Türklerin ilk yazılı eseri olan Orhun Yazıtları tarih ve edebiyat açısından önemini halka korumaktadır. Kitabeler ilk kez 1983 yılında
Türklerin en eski yazılı eserleri 6. yüzyıldaki Yenisey yazıtlarıdır; ancak bunlar okunamadığı için belge niteliği taşımazlar. Bu bakımdan Türk tarihinin ve edebiyatının ilk yazılı ürünleri Göktürk yazısıyla ortaya konulan Orhun yazıtlarıdır. Göktürk yazısı 4'ü sesli 38 harften meydana gelmiştir.
Göktürkler döneminde, Göktürk alfabesi kullanılarak Orhun-Yenisey Yazıtları veya Orhun Abideleri olarak adlandırılan Türkçenin ilk yazılı örnekleri verilmiştir.
Yazı ilk defa sümerler tarafından M.Ö 3500 yıllarında bulunmuştur. İlk yazılı belge uruk şehrindeki ekonomi ile ilgili kil tabletlerdir.
Bu anıtlardan ilki Göktürk Devleti'nin bilge veziri Tonyukuk adına 720 yılında, kendisi tarafından diktirilmiş olup bu kitabedeki ifadeler Tonyukuk'a aittir. Kitabelerden ikincisi Kül Tigin Kağan adına 732 yılında Bilge Kağan tarafından diktirilmiştir. Üçüncü kitabe 735 yılında Bilge Kağan adına dikilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Orhun Yazıtları Kimler Adına Dikilmiştir? Orhun Yazıtları Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk adına dikilmiş eserler olarak ifade edilmektedir. Türklerin ilk yazılı eseri olan Orhun Yazıtları tarih ve edebiyat açısından önemini halka korumaktadır.
Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarını Yollıg Tigin yazmıştır. Yollıg Tigin aynı zamanda Bilge Kağan'ın yeğenidir. Yazıtlarda bu abidelerin sonsuzluğa kadar kalması temennisi ile "Bengü Taşlar" denmiştir. Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan'da Orhun Vadisi'nde bulunmuşlardır.
Çoyr Yazıtı, Çöyr Yazıtı ya da Çoyren Bengi Taşı (Göktürkçe: 𐰲𐰆𐰖𐰼𐰤 𐰖𐰔𐰃𐱃𐰃), İkinci Göktürk Kağanlığı dönemi, 7. yüzyılda (687 yılı) 6 dizelik bir bengi taş olarak dikilmiş şimdiye dek bulunan en eski Türk yazıtıdır.
MS 8. yüzyılda yazılan Göktürk Yazıtları (Göktürk Kitabeleri, Orhun Abideleri/Anıtları) ile Uygur metinleri Türk edebiyatının ilk yazılı ürünleri kabul edilmektedir.
Karahanlılar döneminde yazılıp da sonraki asırlara ve günümüze tam olarak intikâl eden Türkçe eserler, Türk edebiyatının ilk yazılı kaynakları olan Kutadgu Bilig, Dîvânu Lugâti't-Türk ve Atabetü'l-Hakâyık'tır.
İlk yerli yazılı kaynak olarak Orhun Yazıtları görülmektedir. Bu yazıtların ilki 732 yılında yazdırılan ve dikilen Kültekin Yazıtı'dır. 734'de Bilge Kağan Yazıtı, daha sonra da Tonyukuk Yazıtı dikilmiştir. Bu yazıtlarda ilk kez Türk tarihi anlatılmaktadır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur.
Türk tarihinin ilk yazılı belgeleri Göktürk devleti dönemine aittir. Ayrıca Türk tarihinin ilk yazılı kaynakları yani Türk tarihinin ilk yazılı eserleri Orhun kitabeleridir.
İlk Edebi Roman: İntibah/Namık Kemal
Gazeteciliğiyle topluma yeni bir bakış açısı kazandıran, eserleriyle edebiyat tarihimizde önemli bir yere sahip olan, “Vatan Şairi” unvanıyla tanınan Namık Kemal'in kaleme aldığı “İntibah” edebiyatımızın ilk edebi romanı olma özelliğini taşıyor.
Dolayısıyla Kutadgu Bilig, İslami devir Türk edebiyatının ilk eseridir. Eser, miladi 1069-1070 yılında Karahanlı Türklerinden Balasagunlu Yusuf Has Hacip tarafından Karahanlı Devletinin önemli kültür şehri ve başkenti Kaşgar'da yazılmış; Karahanlı hükümdarı Tavgaç Uluğ Buğra Han'a takdim edilmiştir.
Kutadgu Bilig ilk yazılı Türk-İslam eseridir.
Göktürk (Orhun) Yazıtları
Doğu Göktürk tarihi ile ilgili bilgiler içerir. Söylev türündedir. Türk tarihi, Türk toplumunun yaşam biçimi, dünya görüşü ile ilgili bilgiler içerir. Kitabelerin bir yüzü Göktürk alfabesiyle, bir yüzü Çince yazılmıştır.
Göktürk yazıtları diğer adıyla Orhun Kitabeleri, Türklerin bilinen ilk alfabesidir. Türk tarihi ve edebiyatının ilk yazılı ürünüdür.
M.Ö. 3500'lü yıllarda yazıldığı tahmin edilen Sümer yazıtları bilinen en eski yazı formu olabilir. Ancak bilim adamları eski Tartaria yazıtlarının Sümerler'inkinden 2000 yıl daha eski olduğunu savunuyor.
Orhun kitabeleri; Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk adına dikilmiş eserler olarak ifade edilebilir. 700'lü yıllarda yazılan eserler olduğu söylenebilir. Türklerin yazılı ilk eseri olması nedeniyle oldukça önemli olduklarını söylemek mümkündür. Kitabeler ilk kez 1983 yılında okunmuştur.
Bu yazıtlar 1893'te Danimarkalı Türkolog Vilhelm Thomsen tarafından çözülmüş ve böylece, bu yazıtların Kültigin ve Bilge Kağan tarafından diktirilmiş oldukları, bu yazının Göktürklere özgü bir alfabe olduğu ve bu dilin de Eski Türkçenin bir lehçesi olduğunu ortaya çıkarılmıştır.
Orhun Yazıtları Müzesi, Moğolistan'ın Karakurum şehrine 50 km uzaklıkta bulunan bir müzedir. Müzenin içinde eski Türkler'e ait Orhun Yazıtları ve bu yazıtların çevresinde yapılan kazılarda çıkarılan çeşitli eşyalar sergilenmektedir. Müze TİKA tarafından yaptırılmıştır.
Orhun Abideleri (Göktürk yazıtları) 3 taştan oluşur:
Tonyukuk anıtı 716, Kül Tigin anıtı 732, Bilge Kağan anıtı 735 senesinde dikilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri