İlk defa araba alan ve trafik sigortası yaptıran sürücüler 4.basamaktan başlatılır. Sürücünün hasar durumununa göre basamakları değişir.
Trafik sigortası basamakları her poliçe dönemindeki hasar durumuna göre değişir ve indirim/sürprim uygulaması ile sonuçlanır. İlk kez trafiğe çıkanlar 4.basamaktan başlatılır.
Trafik sigortasına tavan fiyat sistemi getirilmiştir. Bu durumda aracınızı ilk aldığınızda özel araba konumundaysa ortalama 4.500 TL olacaktır. İlk aldığınız araç tüzel yani şirket üzerine kayıtlıysa ortalama 5.500 TL olacaktır.
15 Mayıs 2023 yeni uygulamanın başladığı tarihten itibaren 7.basamakta 5 yılını dolduranlar 8.basamağa geçebilirler. 8.basamakta kalmaya devam ettikçe her sene %50 indirimle trafik sigortası satın almak mümkündür.
Kusurlu kazalar ve basamak düşüşü
Eğer karşı tarafın zararı bedeni bir hasar ise, iki basamak birden düşüş yaşanır. 3, 2 ve 1. basamaklar, kusurlu bir şekilde hasar yaşamış araçların bulunduğu basamaklardır ve bu durumda sigorta primlerine hasar ek primi uygulanır.
İlgili 33 soru bulundu
Basamak sorgulamayı tam olarak gerçekleştirmek istiyorsanız tramer.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada kendi sigorta şirketinizi seçip ardından poliçe sicil numaranızı ve istenen diğer bilgileri doldurmanız yeterlidir. Bu işlemler ardından tam olarak ait olduğunuz basamağı görebilirsiniz.
Peki, ilk trafik sigortası primi neden yüksek çıkar? İlk kez trafik sigortası yaptıracaklar için ücretler; aracın markasına, modeline ve plakanın ait olduğu ile bağlı olarak belirlenir. Fiyatlandırma da ise trafik sigortası tavan fiyat uygulaması dikkat çeker.
Araç sahibinin yaşı: Trafik sigortası priminin yüksek çıkmasında araç sahibinin yaşı da etkili olur. Araç sahibinin yaşı ne kadar büyükse trafik sigortası fiyatı o kadar düşük olur.
7 basamak sigorta, zorunlu trafik sigortasındaki kademelerden yola çıkılarak oluşturulan söylemdir. 1. basamak en yüksek primi, 7. basamak ise en düşük primi ifade eder. Araç sigortası tavan fiyatları araç iline ve 7 basamağa göre belirlenir. 2023 Mayıs ayından itibaren 0 ve 8 olmak üzere 2 yeni basamak eklendi.
Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmasına ve prim ödenmesine gerek olmamaktadır. Aracın zorunlu trafik sigortası 15 gün süresince yürürlükte kalmaktadır.
İkinci el araç alınması durumunda, aracın el değiştirdiği tarihten itibaren -herhangi bir işleme gerek kalmadan ve prim ödemek zorunda olmadan- 15 gün boyunca trafik sigortası yürürlükte kalır.
Basamak: 5.314 TL – 4. Basamak: 2.125 TL – 7. Basamak: 1.169 TL.
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
İKAMETGAH ŞARTI KALDIRILDI
Sigorta şirketleri ister plaka ili, isterse ikametgah adresine göre işlem yapabilecek. Örneğin Bolu'da oturan birisi İstanbul plakalı bir araç alsa bile, ikametgahı Bolu'da olduğu için Bolu fiyatları üzerinden ödeme yapıyordu. Şimdi bu durum sigortacının isteğine göre olacak.
Bu değerlendirme, sürücünün kaza ve hasar geçmişine göre belirlenir. 0. basamak, en yüksek prim artışını ifade eder. Bu basamakta bulunan sürücüler, standart prim tutarının %200 fazlasını öderler. 1. basamaktaki sürücüler için bu oran %135, 2. basamak için %90 ve 3. basamak için %45 artışla belirlenir.
Hasarsızlık İndirimi Oranları Birinci yılın sonunda %30 İkinci yılın sonunda %40 Üçüncü yılın sonunda %50 Dördüncü yılın sonunda %60 Beşinci yılın sonunda %65 uygulanacaktır.
Trafik Sigortanızı yenilerken e-devlet kapısından girerek şahıs ya da şirket araçlarınızın yenileme trafik sorgulama yaparak fiyat alabilirsiniz. Trafik sigortanızın bitimine 29 gün kala, fiyat teklifi oluşturabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri