Sigorta konusunda ilk kanuni mevzuat ise 1435 yılında yayınlanan Barselona Fermanı' ydı. İtalya' daki başlangıçtan sonra, deniz sigortalarının özellikle 18. yy' da İngiltere' de geliştiği görülmektedir. Denizde başlayıp gelişen sigortacılık, daha sonraları hayat sigortası fikrinin doğmasına neden oldu.
1872 yılında İngiliz sigorta şirketleri, açtıkları temsilciliklerle Türkiye' de ilk sigortacılık faaliyetlerini başlatmıştırlar. İngilizler' den sonra Fransızlar da Türkiye' ye ilgi göstermişler ve 1878 yılında ilk faaliyetlerine başlamışlardır. Bu şirketleri.
Türkiye'de Sigortacılık
1871'de Sultan Abdülaziz'in emriyle itfaiye örgütünün oluşturulmasını, 1872 yılında Sun, Northern ve North British adlı İngiliz sigorta şirketlerinin İstanbul'da faaliyete geçmesi izlemiştir. Türkiye'ye ilk Fransız şirketi olarak 1878'de La Fonciére gelmiştir.
Sonrasında ise; 1950 tarihinde 5417 sayılı İhtiyarlık Kanunu, 1951 tarihinde 5502 sayılı Hastalık ve Analık Sigorta Kanunu ve 1957 yılında 6900 sayılı Malûliyet, İhtiyarlık ve Ölüm Sigortası Kanunu kabul edilmiştir.
Avrupa'da 15. Yüzyıl itibariyle görülmeye başlayan sigorta müessesesi ile Osmanlı Devleti'nin tanışması da yine deniz taşımacılığı ve deniz sigortaları ile olmuştur. Kanuni olarak ilk 1863 tarihli Ticaret-i Bahriye Kanunnâme- i Humayûn'da sigorta hükümlerine yer verilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
18. yüzyılın son çeyreğinde yönetimin ve tüccarların nakliye sigortasına müracaat etmesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nda modern sigortacılığın tohumları atılmıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile kurulmuş devlet kurumu.
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu, sosyal güvenlik reform sürecinin ikinci aşamasını tamamlayıcı nitelikte bir düzenleme olarak ifade edilebilir. İlgili yasa 7 Nisan 2001 tarih ve 24366 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 6 ay sonra, 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bunlardan ilki, 1866 yılında kurulmuş olan Askeri Tekaüt Sandığı'dır. Bunu 1881'de sivil memurlar için kurulan bir emekli sandığı izlemiştir.
İlk yerli sigorta şirketi, II. Abdülhamid zamanında 1892'de Osmanlı Umum Sigorta Şirketi adıyla İstanbul'da kuruldu. Kurucuları Osmanlı gayrimüslimleriydi. Şirket 1918'e kadar aynı adla nakliyat, yangın ve hayat sigortası başta olmak üzere birçok alanda sigorta işlemleri yaptı.
Türkiye Sigorta, 27 Ağustos 2020 itibarıyla faaliyet göstermeye başlayan sigorta şirketidir. Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunan kamu sigorta şirketleri Ziraat Sigorta A.Ş., Halk Sigorta A.Ş'nin Güneş Sigorta A.Ş. ile birleştirilmesiyle kurulmuştur.
Türkiye Sigorta ne zaman ve nerede kurulmuştur? Türkiye Sigorta, eski adıyla Güneş Sigorta, 17 Eylül 1957'de İstanbul'da kuruldu. Daha sonra 31 Ağustos 2020 tarihinde üç sigorta şirketinin Güneş Sigorta bünyesinde birleşmesi ile Şirket'in adı Türkiye Sigorta olmuştur.
Ülkemizde sigortaya karşı ilgi esasen 1870 yılında İstanbul'un Beyoğlu semtinin büyük bir kısmını tahrip eden yangından sonra duyulmaya başlamış ve 1872 yılında 3 İngiliz sigorta şirketi acente olarak faaliyete geçmiş, 1878 yılında bir Fransız sigorta şirketi bunu izlemiştir.
1990'lardan itibaren pek çok şirket tarafından yol yardımı veya asistans gibi adlarla anılan hizmetler, kasko poliçeleriyle birlikte sağlanmaya başlandı.
1479 sayılı ve 2 Eylül 1971 tarihli Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Kanunu ile BAĞ-KUR kurulmuştur. Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Danıştay tarafından incelenmiş olunan Sosyal Sigorta İşlemleri Tüzüğü, Bakanlar Kurulu kararı ile 6 Nisan 1972 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
1889'da Almanya Şansölyesi Bismarck, Avrupa'da emeklilik sistemine ilk adımı attı. 70 yaşında işini bırakanlara devlet tarafından emeklilik maaşı bağlanmaya başlandı.
Emekliliğin ilk devlet eliyle kurala bağlanması Augustus döneminde savaşçılara emeklilik şeklinde olmuştur. Roma devletinin bu yüzden fazla yükümlülük altına girmesinin sonunda yıkımına sebep olduğu iddia edilir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalaştı.
EYT sorunu 1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişiklikle ortaya çıktı. İktidarda Bülent Ecevit başbakanlığında ANASOL-M olarak adlandırılan Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Anavatan Partisi koalisyonu bulunuyordu.
Dünyada prim esasına dayalı ilk sosyal güvenlik sistemi ise, Almanya'da 1880'li yıllarda Bismarck döneminde oluşmuş ve pek çok ülke tarafından benimsenmiştir.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Sosyal sigortalarla ilgili ilk yasa 27 Haziran 1945 tarih ve 4772 sayılı İş Kazaları, Meslek Hastalıkları ve Analık Sigortaları Kanunu'dur. Bu yasaya paralel olarak 16 Temmuz 1945 tarihinde İşçi Sigortaları Kurumu Kanunu çıkarılmıştır.
Türkiye'de de bu tarihsel birikim Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında oluşmuş ve 1936 yılında modern sosyal güvenlik kurumlarına ilişkin hükümler içeren 3008 sayılı İş Kanunu çıkarılmıştır.
Çağdaş anlamdaki sosyal güvenliğin ilk ortaya çıkışı ve hukuk düzeni tarafından benimsenmesi, 14 Ağustos 1935 tarihli A.B.D. Sosyal Güvenlik Yasası (Social Security Act) ile olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri