Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir. Baklavanın tarihine ait bir başka kayıt ise 17. yüzyılın ortalarında Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.
İlk kez Topkapı Sarayı'da yapılan günümüz baklavasının nasıl türediğiyle ilgili üç teori vardır. Bunlardan ilki Roma mutfağındaki (sonrasında Bizans mutfağını) plasenta kekinden türediğidir. Baklavanın ortaya çıkışı ilgili ikinci teori ise Orta Asya Türklerinin "katmanlı ekmek" yemeğinden geliştiğidir.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir. Bu tarihten önce Yunanlılar kültürümüze ait herşeyi sahiplendikleri gibi bu ürünü de sahiplenmeye çalışmıştır. Ancak Türkiye uluslararası arena da bu ürünün yapım ve isim hakkının kendisine ait olduğunu kanıtlamıştır.
Diyarbakır'da yıllardır hizmet veren 1968 yılından bugüne vatandaşların damak tadına hitap eden meşhur Kadayıfçı Sıtkı Ustaya, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Soğuk Baklava Marka Tescil Belgesi verildi.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
İlgili 20 soru bulundu
Hatta bazı kaynaklar, 2800 sene öncesine, Asurlar zamanına dayandırır. Burada katmanlı ekmek içerisine; bal, fındık eklemeleriyle oluşturulduğu söylenmiştir. Araplarla ilgili herhangi bir bulgu yer almıyor. Baklava kimin derseniz tescilli bir şekilde Osmanlı'nın yani Türklerin diyebiliriz.
Adıyamanlılara cevizli baklavayı mı yoksa fıstıklı baklavayı mı tercih edecekleri sorulduğunda ezici bir üstünlükle cevizli baklava galip gelecektir. Ancak baklavanın asıl şehri Antep'te gerçek baklava Antep'in en güzel fıstıklarıyla üretilir.
Gaziantep Sanayi Odamızın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlanmış ve "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası" coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak AB'de tescil edilmiştir. Tescil, AB'nin Resmi Gazetesi'nde de önümüzdeki günlerde yayımlanacaktır.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
azerbaycan'da yapılan cevizli baklava çeşidi. diğer baklavalara göre daha kuru olmakla beraber içerisinde özel baharat kullanılır. 9-12 katlı bu baklavaların her katının arasına ceviz ve toz şeker karışımı koyuluyor.
1 kilo baklava ortalama olarak 28 ila 30 dilimden meydana gelir.
Bir dilim baklavanın 40 gram olduğundan yola çıkarsak, bir dilim baklava ortalama 173,6 kaloridir. Böylece sıkça merak edilen iki dilim baklava kaç kalori sorusunun cevabını da vermiş olalım; ortalama 347,2 kaloridir.
Genellikle 40 kat yufka açılır. Yufkanın o kadar ince açılması durumunda da dayanıklı olabilmesi için yeterli miktarda yumurta kullanmanız gerekir.
GELİN HAFTASI
Baklavanın ortasını gelin ve damada yedirir.
Devrek baklavası 100 yılı aşkın bir süredir yöredir yöre halkı tarafından bilinmekte ve düğünlerde, bayramlarda, özel günlerde halk tarafından özellikle tüketilmektedir. Devrek Beyaz Baklavayı diğer baklavalardan farklı kılan özellikleri vardır.
Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir. Baklavanın tarihine ait bir başka kayıt ise 17. yüzyılın ortalarında Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.
Baklava kültürüne yeni bir nefes katan mor baklava, orman meyvelerinin lezzet verdiği özel lezzetlerden biridir. Mor baklavaya ilham veren mor ekmeklerdir. Baklava ustalarının ellerinden çıkan ahududu ve böğürtlen aromalı mor baklava, kan şekerini yükselmediği için güvenle tüketilen tatlılardandır.
Tepsinin içerisinden 25-30 adet enfes şöbiyet bulunur. Tepsi ücretsiz olarak müşterilere hediye edilmektedir.
Gaziantep Baklavası denilince ilk akla gelen “Hamido” oluyor. Türkiye Çapında Bayilikler Veriyor: Hamido Baklavaları meşhur Gaziantep Baklavası ve Antep fıstığında Türkiye çapında bayilikler veriyor.
Mustafa Bilgin dünyanın en kaliteli baklavalarını yapan ustaların yaşadığı Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Adaklı köyündendir.
Gaziantep, Türkiye'nin en büyük fıstık üreticisidir ve tabii ki dillere destan baklavası bu fıstıklarla yapılır. Antep fıstığı, kuraklığa dayanıklıdır ve başka hiçbir mahsulün şansının olmadığı tepelerde meyve verir.
Baklava, Balkanlar ve Ortadoğu mutfaklarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Bu coğrafyada uzun yıllar hüküm sürdüğü için de baklavaya Osmanlı tatlısı demek mümkündür. Baklavanın enfes ve gösterişli görünümünü de Osmanlı döneminde aldığı kabul edilmektedir.
Azerbaycan Baklavası (Paxlava)
Baklava hamuru malzemeleri:
3 adet yumurta sarısı 2 su bardağı su. 1 tatlı kaşığı sirke (elma ya da üzüm) 1/2 çay kaşığı tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri