Kahtân'dan sonra Arapça konuşan ilk kişi diye tanınan oğlu Ya'rub (Cevâd Ali, I, 362) Yemen'de hüküm sürdü ve kardeşlerini çeşitli yerlerde görevlendirdi.
Arapça yazı, İslam 7. yüzyılda ortaya çıktıktan sonra yaygınlaşmış olsa da Arap alfabesinin temelleri 3. yüzyıla dayanır. Sina Yarımadası'nı, Kuzey Arabistan'ı Ürdün'ü ve Güney Suriye'yi işgal eden yarı göçebe Nebati kabileleri tarafından kullanılan yazıdan türemiştir.
İbrâhim'in neslinden ilk Arapça konuşan kişi İsmâil'dir (DİA, XX, 59).
Arap Dili ve Edebiyatı, üniversitelerde Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan yalnızca Dil puan kategorisine göre öğrenci kabul eden 4 yıllık lisans bölümüdür.
Arapçanın standartlaştırılmış formu olan ve Kuran Arapçasını temel alan Fasih Arapça, Arap dünyasında yazı dili olarak kullanılan Arapça lehçesidir. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an Kuran Arapçası ile yazılmıştır ve bu Müslümanların ibadet dilidir.
İlgili 30 soru bulundu
Kuranı Kerim Arapça olarak geldi, çünkü Hz. Muhammed Arap milletindendi ve ilk muhatapları Arap"tı. Kuranı Kerim"in de vurguladığı gibi, eğer o başka bir dille gelmiş olsaydı, onlar; "Arap bir peygamber ve yabancı dille gelmiş bir kitap, bu nasıl olur!" (41/44) diyeceklerdi.
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü web sayfasından (http://hbogm.meb.gov.tr) edinilebilir. Yabancı Diller A1 Seviyesi Arapça Kurs Programının toplam eğitim süresi her bir tema için 24 saat olmak üzere 120 ders saati olarak planlanmıştır.
Arap alfabesinin, Fenike alfabesinden türeyen Arami-Nabatî varyasyonunun bir türevi olduğu ve diğerlerinin yanı sıra İbrani alfabesi ve Yunan alfabesinin de ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülmektedir.
Arapçanın zor bir dil olmasının birkaç sebebi vardır. Bunlardan ilki, birçok harfin kelimenin içine yerleştirildikleri yere bağlı olarak 4 farklı biçimde yazılıyor olmasıdır. İkinci olarak, sesli harfler yazılı kelimelere dahil değildir. Bu nedenle anadili Arapça olmayan birinin terimleri anlaması zorlaşabilir.
Araplar ilk başta Güney Arabistan'da hüküm süren Himyerlilere ait olan Müsned adındaki bir yazı türünü kullandılar. Daha sonra ise halen günümüzde kullanılan Arap yazısı bir takım gelişme safhalarından sonra Müsned' in yerini almıştır.
Arapça, belâgat, edebiyat, fesahat ve zenginlik bakımından dünya dillerinin en güzelidir. Aynı zamanda ses, âhenk ve cümle yapısı bakımından da diğer diller arasında ayrı bir yeri vardır. Cenâb-ı Hak da kendi kelâmını Arapça indirmiştir. Peygamberimiz de zaten bu dili konuşuyordu, kendi kavminin dilini...
Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim'in oğlu İsmâil'e nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler'e (Arab-ı müsta'ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler'dir).
Arapça Cennet lisanıdır. Cennette kullanılan yazı da Arapların kullandığı İslam harfleridir. Arab, sözlükte, güzel demektir. Arabî [Arapça], güzel dil demektir.
Resmi dili Arapça olan ülke listesine Sudan, Umman, İsrail, Ürdün, Yemen, Tunus, Filistin, Yemen, Mısır, Bahreyn, gibi ülkeler bulunmaktadır. Ayrıca bu ülkelerde Arapça yanı sıra Farsça dilleri de resmi 2. dil olarak da kabul edilmektedir.
Kur'an'ın dili olan Arapça'nın tabii ki İslam dünyasında çok özel bir yeri vardır. Yazılı dil konuşulan Arapça'dan oldukça farklıdır. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki her ülkenin kendi lehçesi vardır. Yanı Mısır Arapçası, Fas Arapçası, Lübnan Arapçası ve Filistin Arapçası birbirinden büyük ölçüde farklıdır.
Eski Arapça, Arap dilinin atasıdır ve en eski yazıtı MÖ 1. bin yılın başlarına tarihlendirilmektedir. Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran'ın dili de Arapçadır.
En kolay öğrenilen diller sıralaması İngilizce, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca, Fransızca ve Almanca şeklinde olacaktır. İngilizceyi dünyada yaklaşık 427.000.000 kişi konuşmaktadır. İngilizceden sonra öğrenmesi en kolay dil olarak İspanyolcayı örnek verebiliriz.
Arapçayla Türkçenin yakınlaştığı tek durum iki dil arasında birçok ortak kelime bulunmasıdır. Bu nedenle Türklerin Arapça öğrenmesi zordur fakat imkansız değildir.
18 Aralık 1973 tarihinde BM'in altıncı resmi dili olarak kabul edilen Arapçayı dünyada yaklaşık 1 milyar insan konuşmaktadır. Yüzlerce ciltlik sözlükleri olan Arapça milyonları bulan kelime hazinesi ile dünyanın en zengin dilidir.
- Arapçada eskiden beri, soruda gösterilen P, J, Ü, Ö, Ç, G ve İ harfler yoktu. Arap harfleri “lam elif” hariç 28'dir. Arap lisanıyla vahyedilen Kur'an'da da yalnız bu 28 harf kullanılmıştır.
Araplar (Arapça: عَرَبِيٌّ, romanize: 'arabī, Arapça telaffuz: [ˈʕarabi]), tarihî Arap Yarımadası'nda ortaya çıkmış ve zamanla Antik Mısırlılar, Berberiler ve Persler gibi toplumlar ile kaynaşmış, günümüzde ise çoğunluğuna Arap dünyasının ev sahipliği yaptığı halk.
Türklerin ilk kullandığı alfabe Orhon abidelerinde kullanılan Köktürk alfabesidir. Bu alfabenin kökeni hakkında çeşitli fikirler ileri sürülmekle beraber, bunun Arami kökenli olduğu ve Eski İranlı kavim olan Soğdlar aracılığıyla Türklere geçtiği görüşü daha fazla kabul görmektedir (Tekin 1997: 22; Ercilasun 2009: 165).
Coğrafyaya göre dokuz ana lehçeye ayrılan Arapçanın başlıca dil havzaları Kuzey Afrika, Moritanya, Mısır, Şam bölgesi (Lübnan, Suriye, Ürdün, Filistin), Irak, Körfez, Hicaz, Necd (Orta Arabistan) ve Yemen'dir. Tüm bu lehçeler, kendi içlerinde alt birimlere ve bölümlere de ayrılmaktadır.
Kuranı Kerim alfabesi Arap alfabesinden oluşmaktadır. Kuranı Kerimin dili Arapça olmaktadır. Harflerin yazılışı ve okunuşu Arapça olmakta ve Arapçadan Türkçeye çevrilmesine ise meal denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri