Türkiye'de en son imar affıysa 24 Haziran 2018'de yapılan Türkiye genel seçimleri öncesinde 6 Haziran 2018 tarihinde “İmar Barışı” adı altında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ruhsata aykırı yapılara 'yapı kayıt belgesi' verilmesi anlamına gelen imar affı en son Haziran 2018 genel seçimlerinden önce yürürlüğe girdi. İmar affı ya da kamuoyunda imar barışı olarak bilinen uygulama, Türkiye'yi etkileyen her deprem sonrası yeniden tartışmaya açılan bir konu.
6785 sayılı İmar Kanunu 1985'te yürürlükten kaldırılarak 3194 sayılı İmar Kanunu 09.05.1985 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, vatandaşların yoğun talebi üzerine, mağduriyet yaşanmaması için İmar Barışı başvurularının 15 Haziran, ödeme süresinin ise 30 Haziran 2019'a uzatıldığını açıkladı.
İmar barışı aynı zamanda imar affı olarak da bilinen bir uygulamadır. İmar affına uygun olan binalar affedilerek sisteme kaydedilmektedir. Ruhsatı olmayan ya da ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşa edilen yapılar için alınabilecek kararlar arasında idari para cezaları ya da yıkım kararı olabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Son imar affı 2018'de çıkartıldı
Özhaseki'nin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise 26 Haziran 2019'da yaptığı açıklamada, imar barışının sonuçlarına dair, "Bugüne kadar imar barışına 10 milyon 250 bin vatandaşımız başvurdu" diye konuşmuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2018 yılında yayımladığı imar barışı kitapçığına göre Türkiye'de imara aykırı yapılar %50'nin üzerinde. Bu da yaklaşık 13 milyon binaya denk geliyor.
2. İmar Barışından Faydalanabilecek Yapılar. 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış, kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamındadır.
İmar affının yaptığı şey, basit bir dilde anlatmak gerekirse başta gecekondular olmak üzere imar yasasına uymayan tüm binalar üzerine yapılacak işlemleri tespit etmek, düzenlemek, değerlendirmek, müracaatını yapmak ve uygulama esası gibi başka konuları belirlemektir.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı verilere göre son imar affından 5 milyon 849 bin konut ve 1 milyon 237 bin ticari olmak üzere 7 milyon 86 bin adet bağımsız bölüm yararlandı.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu” başlıklı 184. maddesine göre; (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
İmar Barışı
Vatandaş konutunu önce arsa emlak değerlerine göre belirli bir ücret ödeyerek sisteme kaydedebilmekte sonra ise iskan hakkına sahip olmak için bir miktar daha ödeyebilmektedir. Yapının iskanı alındığı zaman vatandaş yasal olarak alıp satabileceği bir gayrimenkule sahip olmuş olacaktır.
Gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna imar affı ya da imar barışı adı verilir. İmar affı, ilk defa 1984 yılında çıkarılmıştır. İmar affı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellenmek için çıkarıldı.
İMAR AFFI BAŞVURU SÜRESİ NEDİR? İmar barışı başvuru süresi, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurulması gerektiğini öngörmektedir.
İskân alınmayan ve/veya iskân alınmaya uygun olmayan bir binanın ekonomik bir değeri bulunmamaktadır. f. Bu durumda, eğer sözleşmede iskân alınması kararlaştırılmış ve iskân alınmamışsa yüklenicinin edimini ifa ettiğini kabul etmek mümkün olmayacaktır.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
6-) Köylerde tapulu tarla üzerine ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan bağ, bahçe evleri de imar barışı kapsamında mıdır? Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
(2) Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
İlgili kişiler imar affından yararlanabilmek için öncelikle yapı kayıt belgesi başvurusunu e-devlet üzerinden yapmalıdır. Daha sonra ise gerekli harçlar yatırılır. Yapı kayıt belgesi çıkarıldıktan ve bedeli ödendikten sonra idareye bildirim yapılarak yapı imar affı kapsamına alınır.
· İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Yani hem mülkiyet ve imar sorunu olan ruhsatsız binalar, hem de ruhsatlı olan fakat mevzuata aykırı eklemeler yapılmış konut ve işyerleri, yasal hale gelecek.
İmar affı son durum ve gelişmeleri ile gündemde yer alıyor. Kurallara aykırı şekilde inşa edilen gecekondu ve kaçak yapılar için geliştirilen düzenleme 30 Temmuz 2022 öncesinde ruhsatsız yapıları kapsayacak.
Belediye encümeni tarafından 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 15. ve 16. maddesine göre onaylandıktan sonra tescil için önce kadastro müdürlüğüne, sonrasında ise tapu müdürlüğüne gönderilir. Tapuda gerekli tesciller yapıldıktan sonra yeni tapu alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri