Merkezi Hollanda'da bulunan Philips'in Almanya'nın Hannover kentindeki fabrikasında 17 Ağustos 1982′de ürettiği ilk CD'nin geliştirilmesine katkıda bulunan mühendislerden Piet Kramer, “70′lerin sonu ve 80′lerin başında, bir gün eğlence ve bilgi işlem teknolojisinin, film ve program depolamak için dijital diskleri ...
CD'lerin ABD'de ortaya çıkmasının ardından Avrupa'daki çıkış aynı ayın 17. gününde Abba'nın The Visitors albümüyle gerçekleşti. 1985'de Dire Straits'in Brothers in Arms albümü İngiltere'de büyük bir başarı yakalamıştı.
1982'de Sony şirketinde çalışan Norio Ogha tarafından icat edilmiş ve aynı yıl 1 Ekim 1982'de satışa çıkan ilk disk ve yürütücü sırasıyla Billy Joel'in 52nd Street'i ve Sony'nin CDP-101'i idi. CD'ler bu tarihten sonra ticari olarak günümüze kadar satılmaya devam edilmiştir.
Boş CD Sıkça Sorulan Sorular
%6 indirimle Elba Boş Cd-R 50li Paket 507 TL'ye, %6 indirimle Verbatim 700 MB 52X 80Min CD-R 50'li 1 Paket 310 TL'ye, %6 indirimle Hp Boş Cd-R 329 TL'ye, %6 indirimle Boş Cd-R Iomega Prıntable 50li Boş Cd 282 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Optik diskin ömrü çok sayıda faktöre dayandığından, ne kadar süre hizmet verebileceğini tahmin etmek oldukça güçtür. Ancak tahminlere göre kaydedilmiş CD-R'ler ve Blu-Ray diskler 200 yıla kadar dayanabiliyorlar. Kaydedilmiş CD-RW ve DVD-R'ler ise 20 ile 100 yıl arasında bir ömre sahipler.
İlgili 20 soru bulundu
Boş DVD ve CD'ler depolama ekipmanı oldukları için en önemli özellikleri saklama boyutlarıdır. Avansas'ta satılan boş CD'ler 700 MB saklama alanına sahiptirler. Boş DVD seçenekleri arasında ise 4.7 GB ve 8.5 GB gibi farklı saklama boyutlarına sahip ürünler vardır.
CD ve MP3 player'lardan önce yoğun bir şekilde manyetik bir ses kayıt platformu olan kasetler kullanılıyordu. İlk olarak 1963 yılında Philips tarafından tanıtılan kaset, bir sonraki yıl ABD pazarına merhaba dedi.
CD üretimi devam ediyor ve müzik gibi büyük sektörlerde yoğun kullanıma devam edilecek. Zaten DVD ve Blu-ray okuyucuları da CD'leri okuyabiliyor. Bu sebeple CD okuma konusunda bir problem olmayacak.
Lazer okuyuculu videodisk ve CD, James T. Russell'ın icadı olan optik diskten türemiştir. Russell, vinil plakların pikap iğnesi yüzünden aşınıp yıpranmasından bıkmış ve 1965′te bilgiyi lazerle okunacak şekilde bir disk üzerine kaydetme fikrinin patentini almıştı.
Böylece artık kullanıcılar film, müzik, fotoğraf veya diğer içeriklerini bu disklere yedekleyebiliyordu. Standart bir diskete göre 450 kat daha fazla veriyi saklayabilen CD'ler bugün de kullanılmaya devam ediyor.
Kırık CD'ler ise öğütüldükten sonra Natron eriyikle yıkanarak alüminyum ve boya tabakaları çözülüyor ve temiz bir Polycarbon elde ediliyor. Bundan sonraki işlem aşamalarında bu değerli hammadde otomobil endüstrisinde, bilgisayar yapımında ve medikal cihazların üretiminde kullanılıyor.
İlk oynatıcısı 1996 yılının Kasım ayında Japonya'da ortaya çıktı. Japonlardan sonra üretime 1997 yılı Mart ayında Amerika Birleşik Devletleri'nden üreticiler başladı. İlk altı ay DVD oynatıcılarının dağıtımı sadece yedi büyük şehir ile sınırlıydı.
Compact Disc ya da yoğun disk.
İlk bilgisayar 1833-1871 yılları arasında Charies Babbage tarafından tasarlanıp üretilmiştir. Charles Babbage ürettiği bu prototipi 1870 yılına gelene dek geliştirilmiştir. Mucit Charles Babbage sayıları ekleyip çıkararak işlemleri gerçekleştiren bir Difference Engine üretmiştir.
1095 yılında oldukça disiplinli bir öğretmen olan Roberto Nevilis ilk ev ödevi kavramını ortaya atmıştır. Venedik'te yaşayan Roberto Nevilis öğrencilerinin performanslarını beğenmiyordu. Okulun çocuklar açısından verimli olmadığına kanaat getirmeye başlamıştı.
En büyük fark, kapasiteleridir. Çoğu CD'ler 650 yada 700Mb veri, film yada müzik saklayabilirler. Çoğu DVD ise 4.7 Gb kapasitelidir, yani bir CD'nin ortalama 7 katı. Bu ekstra kapasite, birçok filmin tek diske sığmasına olanak verir.
CD'ler, yüzde 99polikarbondan oluşuyor. Geri kalanı ince bir metal tabaka (alüminyum) ve de bir koruma tabakası ve baskı boyaları...
650 MB'lik bir ses CD'sine yaklaşık 74 dakikalık müzik sığdırabilir veya aynı büyüklükteki diske yaklaşık 150 MP3 dosyası sığdırabilirsiniz. Bazı CD'ler 700 MB müzik içerebilir. Bir DVD 4,7 GB alabilir; bu, bir CD'dekinin yaklaşık beş katı parça anlamına gelir.
Disket, bilgisayardaki bilgiyi taşımak için kullanılan, üzerine demir oksit kaplanmış bir plastik diskin yine plastik bir kap içerisine yerleştirilmesiyle oluşturulmuş manyetik veri saklama ortamı. Plastik diskin esnek olması nedeniyle İngilizcede floppy adı verilir. Türkçede flopi disk ya da disket olarak okunur.
1980'li yıllar, kasetlerin Türkiye'ye de damga vurduğu yıllardı. Yavaş yavaş plağın piyasadan çekilmesiyle, hemen hemen 90'lara kadar kaset rakipsiz bir ürün olarak müzik dünyasındaki hakimiyetini sürdürdü.
En büyük fark, kapasiteleridir. Çoğu CD'ler 650 yada 700Mb veri, film yada müzik saklayabilirler. Çoğu DVD ise 4.7 Gb kapasitelidir, yani bir CD'nin ortalama 7 katı. Bu ekstra kapasite, birçok filmin tek diske sığmasına olanak verir.
Bir CD ROM'un çapı 12 santimdir. Üzerine 650 ile 900 MB arasında bilgi kaydedilebilir. Ancak, tüm CD Sürücüler (CD-ROM aygıtları) bu verileri okuyamadığından, yaygın olarak, 700 MB kapasiteli olan CD'ler kullanılır. 700 MB'lık kayıt kapasitesi, yaklaşık olarak 80 dakikalık bir müzik kaydına eşdeğer bir yeğinliktir.
DVD, CD-ROM görünümünde elektronik kayıt ortamıdır. İngilizce Digital Versatile Disc ('Çok Amaçlı Sayısal Disk') sözcüklerinin akronimidir. CD'ye göre, çok daha yüksek kayıt kapasitesine sahiptir. DVD-Video, DVD-Audio, DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-R ve DVD-RW gibi çeşitleri vardır.
CD r ustune yazildiktan sonra CD-ROM oluyor ve bdaha yazip silmeye izin verilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri