YÖK, 2003de aldığı bir kararla erkeklere hemşirelik bölümünü kapatınca, erkek hemşirelerin devamı gelmedi. Akdeniz'in ilk ve tek erkek hemşiresi, Antalya'dan çıktı, Akdeniz Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'ndan mezun olan Ali Büyükkartal, Türkiye'nin ilk erkek hemşiresi oldu.
Sayı: 26510. 02.05.2007 tarih ve 5634 nolu Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun). Böylece 2007'de yapılan yasal düzenlemeler ile hemşirelikte cinsiyet ayırımı ortadan kalkmış olup günümüzde erkekler yasal olarak hemşirelik mesleğinin bir üyesi olabilmektedir.
Erkek Hemşirelik
2007 yılına kadar bu mesleği yalnızca kadınlar icra ederken 2007 yılında yapılan yasa değişikliği ile erkeklere de bu mesleği tercih etme hakkı tanındı.Toplum tarafından erkek hemşirelere "hemşir" dense de bu konu hala tartışılmaktadır.
Medipol Sağlık Grubu - Murat Bektaş, hemşirelik yüksek okulundan Türkiye'nin ilk erkek hemşiresi unvanıyla mezun olmuştur.
Kemal Açıkgöz tarafından kutlanan Bektaş, alkışlar arasında hemşire ünvanını aldı.
İlgili 18 soru bulundu
Hemşir kelimesi erkek hemşireler için kullanılan sözcüklerden biridir. Farsça kökene sahip olan bu kelime hekim kelimesinden türemiştir. 2007 yılında ise erkek hemşirelere "hemşir" denilmesi kararı alınmıştır. Bu karar ile beraber erkek hemşirelere "hemşir" şeklinde hitap edilmektedir.
İslam tarihindeki ilk hemşire olan Rufeyde bint Sa'd, yaralıları tedavi etmek için birçok savaşa katılmıştır. Kız çocuklarının cahiliye adetleriyle ölümüne engel olmaya çalışan Rufeyde, eğitim görmüş hemşirelerin idare ettiği ilk sahra hastanesini kuran kişi olarak da İslam tarihinde önemli bir yere sahiptir..
Safiye Hüseyin Elbi
İlk Türk hemşiredir. Türkiye'de Modern Hemşireliğin öncüsü olan Safiye Hüseyin Elbi, şefkat ve meslek aşkıyla dopdolu bir kadındı.
''Hemşir'' diye bir kelime literatürümüzde yoktur. Erkek. yada kadın farketmez bu mesleği ifa eden herkes. ''Hemşire''dir.
Asıl anlamı süt kardeş olan hemşire sözcüğü Türkçeye Farsça'dan geçmiştir ve sözlükte "diplomalı hasta tedavicisi" şeklinde tanımlanmaktadır. Osmanlı döneminde bu mesleği icra edenler Arapça mümerriz ve mümerrize sözcükleri ile de ifade edilmekteydi.
Böylece 2007'de yapılan yasal düzenlemeler ile hemşirelikte cinsiyet ayrımı ortadan kalkmıştır ve günümüzde erkekler yasal olarak hemşire olabilmektedirler (Kaya vd., 2011: 18).
Özel sektörde böyle bir şart bulunmamakla birlikte erkek başhemşirelere rastlanmaktadır.
2021 yılının Temmuz ayında 6 bin 390 TL olan hemşire maaşları günümüzde 8 bin 338 TL olarak güncellenmiştir. Emekli olan hemşireler ise Temmuz 2021'de 3 bin 915 TL alırken Ocak 2022'den itibaren 5 bin 109 TL maaş almaya başlamıştı.
Hemşireler, sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, dispanser gibi kurum ve kuruluşlarda sağlık personeli olarak görev yapar.
Hemşir hemşirelik bölümü okuyup erkek hemşirelere denir .
Hemşire olmak için 4 yıl yani hem YGS hem LYS'ye girmek gereklidir.
Anlayacağınız sağlık bir ekip işidir. Tıbbi tedavi dışındaki tıbbi bakım ve uygulamalarda ise hemşire tamamen bağımsızdır. Bu konuda hiçbir hekim bir hemşireye direktif veremez. Ayrıca kimse kimsenin hakkında tutanak tutma hakkına sahip değildir ve bir hekim de hemşirenin amiri değildir.
Erkek hemşirelere hemşir şeklinde hitap edilir. Sağlık hizmetlerini yürütmekle görevli olan hemşir ve hemşireler, toplumumuzda saygı gösterilen meslek gruplarından biridir.
Hem- şireler hastalara (%59.1) ve hastalar hemşirelere (%69.4) çoğunlukla formal hitap şeklini kullanmaktadır.
Safiye Hüseyin Elbi, Birinci Dünya savaşında da görev yapmıştır. Savaş başlamadan önce hastabakıcı kurslarına katılmış, Hilâl-i Ahmer Galata ve Cağaloğlu Hastanelerinde gönüllü hastabakıcılık yapmıştır.
Ülkemizde ise hemşirelik eğitimi ilk olarak 1876'dan sonra Meşrutiyet Dönemi'nde başlamıştır. Doktor Besim Ömer Paşa tarafından 1913 yılında Hilal-i Ahmer merkezinde, 1914-1915 yılları arasında Darülfünun'da, 1916 yılında ise Kadırga Doğum Kliniği'nde hemşirelik eğitim kursları açılmıştır.
İlk adli hemşire olan Mira Rana Gökdoğan'ın, 1997 yılında “Adli tıp ve hemşirelik eğitimi” adlı yüksek lisans tezi, adli hemşirelik alanında yapılan ilk tez olma özelliğini taşımaktadır.
İngiliz Hemşire. Modern hemşireliğin kurucusudur.
İlk ebelik / hemşire okulu 1854 yılında Madras'ta kurulmuştur. Ayrıca 1859 The Army Medical School Hindistan da sadece hemşire yetiştirmek üzere açılan ilk okul olarak bilinmektedir (3,9).
İslâm'da bina olarak kurulan ilk hastane ise Emevî Halifesi Velîd b. Abdülmelik'in 88/707 yılında kurduğu ve daha çok cüzzamlıların tedavi edildiği hastanedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri