Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi. Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi.
Tarihte ilk motorlu uçak, Amerikalı kardeşler Orville Wrigt ve Wilbur Wright tarafından icat edilmiş ve ilk uçuş 17 Aralık 1903 tarihinde gerçekleşmiştir.
Yine tek satıhlı "Vecihi XV" uçağına da imza atan Hürkuş, 30 Ağustos 1933'te "Vecihi XIV" ve "Vecihi XV" ile "Nuri Bey Vecihi K-XVI" uçağıyla İstanbul'da gösteri uçuşu düzenledi. Hürkuş, 1934'te gelen bir teklif üzerine Vecihi Hayat Liselerini açmaya karar verdi ancak çeşitli zorluklarla karşılaştı.
Vecihi Hürkuş, 1930 yılında Kadıköy'de 3 ay gibi kısa bir sürede ilk Türk sivil uçağı kabul edilen, kendisinin de ikinci uçağı olan VECİHİ XIV'ü üretti. Bu uçakla ilk uçuşunu 27 Eylül 1930'da Kadıköy Fikirtepe'de gerçekleştirdi.
İlgili 31 soru bulundu
Lakin her başarının cezalandırıldığı 1940'lı yıllarda kullanıcı hatası sebebiyle düşen bir uçak, büyük bir infiale yol açtı. İsmet İnönü'nün emri ile ülkemizin ilk yerli uçak fabrikası kapatıldı.
Atatürk Havalimanı'nın olduğu alan olan Elmas Paşa Çiftliği'ni alarak orada uçuş alanı ve Gök Okulu işlerini hayata geçirdi. İlk yolcu uçağını bu fabrikada 1941 yılında imal etti. O dönemin en iyilerinden biri olarak kabul edilen ND-36 ve Nu.D.38 yolcu uçaklarını üretti.
Ahmet Ali Çelikten Arap Ahmet Ali ve İzmirli Ahmet Ali adlarıyla da bilinen (1883-1969), Afrika kökenli Türk pilot.
Bu eğitim gerçekten özel bir eğitimdir, çünkü okuldaki tek kadın Sabiha Gökçen'dir. Ona eşlik eden ilkokul öğretmeni Nüveyre (Uyguç) Hanım'la birlikte... Gökçen Eskişehir'de iki yıl eğitim görür. Ve 1937 ilkbaharında Dersim Harekâtı'na katılarak dünyanın yalnızca ilk askerî pilotu değil, ilk savaş pilotu olur.
6 Ekim 1926 yılında ilk uçak fabrikası Atatürk tarafından Kayseri'de kuruldu.. 1950'li yıllarda Türkiye ABD ile çok yakınlaşmıştı.. ABD Hükümetini, Marshall yardımı adı altında uyguladığı yardım çerçevesinde, hazır uçak ve motor verince, Türk yetkililer uçaklarının üretimi durdurmuştur..
Wright kardeşler, havadan ağır sürdürülebilir ilk kontrol edilebilir ve motorlu uçuşu 17 Aralık 1903'te Kuzey Karolina Kill Devil Hills'te yapmıştır.
Dünyanın ilk savaş uçağını İtalyanlar Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Trablusgarp Savaşı'nda kaldırdı. O uçak 110 yıl önce bugün Türk askerleri tarafından tüfek atışlarıyla düşürüldü. İşte dünya tarihine geçen o günün hikâyesi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Muharip Uçağın adının "KAAN" olduğunu açıkladı.
TUSAŞ Hürkuş (İngilizce:TAI Hürkuş), TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, temel eğitim ve hafif kara saldırı uçağı olan iki kişilik, alçak kanatlı, tek motorlu turboprop bir uçaktır.
Havacılık kariyeri. Sabiha Gökçen, 1935'te Türkkuşu'nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek havacılığa ilgi duydu. Atatürk'ün de destek vermesi ile 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi, Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldı.
Sabiha Gökçen de kabul edip Hava Kuvvetleri'nden 3 uçak filosu ile havadan saldırı gerçekleştirdi. İsyancıların saklandıkları en büyük yer olan Laş mevkiini bombaladı. Seyit Rıza. Yapılan harekât başarılı olmayınca, askerler bölgeye girmeyi başaramadı.
22 Mart 1913: Gerçekte bir Ermeni yetimi olan Sabiha Gökçen doğdu.
Topel, Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp kaybı ve Türkiye'nin Cumhuriyet tarihindeki ilk kaybı olarak anılır.
Muğla'nın Fethiye ilçesine ismini veren Türkiye'nin ilk hava şehidi Teyyareci Fethi Bey, ölümünün 98. yıl dönümünde anıldı.
Osmanlının ilk deniz uçağı
1910'lu yıllarda ABD'de üretilen Curtiss MF2, Osmanlı'nın kullandığı ilk deniz uçağıdır. Çanakkale Savaşları'nda da keşif görevi için kullanılan 90 beygirlik bu uçak, 450 kilometrelik bir menzile sahipti. 1915 yılında Almanlar'dan 8 Gotha WD1 tipi küçük deniz uçağı daha alındı.
Nuri Demirağ konuyu mahkemeye taşışa da dava THK lehine sonuçlandı. O dönem uçakların yurt dışına satılamaması için bir de kanun çıkarıldı. Bu nedenle sipariş alamayan fabrika, 1950'li yıllarda kapandı.
TOMTAŞ, Kayseri Uçak Fabrikası adı altında 1931'de yeniden açıldı.
Ünlü oyuncu Selçuk Yöntem'in anlattığı hikayede Ankara'da kurulan uçak fabrikasının yaptığı kaliteli uçakların yurt dışından da talep gördüğü belirtilerek 1955 yılında Hollanda'nın verdiği siparişleri dönemin İşletmeler Bakanı'nın iptal ettirdiğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri