Tarihçe. Hukukun başlangıcı medeniyetin oluşumuna yakın bir şekilde ortaya çıkmıştır. M.Ö. 3000'lerde oluşmuş Antik Mısır hukuku, medeni kanunlar içeren ve yüksek olasılıkla 12 levhaya bölünmüş kitaplardan oluşmuştur.
Bu kurallar ilk zamanlar ahlak, görgü, töre, din kuralları iken, genişleyen toplum, soy kılan, kabile, şehir devleti, devlet, hatta İmparatorluklar derken, toplumda düzeni sağlamak için hukuk kuralları ortaya çıkmıştır. Aslında hukuk kuralları diğer toplumsal kurallardan doğmuştur.
İlk yazılı kanunlardan Hammurabi ve Hitit Kanunları örnek gösterilebilir. öğreneceksiniz. Bir toplumun düzenini sağlamak için oluşturulmuş kurallar bütününe hukuk denir. Hukuk kavramı ilk olarak İlk Çağ'da ortaya çıkmıştır.
1864 yılında yayınlanan 'Der Rechtsstaat- eine publizistische Studie' (Hukuk Devleti - Yazılı bir araştırma) adlı makalesinde ülkesindeki zamanına göre ilerici yasalardan yola çıkarak idari tasarrufları mahkemelerce denetlenen bir devlet tanımı yaptı.
İlk Çağ'da hukuk sistemlerinin oluşturulmasında etkili olan dinî ve beşerî kaynakları kavrar. Sözlü ve yazılı hukuk kaynaklarına (akıl, gelenek ve kutsal kitaplar) ilişkin tarihî örnekler (Urkagina ve Hammurabi Kanunları, Hitit Hukuku ve Tevrat) ele alınır.
İlgili 28 soru bulundu
Tarihte bilinen ilk Kanun metni ise Milattan Önce 2375 yılında Sümerler zamanında ortaya konulmuştur. Sümer Kralı Lagos Urukagina tarafından ilan edilmiştir. Yani ilk Kanun Sümer uygarlığına aittir.
Toplumsal yaşam bir düzeni gerektirir ve bu düzen de hukuk kuralları tarafından sağlanır. Hukuk bir taraftan çeşitli uyuşmazlık ve ihlalleri en aza indirmeyi amaçlar, diğer taraftan da kaçınılmaz olarak ortaya çıkan ihlalleri, usul ve esasları önceden belirlenmiş şekilde adil bir çözüme kavuşturmayı amaçlar.
Hukuk Devleti deyimi ilk defa 19. yüzyılda Almanya'da kullanılmaya başlanmıştır. HATEMİ, Hüseyin, Hukuk Devleti Öğretisi, İstanbul 1989, s.7. Page 2 42 A.Ü. ERZİNCAN HUKUK FAKÜLTESİ DERGİSİ, Cilt: II, Sayı: 1 polis devlet deyiminin karşıtı olarak kullanılmaktadır.
- İlk Türk İslam devletlerinde hukuk, “Adalet mülkün temelidir.” anlayışına göre hazırlanmıştır. - Karahanlılar Dönemi'nde yazılan Kutadgu Bilig adlı eserde adaleti bizzat hükümdar temsil etmiştir. Eserde hükümdarın görevi, doğru kanunlar koyma ve bu kanunları adaletli bir şekilde uygulama olarak ifade edilmiştir.
Roma hukuku, Antik Roma'nın hukuk sistemidir. Kamu hukuku ve özel hukuk ayrımına dayanmaktadır. Bu ayrım ilk kez Roma hukukunda yapılmıştır.
Ur-Nammu kanunları; Sümerlere ait ve günümüze ulaşmış, kanun maddeleri içeren, bilinen en eski yazılı tablettir. Milattan önce 2100-2050 yıllarına ait olup Sümerce yazılmıştır.
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
NOT: Yazılı hukuku başlatan ilk Türk devleti Uygurlardır.
Hukukun temeli, onu koyan iradedir. Hukuku koyan iradenin ne olduğu konusunda ise fikir birliği yoktur. John Austin, hukuku, «egemenin emri» olarak tanımlamıştır. Egemen ise, herkesin kendisine itaat ettiği fakat kendisinin kimseye itaat etmediği kişidir.
Böylece, 19. yüzyılın sonuna doğru bağımsız bir bilim dalı olarak “hukukun genel teorisi” ortaya çıkmıştır. Hukuku genel olarak ele alan bu bilim dalı, tüm hukuk dalları için geçerli olan kavram, kurum, yapı ve ilkeleri inceler.
İlk kez yazılı hukuk kuralları oluşturan uygarlık Sümer Uygarlığı'dır. Keşfedilen en eski yazılı kanun MÖ 2050 yılı civarında Sümer uygarlığı tarafından hazırlanmıştır. Ur-Nammu yasaları olarak bilinen bu tablet, günümüze dek ulaşan en eski kanun maddeleri içeren yazılı belgedir.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Türklerin ilk yazılı ve sert Anayasası ise 1876 Kanun-i Esasi'nin kabulüyle olmuştur.
'Hukuk devletinin temel öğesi, tüm devlet faaliyetlerinin hukuk kurallarına uygun olmasıdır. Hukuk Devleti insan haklarına saygı gösteren ve bu hakları koruyucu, adil bir hukuk düzeni kuran ve bunu devam ettirmeye kendini zorunlu sayan ve tüm faaliyetlerinde hukuka ve Anayasa'ya uyan bir devlet olması gerekir.
Hukuk Devletinin, temelini insan hakları ve adalet oluşturur. Hukuk devletinin gelişimi, bireyin temel hak ve özgürlüklerinin gelişimi ile doğru orantılıdır. Evrensel açıdan hukuk devleti mücadelesi, insan hakları bildirileri şeklinde, büyük toplumsal hareketler sonucu gelişmiştir.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Hukukun kaynağı devletin iradesidir; bağlayıcılık gücü, içeriğinin devletin iradesine uygunluğundan gelmektedir. Uluslararası hukuk açısından da durum böyledir. kendi iradesinin ürünü olan hukuk ile bağlanmasının nasıl sağlanacağı, izah edileceğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri