-Aristoteles, İlk Felsefe ismini verdiği kitabında evrenin ilk ve son nedenlerini araştırır.
Felsefe (philosophia) terimini ilk kullanan Pythagoras, bunu daha çok dinî ve ahlâkî anlamda kullanırken Aristoteles'te nedenleri araştıran zihinsel bir disiplin olarak kullanılmış ve episteme ile eş anlamlı tutulmuştur.
İlk felsefe anlamında Prote Folofia adını taşımaktaydı. Bu yapıt Aristoteles'in, Thales'ten kendisine kadar gelen ilk felsefeyi inceleyip özetlediği yapıttır.
Thales'in kendi elinden yazılmış bir metni bulunmadığı için onun Milet okulunun, “ilk temsilcisi” olduğu bilgisine, ilk felsefe tarihçisi olan Aristoteles sayesinde ulaşılmıştır.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
İlgili 32 soru bulundu
Descartes sıklıkla modern felsefenin babası olarak anılır ve 17. yüzyılda epistemoloji'ye verilen artan ilgiden büyük ölçüde sorumlu olarak görülür.
Farklı medeniyetlerin felsefeye temel olabilecek bilim, inanç ve yaşam öğretileri birikimlerinin sistemleştirilmesi bu bölgede gerçekleştirildiği için felsefe, MÖ 6. yüzyılda Antik Yunan'da başlamış kabul edilir. Felsefenin Anadolu ve Akdeniz kıyılarında ortaya çık- masının belli başlı nedenleri aşağıda verilmiştir.
Bu dönemin en önemli temsilcileri Sokrates, Platon ve Aristoteles'tir. Bu dönemde oluşan filozof kadrosu ileride gelişecek olan birçok bilim dalına öncülük etmişlerdir.
İlk filozof, İon felsefesinin kurucusu olan Miletli Thales'tir. Sadece felsefede değil matematik ve astronomi alanında da çalışmaları bulunan Thales, güneş tutulmasının tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilen bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
Doğa üzerine felsefece düşünen ilk filozoflar, Aristoteles'in (Metapysics, 983b6-984a4) deyişiyle “doğa filozofları”, Miletli Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes'dir.
Felsefenin Kurucusu Olan Filozof: Thales kabul edilir. Gerçek Anlamda Felsefenin Kurucusu: Eflatun (Platon) kabul edilir. Modern anlamda felsefenin kurucusu: Descartes kabul edilir.
Felsefe sözcüğü Türkçeye; Arapça "Rumi bilgelik geleneği" anlamına gelen falsafa (فلسفة) sözcüğünden geçmiştir. Arapçaya ise Eski Yunancadaki "bilgelik sevgisi" anlamına gelen philosophía (φίλος, phílos: "sevmek"; ve σοφία, sophía: "bilgelik") sözcüğünden geçmiştir.
Felsefenin ilk olarak Antik Yunan'da ortaya çıktığı görüşü yaygındır. Miletli filozoflar, ilk doğa filozofları olarak bilinirler ve «Evren nedir?» sorusunu sorarak başlarlar. Milet felsefesi dünyanın meydana gelişini artık doğa-üstü bir olay değil, doğal bir olay haline getirmişlerdir.
Felsefe'nin İyonya'da ve varlıkla ilgili sorularla ortaya çıkmıştır. Felsefe'nin öncüsünün Thales olduğunu biliyoruz. Bu yüzden felsefenin en temel sorusu "Varlık var mıdır?" ve "Varlık nedir?" olarak kabul edebiliriz.
Sisamlı Pisagor (Pythagóras ho Sámios; MÖ 570 – MÖ 495), Antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden birisidir. Yunan düşünür ve Pisagorculuğun kurucusudur. Siyasal ve dinsel öğretilerini daha çok Magna Graecia'da yayan Pisagor, önce Platon ve Aristo'nun felsefelerini sonra ise tüm Batı felsefesini etkiledi.
Philosophia=bilgelik arayışı, bilgiyi sevmek, bilgi severlik, araştırmak ve peşinde koşmak anlamlarına gelmektedir. Filozof da bilgeliğe ulaşmaya çalışan kişidir. Buna göre, felsefe Yunanlar için, 'bilgelik sevgisi' ya da 'hikmet arayışı' anlamına gelmiştir.
Thales, Anaksimandros ve Anaximenes içerisinde ilk ele alınması gereken filozof Thales'tir çünkü doğayı Yunanlılara araştırma nesnesi olarak sunan ilk filozof odur (Esenyel, 2014: 5). Thales'e göre arkhe yani ilk madde “su”dur.
İlk bilinen filozof Thales M.Ö. 6. yüzyılda Batı Türkiye'de doğdu. Bir güneş tutulmasını doğru tahmin ettikten ve Lydia kralının geçmesi için Kızılırmak'ın yatağını değiştirdikten sonra meşhur oldu. Ama o zamanlar meşhur olunca yapacak fazla bir şey olmadığı için, Milet Okulu'nu kurdu.
Devrimci filozof Heraklitos değişimin önemini "Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz" sözleri ile altını çizmiştir. Heraklitos'a göre evrende hiçbir nesne, nesnelerin hiçbir özelliği yoktur ki, değişmeden kalsın. Her şey bir başka şeyin yıkımı/ölümü sayesinde varlığa gelmekte ve daha sonra yok olup gitmektedir.
Ahlak felsefesi filozofları ilk olarak Platon ve Sokrates olarak bilinir. Diğer filozoflar ise Gazzali, İbn Tufeyl ve İbni Arabi'dir. Ahlak Felsefesi Nedir?
Aristoteles (Grekçe: Ἀριστοτέλης Aristotélēs, Grekçe telaffuz: [aristotélɛːs]; c. MÖ 384 – c. MÖ 322) veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof ve bilge.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Felsefe ilk defa Antik Yunan medeniyetinde ortaya çıktı. Antik Yunanistan'da ortaya çıkmasının nedeni, Antik Yunan'da denizcilik ile uğraşılması sayesinde daha çok bilgi birikiminin olması ve bunun yanında boş zaman kavramının da olması fazlasıyla etkili olmuştu.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri