüncesinde İlahî Adalet adlı eseri, bu kapsamda değerlendirilebilir.
Umut verir; çünkü insanlar, yaptıkları iyiliklerin boşa gitmeyeceğini ve adaletsizliklere sabretmenin karşılığını alacaklarını bilirler. Sorumluluk verir; çünkü insanlar, yaptıkları kötülüklerin affedilmeyeceğini ve hesaba çekileceklerini fark ederler. Bu nedenle, ilahi adaletin tecellisinde zaman aşımı yoktur.
Her şeyi yoktan yaratan Allahü teâlâ, hâkimler hâkimi, her şeyin asıl sahibi ve tek yaratıcısıdır. Üstünde bir âmiri, sahibi yoktur ki, Onu bir kanun altında bulundursun. Bundan dolayı, (Allah'ın yaptığı şu iş, adalete uymuyor) denmez.
Sözlükte adalet, doğruluk ve dürüstlük anlamına gelirken bir hadis terimi olarak ra- vinin hadis rivayet ehliyetini ifade etmektedir.
Aristoteles'in sınıflandırmasındaki ikinci adalet türü, düzeltici (denkleştirici) adalettir. Düzeltici (denkleştirici) adaletin temelinde, tarafların karşılıklı yükümlülüklerinin birbirine eşit olması gerekliliği düşüncesi yatmaktadır.
Yani Allah'ın celali ve cemali isimleri cennet ve cehennemde tecelli edecektir. Allah'ın bütün güzel isimleri, ilâhî sıfatlardan birine dayanır. Meselâ, "Alîm" ismi sıfat-ı sübutiyeden "ilim" sıfatına, "Kadîr" ismi "kudret" sıfatına, "Mütekellim" ismi "kelam" sıfatına dayanır.
Allah Zâtı ile değil, isim ve sıfatları ile tecelli eder.
Allah'ın Zâtı mekân ve zamandan münezzeh ve mukaddestir. Güneşin, bir aynada, ya da şeffaf bir damlada, timsali, yani Zatının ve sıfatlarının bir cilvesi ve küçük bir numunesi onda akseder ve görünür.
İlâhî tecellî anlamında tasavvuf terimi. Hakka ve hakikate ulaşmaya, âhiret hayatında Allah'ı görmeye engel olan perde anlamında terim. Sâlikin kalbine ansızın gelen hal, ilham anlamında tasavvuf terimi.
Gençliğinden itibaren insanlar Hz. Muhammed'in (asm) adaletine güvenmiş ve onun hakemliğine başvurmuştur. Kendisine peygamberlik geldikten sonra da Allah'ın emirleri doğrultusunda ayrım yapmadan herkese karşı adaletle davranmıştır.
Bir de hukuk müessesesi var, o âfakidir. Onu da “El-Adl” esması ifade eder. Allah'ın adaletin sahibi olduğunu en kesin şekilde gösterir. Adalet enfüsî değildir, âfakidir.
Zaman aşımı, hak düşürücü süre bu sürelerdendir. Zaman aşımı, hem borçlar hukukunda hem de ceza hukukunda karşılaşılan bir hukuk terimidir. Borçlar hukukunda zaman aşımı, borcun doğumundan sonra, belli bir sürenin geçmesi sonucunda borçluya borcu ödemekten kaçınma hakkı veren bir sebeptir.
Dağıtıcı adaletin amacı, kişi ile toplum ve devlet ara- sındaki ilişkileri düzenlemektir. Böylece eşitlik ilkesine bağımsız ve uygulama bakımından önemli bir yer verilmiştir. Bununla birlikte da- ğıtıcı adaletteki eşitlik mutlak değil göreli (rölatif) nitelik taşımakta. dır.
Cenab-ı Allah adil-i mutlaktır, yani sonsuz adalet sahibidir. Her şeyden evvel dünyada gördüklerimiz izafidir, size göredir, bize göredir, genelde çoğunluğa göredir.
İlahi sistem nasıl çalışıyor? 1.Sorduğun sorulara cevap veriliyor. 2.Yargıladığın ve kınadığını yaşatıyor. 3.Emin olduğun her konuda seni destekliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri