Diken, 2018'deki 'imar affı' teklifini gündeme getirmişti. AKP'lilerin Meclis'e sunduğu bu teklif 11 Mayıs 2018'de 217 'kabul', beş 'ret' oyuyla geçti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2018 yılında yayımladığı imar barışı kitapçığına göre Türkiye'de imara aykırı yapılar %50'nin üzerinde. Bu da yaklaşık 13 milyon binaya denk geliyor.
AK Parti dönemindeki imar affı niteliğindeki düzenlemelerin sayısı ise yedi. Türkiye'nin gördüğü son imar affı ya da imar barışı ise 24 Haziran 2018 genel seçimleri öncesi, 6 Haziran 2018 tarihinde "İmar Barışı" adı altında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İmar affı bir diğer adıyla imar barışı olarak adlandırılır. İmar affı, imar mevzuatına göre yapılmayan, gecekondu vb. kaçak yapılar problemlerini düzenleyen kanundur. İmar affı, ilk olarak 1984 yılında kaçak, çarpık yapılaşmayı engellemek için çıkarılmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, vatandaşların yoğun talebi üzerine, mağduriyet yaşanmaması için İmar Barışı başvurularının 15 Haziran, ödeme süresinin ise 30 Haziran 2019'a uzatıldığını açıkladı.
İlgili 40 soru bulundu
En son imar affı, 24 Haziran 2018'de yapılan Türkiye genel seçimleri öncesinde 6 Haziran 2018 tarihinde “İmar Barışı” adı altında Resmî Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İmar barışı aynı zamanda imar affı olarak da bilinen bir uygulamadır. İmar affına uygun olan binalar affedilerek sisteme kaydedilmektedir. Ruhsatı olmayan ya da ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşa edilen yapılar için alınabilecek kararlar arasında idari para cezaları ya da yıkım kararı olabilmektedir.
Kamuoyunun meclise yansıyan baskısı ile 1948 yılında Hasan Saka hükümeti gecekondu affı ile ilgili ilk yasayı çıkarmıştır.
Türkiye'de ilk imar affı uygulaması 1948 yılında çıkmış olup akabinde 15 imar affı ve 4 imar affı anlamına gelen kanun maddesi çıkartılmıştır.
BAKAN KURUM: “İMAR BARIŞI'NDAN 8 MİLYON 900 BİN KİŞİ YARARLANDI” Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde şu ana kadar 8 milyon 900 bin kişinin İmar Barışı'ndan yararlanmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı.
Ruhsata aykırı yapılara 'yapı kayıt belgesi' verilmesi anlamına gelen imar affı en son Haziran 2018 genel seçimlerinden önce yürürlüğe girdi. İmar affı ya da kamuoyunda imar barışı olarak bilinen uygulama, Türkiye'yi etkileyen her deprem sonrası yeniden tartışmaya açılan bir konu.
İmar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınarak bazı olanaklar verilmesine imkan tanıyan imar barışında başvurular 31 Ekim 2018 tarihinde sona erecekti. Bakanlığa, vatandaşlardan imar barışı başvuru süresinin uzatılmasına ilişkin yoğun talep gitti.
İlgili kişiler imar affından yararlanabilmek için öncelikle yapı kayıt belgesi başvurusunu e-devlet üzerinden yapmalıdır. Daha sonra ise gerekli harçlar yatırılır. Yapı kayıt belgesi çıkarıldıktan ve bedeli ödendikten sonra idareye bildirim yapılarak yapı imar affı kapsamına alınır.
İmar affı kaçak ya da ruhsata aykırı yapılan binalara “Yapı Kayıt Belgesi” verilmesi yoluyla resmiyet kazandırılması anlamına geliyor. Bir başka deyişle imar affı ile deprem bölgelerinde ve Deprem Yönetmeliğine aykırı şekilde inşa edilen binalar da “affediliyor” ve kaçak yapı olmaktan çıkıyor, yasallaşıyor.
Kurum'un yanıtına göre 5 milyon 848 bin 927 konut ve 1 milyon 237 bin 42 ticari olmak üzere 7 milyon 85 bin 969 bağımsız bölüm imar barışından yararlandı.
İmar barışı; mülkiyet ve imar sorunu olan, ruhsatsız binaların yanı sıra ruhsatlı fakat imar mevzuatına aykırı olarak eklentiler yapılmış yapıların affedilmesi ve sisteme dahil edilmesine anlamına geliyor.
09.07.1956 tarihinde İmar Kanunu kabul edildi. • Bu Kanun Türkiye Cumhuriyeti'nin imarla ilgili yasal durumunu düzenlemek amacıyla hazırlanan İmar Kanunudur.
Türkiye'de en son imar affıysa 24 Haziran 2018'de yapılan Türkiye genel seçimleri öncesinde 6 Haziran 2018 tarihinde “İmar Barışı” adı altında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
1955-2002 yılları arasında imar affı 8 kez gündeme geldi. AKP'nin 20 yıllık iktidarında ise 9 kez imar affı çıktı.
Kamuoyunda imar barışı olarak adlandırılan, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması ve Devlet ile vatandaş arasında uzlaşma sağlan- ması amacı ile 3194 sayılı İmar Ka- nunu'nda düzenlenme yapılmıştır.
1-) İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar? 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar.
Son imar affı 2018'de çıkartıldı
Özhaseki'nin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise 26 Haziran 2019'da yaptığı açıklamada, imar barışının sonuçlarına dair, "Bugüne kadar imar barışına 10 milyon 250 bin vatandaşımız başvurdu" diye konuşmuştu.
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu” başlıklı 184. maddesine göre; (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Eğer Binanız Ev, Konut, Mesken ise İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli %3 olup; İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli = 400.000 TL x %3 = 12.000 TL dir. Eğer Binanız İşyeri, Fabrika, İmalathane ise İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli Oranı %5 olup; İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli = 400.000 TL x %5 = 20.000 TL dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri