Koca Yusuf ( y. 1857 – 4 Temmuz 1898), gerçek adıyla Yusuf İsmail veya ring adıyla Korkunç Türk (The Terrible Turk), Türk güreşçi, Kırkpınar başpehlivanıdır. Mindere çıkan ve grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı olduğu sanılmaktadır.
Kırkpınar'ın en büyük şöhreti olarak kabul edilen Gaddar Kel Aliço, 1844'te Plevne'de doğmuş ve 1894'e dek başpehlivanlık unvanını kimselere kaptırmamıştır. Aliço, Sarayiçi'ndeki efsanevi güreşleriyle tanınır. “Gaddar” lakabını ise sert güreşmesinden almıştır.
PADİŞAHA GÜREŞ ÖĞRETTİ
Kel Aliço, Kırkpınar'da 26 yıl üst üste başpehlivan olmuş, Koca Yusuf'la berabere kaldıktan sonra başpehlivanlığı ona bırakmıştır.
Güreş kariyerinde Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonlukları bulunan ve 2022 yılını da tekrar Avrupa ve Dünya şampiyonu olarak namağlup tamamlayan milli güreşçi Taha Akgül, Dünya Güreş Birliği tarafından serbest stilde 'Dünyanın En İyi Güreşçisi' seçildi.
İlgili 25 soru bulundu
Dünya Güreş Birliği (UWW) 2022 yılında Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası ve Yaşar Doğu Turnuvası'nda altın madalyaya ulaşan milli sporcu Taha Akgül'ü '2022 yılının Serbest Stil Güreşçisi' ilan etti.
Türk Güreşinin Gururu Taha Akgül, Dünyanın En İyi Güreşçisi Seçildi - YouTube.
Yıldız Sarayı'nda şamdancı başılığa kadar yükseldi. Kırkpınar'da aralıksız 27 yıl başpehlivanlığı kazandı. 56 yaşındayken kendisine meydan okuyan çırağı Adalı Halil'i yendiğinde; Adalı, Aliço'dan 25 yaş daha küçüktü. Mezarı İpsala'nın Aliçopehlivan köyündedir.
Devrinin meşhur pehlivanları Koca Yusuf, Adalı Halil, Kara Ahmet, Katrancı Halil, Karagöz Ali, Filiz Nurullah ve Hergeleci İbrahim ile güreşleri oldu. Sultan II. Abdülhamit döneminde, Batıya giden pehlivanlar arasında yer alan Kurtdereli, Fransa, İngiltere ve ABD'de büyük başarılar kazandı ve Dünya Şampiyonu oldu.
Peygamberimiz (s.a.s), bir gün ashabıyla sohbet ederken onlara, “Pehlivan kimdir bilir misiniz?” diye sordu. Sahabe, “Pehlivan, güreşte rakibini yenen kişidir.” cevabını verdi. Bunun üzerine Efendimiz, “Asıl pehlivan, güreşte rakibini yenen değil, öfke anında kendisine hâkim olup öfkesini yenebilendir.”[2] buyurdu.
Gerçek pehlivan, öfkelendiği zaman öfkesini yenendir.” Ebu Hureyre Radıyallahu anhu'den rivayet edilen bu hadiste gerçek güçlünün kim olduğu görülmektedir. Güçlü kuvvetli olmak dinde övülmüş olmakla birlikte burada asıl güçlü kişinin; öfkelendiğinde nefsine uymayıp öfkesini yenen kimse olduğu belirtilmiştir.
Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu merhum mili güreşçi Yaşar Doğu, vefatının 58. yıl dönümünde anılıyor. Karşılık beklemeden yaptığı hizmetlerden dolayı "Türk güreşinin babası" olarak anılan Yaşar Doğu, 1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğdu.
Türk kültürünün bir simgesi haline gelmiş yağlı güreşler 2010 yılında, UNESCO'nun “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine girmiştir. Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Müsabakalar “Er Meydanı” denilen alanlarda yapılır.
Bunlar, dünya güreşindeki ilk önemli başarılarımızdır. Türkiye'de modern anlamda güreş, 1910 yılında grekoromen stildeki çalışmalarla başlamıştır. Modern güreş sporu konusunda güreşçilerimizi eğitmek üzere de Macar antrenör Raol Peter görevlendirilmiştir.
Türk güreşinin gelmiş geçmiş en büyük pehlivanı olarak ortaya çıktı. Avrupa ve Amerika`da yaptığı bütün güreşleri kazandı. 1898 yılında Amerika`dan dönerken bindiği vapurun batması sonucu öldü. Mezarı dahi yoktur. Koca Yusuf yalnız Türk güreşinde değil, güreş dünyasında da büyük bir zirvedir.
Kaç Yaşında? 1979 yılında İzmir'de doğan Rıza Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Oyunculuk Bölümü mezunudur.
Bulgaristan'ın Şumnu kasabasında 1857 yılında dünyaya gelen Koca Yusuf'un, minderde grekoromen güreş yapan ilk Türk pehlivan olduğu düşünülüyor. Koca Yusuf, dönemin ünlü pehlivanlarından Şumnulu Dursun Pehlivan, Nasuhçulu Kel İsmail Pehlivan ve Pomak Osman tarafından yetiştirildi.
Kayaalp, Ukraynalı Oleksandr Chernetskyy ile yaptığı ikinci tur müsabakasını 5-1, çeyrek finalde Alin Alexuc-Ciurariu'u 8-0 teknik üstünlükle, yarı finalde de Özbek Muminjon Abdullaev'i 5-3 mağlup etmişti. Rıza Kayaalp, 5. kez dünya şampiyonluğu yaşayan ilk Türk güreşçi olarak tarihe geçti.
- Türkiye'de ilk Serbest Güreş Şampiyonası 1935'te düzenlendi. - 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları'na grekoromen stilde 61 kg güreşçimiz Yaşar Erkan altın madalya kazanarak, olimpiyatlardaki ilk birinciliğimizin sahibi oldu.
Osmanlı'nın son döneminde Avrupa ve ABD'de minderi rakiplerine dar eden gerçek bir cihan pehlivanıydı Koca Yusuf. New York'tan dönerken bindiği geminin batmasıyla 41 yaşında hayatını kaybetti.
Devon Larratt (24 Nisan 1975) Kanadalı profesyonel bilek güreşçisi ve eski asker. Kendisi geniş kitlelerce tüm zamanların en iyi bilek güreşçisi olarak kabul edilir. Mevcut sıralamalarda Kuzey Amerika'da bir numarada yer almaktadır.
"Sırbistan'nın başkenti Belgrad'da düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda erkekler grekoromen stil 130 kiloda ülkemizi temsil eden milli güreşçimiz Rıza Kayaalp, gümüş madalya kazandı ve Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na kota hakkı elde etti.
İlk defa katıldığı Avrupa Şampiyonası'nda 82 kilogramda ülkemizi temsil eden 19 yaşındaki Alperen Berber Avrupa Şampiyonu oldu. 72 kilogramda ülkemizi temsil eden Selçuk Can, ilk Avrupa Şampiyonluğunu elde etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri