Osmanlı hat mektebinin kurucusu kabul edilen Şeyh Hamdullah'tan (1429- 1520) sonra akla gelen ilk kişi Hattat Hafız Osman'dır.
Osmanlı hat ekolünün kurucusu Hamdullah Efendi (ö. 1520), ölümünün 500. yılında Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) tarafından düzenlenen Ölümünün 500. Yılında Şeyh Hamdullah sergisiyle anıldı.
Osmanlı hat ekolünün kurucusu olarak kabul edilen Şeyh Hamdullah, 'Hattatların piri' olarak da tanımlanıyor. Aslen Amasyalı olan Şeyh Hamdullah, son Abbasi halifesi zamanında yaşayan ve hat sanatının klasik ölçülerini belirleyen Yâkut el-Müsta'sımî dönemini kapatan kutup olarak da biliniyor.
İslam yazı sanatını zirveye taşıyan hattat olarak tanımlanan Şeyh Hamdullah Amasya'da doğmuş, Buhara'dan Amasya'ya göç etmiş Şeyh Mustafa'nın oğludur. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihçiler Hicri 833 - 840 veya Milâdi 1426 - 1429 olabileceğini kaydetmektedirler.
Osmanlı Devleti'nde yetişen âlim, veli ve büyük hattatlardan Hafız Osman Efendi, 1642 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Haseki Sultan Camii müezzini Ali Efendi'dir. Küçük yaşta hafız oldu, bu unvan onun ilk ismi gibi kabul edildi ve Hafız Osman adıyla tanındı.
İlgili 27 soru bulundu
Hat sanatkarına verilen isim olan "hattat" tahminen 4. - 5. yüzyıldan sonra kullanılmaya başlanmıştır. İlk hattat Hz. Ali, hat sanatını kullanarak Kur'an-ı Kerim'in güzel biçimde yazılmasını sağlamıştır.
Dünyada “Hattatların Reisi” kabul edilen, yeryüzünün dört bir yanındaki mabetlerde imzası bulunan, son büyük projeleri Büyük Çamlıca Camii ile Malezya'daki Sri Sendayan Camii'nin hatlarını kaleme alan 82 yaşındaki Hattat Hasan Çelebi, gelecek yıl yayımlamayı planladığı Kur'an-ı Kerim'in yazımını sürdürüyor.
Ekol olmuş Türk hattatlarının bazıları; Şeyh Hamdullah, Ahmed Karahisari, Hafız Osman, Mustafa Rakım, Mahmut Celaleddin Efendi, Yesarizade Mustafa İzzet Efendi'dir.
Şeyh Hamdullah'ın, Türk hat ekolünün kurucusu olduğunu belirten Averbek, “15. yüzyıl hattatıdır.
Hattat İsmail Zühdü Efendi'nin Ordu'nun Ünye ilçesinde doğdu- ğu kabul edilir. Doğum tarihi belli değildir. 1761'de yazdığı Kur'an-ı Kerim'den hareketle onun 1740'ların başında veya biraz daha erken doğ- duğu tahmin edilmektedir. Denizci olan babası Mehmed Kaptan belli bir yaşta tahsil için onu İstanbul'a getirdi.
Yazdığı mushaflarla tanınan Osmanlı hattatı. Burdur'da doğdu. Bu sebeple Burdurî nisbesiyle de bilinir. Büyük Hâfız Osman'la karıştırılan hattat, yazdığı eserlerin ketebesinde ismini bazan Burdurî Kayışzâde es-Seyyid el-Hâc Hâfız Osman Nûri olarak kaydetmiştir.
Türk hat sanatında ekol sahibi hattatların başında hat sanatını Arap etkisinden çıkarıp Türk ekolünü geliştiren XV. yüzyılda yaşamış olan Hattat Şeyh Hamdullah Efendi (1436/1520) gelmektedir. Hat sanatını, Yâkut el- Musta'sımî tesirinden çıkarıp Türk ekolünü geliştiren Hattat Şeyh Hamdullah'tır.
Hüsn-ü hat sanatının İstanbul'daki kurucusu ve öncüsü ise şüphesiz Şeyh Hamdullah… Mushaf yazısına zarafet, sadelik, devamlılık, sevimlilik getiren ve 'Hattatların Piri' olarak kabul edilen Şeyh Hamdullah, bir sergiyle anılıyor.
Hat sanatı, Arap asıllı İslam harfleriyle estetik değerler dikkate alınarak ölçülü ve nispetli bir şekilde kamış kalem, is ve sair el yapımı mürekkeplerle yazı yazma sanatıdır. Bu sanata güzel yazı manasına gelen hüsn-i hat denilmiştir.
Tasavvuf, edebiyat, musiki ve kıraat ilimlerinin birbiriyle olan organik bağının önemli bir temsilcisi olan Musullu Hafız Osman Efendi, İstanbul ve Arap ülkeleri arasında müzikal etkileşimi sağlamış önemli bir figürdür.
Kayışzade Hafız Osman (d. ? - ö. 11 Mart 1894 (4 Ramazan 1311), İstanbul), Mushaf yazmakla meşhur olmuş Türk hattat.
Suyolcuzâde'den, aklâm-ı sitte adı verilen; sülüs, nesih, muhakkak, reyhânî, tevkî ve rik'a adındaki altı çeşit yazı şeklini öğrendiğine dâir icâzet aldı. Bu sırada on sekiz yaşındaydı. 1659 (H.1070) senesinde Şeyh Hamdullah'ın yazı stilini zamânında en iyi bilen hattat Nefeszâdeİsmâil Efendiye talebe oldu.
Hattat ailesi, 2013'te Türkiye'nin en zenginleri listesinde 1.2 milyar dolarla 29. sırada yer aldı. Babası Mehmet Hattat, 4 kardeşiyle beraber köprü ve yol inşatları işlerini üstleniyor. İş hayatında evvel Hema Hidrolik şirketini kuran Hattat ailesi, ardından Hema Dişli ve Hema Traktör'ü kurdu.
Bağdat'ın 290 km (180 mil) kuzeybatısında, Musul'un 110 km (68 mil) güneybatısında yer almaktadır. Aramice “çevrilmiş yer” anlamına gelen Hatra şehri, MÖ 1. yüzyılda dini ve ticari merkez olarak Partlar tarafından kurulmuştur. Şehrin ilk sakinleri, şeyh ve rahip sınıfının egemen olduğu çöl Araplarıdır.
Hat sanatı, Osmanlıdan günümüze kadar gelen; Arap harfleri çerçevesinde oluşmuş, yazı ve çizgilerle icra edilen bir güzel yazı yazma sanatıdır. Hat sanatı ile uğraşan kişi, hattat unvanıyla anılır.
İran'ın İsfahan eyaletindeki Nain kenti, uzun yıllardan beri ünlü hattatların doğum yeri olduğu için hattatlar şehri olarak anılmıştır. Nain, İsfahan eyaletinin doğusunda bir çöl şehridir. Bu kent Hur ve Biyabanek, Ardistan ve İsfahan ile ortak bir sınırı vardır.
Sülüs, (Arapça: ثلث, "bir-üç") Arap alfabesiyle yazılan bir tür süslü yazı veya Hicrî IV. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan, nesihe benzer, kalınca bir yazı türüne verilen ad olarak tanımlanır.
İşte en bilinen hat yazısı çeşitleri! Hat sanatında temel olarak altı çeşit yazı türü vardır. Bunlar Aklam-i Sitte adı altında anılır. Bunlar arasında sülüs, nesih, muhakkak, reyhani, tevki, rik'a bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri