Kudûrî'nin (ö. 428/1037) Hanefî fıkhına dair eseri. Hanefî fakihi, muhaddis ve mutasavvıf. Hanefî fakihi ve hadis âlimi.
Ebu'l-Hasan Ahmed el-Hemedânî el-Kudûrî Hazretlerinin Hanefî fıkhına dâir yazdığı meşhur ve mûteber bir eser olup Hanefî Mezhebi'nin temel kitaplarındandır. İbâdât, muâmelât ve ukubât olmak üzere üç kısımdır. Hanefî fıhkında "el-Kitab" denilince bu kitap anlaşılmaktadır.
Kudûrî'nin Tecrîd adlı kitabı, Hanefî ve Şâfiîlerin ihtilaf ettikleri fıkhî konuları kapsayan, hilâf ilmine dair hacimli bir eserdir. Kudûrî bu çalışmasını Hanefîlerin görüşlerinin ve kullandıkları delillerin doğruluğunu savunmak amacıyla kaleme almıştır.
İmam Ahmed b. Muhammed el-Kudûrî'nin [rahmetullahi aleyh] kaleme aldığı bu kıymetli eser, Kudûrî olarak meşhur olan el-Muhtasar isimli fıkıh kitabıdır. Yazar, bu eserinde fıkha dair binlerce mesele ve hükmü Hanefî mezhebinin muteber görüşlerini bir araya getirerek kısa ve öz bir şekilde kaleme almıştır.
Tefsiri'l-Lübâb Tercümesi, Musa bin Hacı Hüseyin el-İznikî tarafından kaleme alınmıştır. Ayrıca başka bir müellif tarafından da tercüme edildiği anlaşılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Yazıldığı günden bu yana Hanefi mezhebi özelinde İslam hukuku eğitiminin gözde eserlerinden olan el-Lübâb, klasik fıkıh döneminin tüm özelliklerini taşıyan muteber bir şerhtir.
Eserin tam ismi, müellifinin giriş kısmında zikrettiği üzere43 "el-Lübâb fi Şerhi'l-Kitâb"dır. Lübâb kelimesi öz, cevher ve asıl anlamlarına gelmektedir. Şerh ise "İslâm dünyasında bir eserin daha geniş biçimde açıklanması amacıyla yazılmış kitapları ifade eden bir telif türü"nü ifade etmektedir.
İmam Kudûrî'nin “Muhtasaru'l Kudûrî” kitabı, Hanefi fıkhını öğrenmek isteyen avam ve ilim talebelerinin kolaylıkla anlayıp ezberleyebilecekleri, sadece Hanefi âlimlerinin görüşlerinin anlatıldığı bir kitaptır.
Kudûrî'nin (ö. 428/1037) Hanefî fıkhına dair eseri.
Sözlükte “bel” mânasındaki hasr kökünün “iftiâl” kalıbından türemiş bir sıfat olan muhtasar “kısaltılmış, özetlenmiş” demektir. Kelime, hacimli bir eserin özetlenmiş şekli için olduğu gibi bir konunun ana hatlarıyla kısaca yazılmış şekli için de kullanılmıştır (Lisânü'l-ʿArab, “ḫṣr” md.; Kāmus Tercümesi, II, 294-295).
İslam dünyasının XI. yüzyıldaki önemli âlimlerinden Ebu'l-Hüseyn Ahmed b. Ebî Bekr Muhammed b. Ahmed el-Kudûrî'nin (ö. 1037) yazdığı El-Muhtasar çok değer görmüş ve birçok dile tercüme edilmiştir.
Hanefi mezhebinin füru fıkhını öğrenmek isteyen, Klasik ve modern dönemin fıkhi problemlerine dair araştırma yapan, Hanefi mezhebinin literatürüne dair çalışmalar yürüten, Fıkhi meseleleri tüm detay ve tartışmalarıyla görmek isteyen herkes bu kursa katılabilir.
Burhâneddin el-Mergînânî (ö. 593/1197), el-Hidâye adlı eseriyle kendisinden sonraki yedi asır boyunca fıkhın kaderini belirleyen en önemli hukukçulardan biridir. el-Hidâye üzerine yapılan çalışmalar ve eserin medreselerde üst düzey bir eser olarak okutulması bunu haklı çıkarmaktadır.
Zâhirî, Ebû Dâvûd. ez-Zehra, (Ürdün: Mektebetu'l-menâr, 1985).
Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
Harizmî, Ebû Abdullah Muhammed b. Musa. (1830). el-Kitâbu'l-Muhtasar fî Hisâbi'l-Cebr ve'l-Mukâbele.
Bütün nesne ve olaylara ilişkin ilâhî ilim ve takdirin kayıtlı bulunduğu kitap.
Şerhler bir ilim dalında meşhur olmuş genellikle muhtasar metinler üzerine kaleme alınan, bunlardaki kapalı ifadelerin açıklandığı, eksik bırakılan hususların tamamlandığı, hatalara işaret edildiği ve örneklerin çoğaltıldığı eserlerdir.
Hanefî literatürünün önemli eserlerinden birisi Merginânî'nin el-Hidâye'sidir. Bu eser Hanefî mezhebi içerisinde başvurulan en temel kitaplardan birisi olmuş ve üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır.
Hanefî fıkhının en tanınmış ve muteber metinlerinden biri olup müellifin, Kudûrî'ye ait el-Muḫtaṣar ile Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî'nin el-Câmiʿu'ṣ-ṣaġīr'inde mevcut meseleleri bir araya getirmek suretiyle kaleme aldığı Bidâyetü'l-mübtedî adlı eserinin şerhidir.
Ölüm döşeğindeki kişiye İslâmî terminolojide muhtazar, ölen kişiye meyyit denir.
Örneğin, çalışanlara maaş ödemesi yapılması işlemlerinde maaş ödenecek kişiler için maaş bordrosu tanzim edilir. Burada maaş kişiye verilmeden önce brüt maaş üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapılır. İşte bu kesintiler muhtasar kodları ile belirlenmiş beyanname ile devlete aktarılmaktadır.
Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
KGV ya da tam açılımı ile Kambiyo Gider Vergisi, döviz alım satımı esnasında işlem yapan kişinin hesabından kesilen bir tutardır. Kambiyo gider vergisi, döviz alım-satım işlemlerinden kaynaklanan giderler üzerinden alınan bir vergidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri