Sonuç olarak, iletişimin engelleri; bilgi aktarımı yetersizliği, önyargı ve stereotipler, dil ve kültürel farklılıklar, dikkat eksikliği ve iletişim aracının kullanımı, fiziksel engeller gibi çeşitli faktörlerle ortaya çıkar.
Fiziksel engeller, mesajların alıcıya ulaşmasını ve doğru anlaşılmasını engelleyen dış faktörlerdir. Mesela, gürültü, mekanın büyüklüğü, fiziksel engeller, teknolojik sorunlar ve iletişim kanalındaki yetersizlikler bu kategoriye girer.
İletişim engellerinden hem gönderici hem de alıcının sorumluluğundaki engellerin ortadan kaldırılması için duygusal tepkilerin ortadan kaldırılması, sözlerin davranışlarla desteklenmesi, güven ortamının oluşturulması, tarafsız olunması ve ön yargılardan kaçınılması, basit ve anlaşılır bir dil kullanılması gerekmektedir ...
İlgili 22 soru bulundu
İletişimin birincil aracı dildir; ancak mesajın gönderilmesinde ve alınmasında, iletişime katkı sağlayan başka faktörlerde bulunmaktadır. İletişim yüzdeki anlamları, göz hareketlerini, duruşu, giyimi, ses tonunu da içerir.
Bu iletişimi etkileyen, kopukluk yaratan birçok neden vardır; güvensizlik, tutarsızlık, farklılıklar, statü, yaş bunlar temel etkenlerdir. Günümüzün en büyük problemlerinden biridir iletişimsizlik. Zaman zaman kendimizi ifade edemez, karşı tarafı da anlamayız bazen sonuçları büyük yıkımlar olur.
İletişimsizlik; kafa karışıklığına, düşmanlıklara ve anlaşmazlıklara yol açabilir. Bundan çok daha kötü sorunlara da neden olabilir. Dolayısıyla iletişimsizliği mümkün olan en az seviyeye indirmek, kendi adımıza ve ilişkilerimiz için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri.
Dinleme, diksiyonun güzel kullanımı, sesinizi iyi kullanma, beden dilinin doğru yönetimi ve karşımızdaki kişiyle iletişimde kalmak iletişim becerilerinin faktörlerini oluşturur.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
İletişim Engelleri
Kişiler arasında iletişim sürecinin istenilen biçimde gerçekleşmesini engelleyen biri sözcüklere boğulma (verbalizm) dır. Kaynak hedefle paylaşmak istediği düşünce, bilgi, haber, duygu ya da tutumu hedefin anlayacağı biçimde iletmezse bu bir kişisel iletişim engeli oluşturur.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
İletişimsizlik sorununun çözümünde etkili yöntemlerden biri, bireylerin iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmalarıdır. Empati kurma, dinleme ve doğru ifade etme gibi temel iletişim becerileri üzerinde çalışarak, daha sağlıklı ilişkiler kurulabilir.
Karşınızdaki kişiyi etkin bir şekilde dinlemeli, empati kurabilmeli, hoşgörülü ve önyargısız olmalısınız. Aynı zamanda eleştirilere açık olmalı ve beden dilinizi doğru bir şekilde kullanabilmelisiniz. Ses düzeyinizi ayarlamalı, göz kontağını kurabilmelisiniz.
Küsmek: Küsmek, iletişimde kopuklukların oluşmasının en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Taraflar birbirlerine açıklama yapmadan küstüklerinde kendileri de karşılarındaki kişide sorunun ne olduğunu açıklamak ve çözümünü bulmak için bir fırsat bulamaz.
Yüz ifadelerini okuma veya ifade etmede zorluk çekme. Vücut dilini okuma veya ifade etmede zorluk çekme. Ses tonunu doğru bir şekilde anlama veya kullanmada zorluk çekme. Konuşma ritimlerinde, tonunda veya ses yüksekliğinde anormallikler.
Sözsüz iletişim, iletişimin temel yönlerindendir. Bilincinde olmaksızın ve kaçınılmaz olarak sürekli kullanırız. Beden dili insanların ilk anlaşma aracı ve dili olmuştur.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri