Peki, ilk kamyonu kim, ne zaman buldu? Hepsi bu haberimizde... Yük taşıyabilen ilk kamyon, 1870 yılında Jon Yule tarafından yapıldı. Yule, bu kamyonla Glascow'daki atölyesinde ürettiği büyük gemi kazanlarını, iki mil uzaklıktaki doklara taşıdı.
İlk yarı römork 1881'de ortaya çıktı. De Dion-Bouton tarafından üretildi ve bir buharlı traktör tarafından çekildi. 1895 yılında Karl Benz ilk içten yanmalı motorlu kamyonu tasarladı ve üretti.
TIR Kelimesinin Açılımı
Fransızca "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı" anlamına gelen Transports Internationaux Routiers'in baş harflerinden oluşturulan bir kısaltmadır.
'TIR' (Transports Internationaux Routiers yani Uluslararası Karayolu Taşımacılığı) Kamu-Özel Sektör Ortaklıklarında dünya çapında uygulanan bir BM Sözleşmesi'ne dayanan uluslararası bir transit sistemidir.
TIR kelimesi Fransızca (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı) kelimelerinin baş harfleridir.
İlgili 26 soru bulundu
İlk dizel kamyon ise Benz tarafından 1923 yılının Ağustos ayında, Stuttgart'ta üretildi. 5 ton ağırlığındaki araç, 50 beygir gücünde bir motorla çalışıyordu. İngiltere'de de, 1927 yılının başlarında, Caledon Motor Co. tarafından, ağırlıkları 1.5 ton ile 5 ton arasında değişen altı ayrı modelde dizel kamyon üretildi.
“Tîr” ve onun Türkçe karşılığı olan “ok” da bu kelimeler arasındadır. Şiir metinlerinde genellikle bir silah unsuru olarak yer verilen bu kelimelerden “tîr”in “Utarit” anlamı da şairlerce rağbet görmüştür.
L türü yetki belgesi Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir.
Bu işaretler kamyon kabin önünde yer almaktadır. E = (Çevre) veya beyaz "U" harfi (Çevre), Euro-1 motor ile aracın gösteren. EEV = Geliştirilmiş çevre dostu araç (V ve VI arasındaki emisyon kategorisi) kategorisinde M2 ve M3 bir "temiz aracın"> 3.5 ton tanımı için Avrupa emisyon standartları kullanılan bir terimdir.
ÇEKİCİ (TIR Kafası, Kupa): Yarı römorkları çekmek amacıyla kullanılan en az iki dingilli motorlu kara taşıtıdır. DAİMİ ARAÇ: Sürekli taşıma yapan spot araçtır. DAMPER KASA: Kamyonlara özel hidrolik donanımı sayesinde, kasa içindeki dökme yükün boşaltılabilmesi için 45 derecelik eğim alabilen kasa tipidir.
Anlaşma içeriği gereği karayolu, denizyolu vb. gibi alanlarla birleşik taşımacılığa ve konteynr kullanımına izin veren bir anlaşmaydı. Anlaşma gereği de bu taşımacılığı yapan araçlara “T.I.R” plakası zorunlu tutuldu. Bu nedenle de çekicilerin adı zaman içerisinde tır olarak kaldı.
Dorse, kasalı taşıma araçlarının arka kısmında bulunan kasa kısmına verilen isimdir. Dorse kısmının bir diğer ismi ise treylerdir.
ikisi ayrı araç oldukları içindir. sadece çekici aracın sigorta poliçesine bağlıdır başka bir ilişkileri yoktur. eğer çekici arızalanırsa veya yurt dışına çıkamıyorsa çekicileri değişebilir. muayeneleri de ayrı ayrıdır.
Tır şoförü, canlı veya cansız yüklerin bir yerden başka bir yere nakliye işlemini gerçekleştirmek için tırın direksiyonuna oturan kişidir.
Tırın genişliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 2,60 metre olmalıdır. Tırın yüksekliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 4,20 metre olmalıdır. Tırın uzunluğu, çekici ve dorse dahil 18,75 metre olmalıdır.
motorlu olan ön kısmıdır. çekici de denir. arka taraftaki yüklerin konulduğu bölüme ise dorse denir. halkımız sanırım bu ikisinin toplamına tir demektedir. sadece çekiciye kamyon. sadece dorseye ise kutu, kasa, römok vs isimler vermektedir.
Ağır vasıta araçların kör noktaları, binek araçlara göre çok fazla ve farklıdır. Ağır vasıta araçlarda beş adet kör nokta vardır. Tırın arka kısmı, ağır vasıta sürücüleri için ölü bölümdür. Sağ alandaki kör noktaya göre sol alandaki kör nokta daha önce başlar.
Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmek için imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu araçtır. Yarı Römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.
Trafik kanunlarında tüm tırlarda bulunması zorunlu olan, tır önü ve dorse arkasında kullanılan kapaklı levhadır. Tırın ön gögüs paneline ve dorsenin arka kapak kısmının sağına ve soluna yatay şekilde monte edilmesi gerekmektedir. TIR'ların yüklü (dolu) olup olmadığını görünebilir olduğun anlamak için kullanılır.
1 tır kaç ton yük alır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Ülkemizde bir tırın en fazla yük taşıma kapasitesi 24 tondur. Ancak mega tırlarda 26 tona kadar yükleme yapılabilir. Tırlar genellikle açık ve tenteli olarak tanımlanır.
Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir. Bu taşıtların boş ağırlıkları ise 15 ton ile 16 ton olarak belirlenmektedir. Asya ve Avrupa ülkelerinde ise maksimum tonaj sınırı 22 ile 24 ton arasında değişiklik göstermektedir.
(Altı lastik grubu, aracın üç dingilli olduğunu gösterir). Araç, altı lastik grubunu haizdir ve bu lastik gruplarının dördü tahrikli dingillere bağlıdır.
Tavîl - طویل
[ طَ ] (ع ص) دراز. ج، طِوال، طیال. قصیر.منوچهری.
MÜJGÂN. (ﻣﮋﮔﺎﻥ) i. (Fars. muje “kirpik”in çoğul şekli mujegān > mujgān) [Tekil olarak da kullanılır] Kirpikler, kirpik: Zahmını yer yer ciğerde tîr-i müjgânın görün / Mısr-ı dilde adlini ol mâh-ı Ken'ân'ın görün (Leskofçalı Gālib). Etsen ne olur şu nâ-ümîdi / Müjgân-ı siyâhının şehîdi (Muallim Nâci).
Tırın TDK'ya göre daha açık ve doğru bir anlamı bulunmaktadır. Buna göre tır, uluslararası kara yolu taşımacılığı için kullanılan ve dingil sayısı fazla olan uzun kamyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri