İstiridye veya midyelerin içine kum taneleri kontrollü bir şekilde koyulup onların sedef minerali üretimi tetiklenmektedir. Bu şekilde oluşturulan kültür incileri 3 ile 8 yıl süre içinde inci üretmiş olmaktadır.
Halk arasında en çok bilinen yanlıştır. İnci ASLA doğurmaz. Doğru ve düzgün bakımı, uygun koşullarda saklanımı yapılmayan inci şekil değiştirir ve bozulur. Bu, incinin değerini düşüren bir faktördür.
Divan şiirinde incinin oluşumu nisan yağmurlarının yağmasına bağlanmıştır. Rivayete göre, istiridye kabuklarını açınca, yağmur tâneleri içeri alınır ve incinin ortaya çıkmasına sebep olur. Yabancı madde ete girmeyip kabukta kalırsa meydana gelen inci, yarı küresel veya düzensiz biçimde olur.
İstiridyeler içerisine giren toz ve kum tanelerini yok etmek için "incinin annesi" adı verilen sert ve kadı bir mineral olan sedefi salgılar. Bir çeşit koruma mekanizması sonucunda kendisini sedef mineraliyle saran istiridyenin içerisinde inci taneleri oluşmaya başlar.
İstiridye İçinden Çıkan İnci Gerçek Mi? Evet, tüm istiridyelerin içinden çıkan inciler gerçektir. Ancak, istiridyenin içindeki incinin değeri istiridye ye değişebilmektedir. Tatlı su tanesi ile üretilen inciler fabrika üretimi incidir ve daha ortalama fiyatlara sahiptir.
İlgili 42 soru bulundu
Deniz yumuşakçaların da doğal yollarla meydana gelen bu incilerin rengi genellikle sedef rengindedir. Fakat siyah, pembe ve beyaz renk incilerde bugüne kadar bulunan renkli inci kategorisinde yerini almaktadır. Günümüzde en nadir bulunan inci, siyah renktedir.
İnci üretimi için Türkiye'deki istiridyeler çok uygun değil, Endonezya'da mesela bu çok yaygındır, denizin ortası alabildiğine, gözünüzün alabildiğine istiridye şamandıraları, çiftlikleriyle doludur ama o istiridyelerden buraya getirmeyiz.
Bir istiridye yaşamı boyunca en fazla bir defa inci meydana getirebilir.
İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır. Kabukları arasında kalan kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler. İnci 2-3 yılda meydana gelir. Basra Körfezinde Seylan Adaları, Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde inci istiridyeleri avlanır.
Doğal gerçek incilerin çoğu, pembe, mor, mavi, yeşil, altın, sarı, gümüş ve siyah renk tonlarıyla beyazdan griye değişen renklerde gelir. Ayrıca kültür üretimi sayesinde siyah incilere günümüzde daha çok rastlanmaktadır.
İstiridye içine kaçan kumu yabancı ve tehlikeli madde olarak algılar ve kendini korumak için bu yabancı maddeyi ürettiği katı, sert, parlak ve güçlü madde olan sedef mineraliyle sarmaya başlar. Zamanla istiridyenin kendini korumak için ürettiği sedef minerali kumu güçlü bir taş haline getirir ve bu taşa 'inci' denir.
Hangi İnciler Daha Değerlidir? İncilerin değer skalası, incinin boyutuna, rengine, şekline ve kusursuzluğuna göre belirlenmektedir. Her incinin kendine göre farklı bir yapısı olduğu için, genellikle daha büyük, parlak ve yüzeyi mümkün olduğunca kusursuz olan incilerin daha değerli olduğu düşünülmektedir.
1. İnci, mücevher taşlar arasında canlı tarafından oluşturulan tek değerli taştır. Bu canlılar; istiridye, deniztarağı ve bazı midyeler olabilir.
Aynı zamanda insan yapımı olarak havuzlarda da inci üretimi mevcuttur. Bu incilerin oluşumu ortalama 3- 7 yıl arasındadır. Yabani incilerin oluşumu ortalama 7 yıldır ve düşük kalitede inciler ise ortalama 1 yıl içerisinde oluşurlar.
Bir inci elde etmek genellikle birkaç yıl sürer. Kültüve yöntemi ile bu süre biraz daha düşmektedir. Günümüzde inci kültüve edilerek üretilmekte ve satılmaktadır. Kültür incileri doğal, natürel incidir.
İnci kolyenin gerçek olup olmadığını anlamak son derece kolaydır. İlk olarak incinin bir bıçak yardımı ile üzerinin kazınması gerekir. İşlemi 5 dakika gerçekleştirdikten sonra kazılan yeri elinizle silmeniz gerekmektedir. Eğer herhangi bir deformasyon olmadıysa hakiki inci olduğunu söyleyebiliriz.
İsmail İlkin, kimileri havuzda yetiştirilen, kimileri de okyanuslardan toplanan yüzlerce yıllık incileri satıyor. Havuzda yetişen incilerin fiyatı 300 ila 500 lira arasında değişirken, Osmanlı devrinde Basra körfezinden gelen 200 yıllık incilerin ise gramı 2 bin 500 lirayı buluyor.
Güney denizi incileri, beyaz dudaklı bir yumuşakça türü olan "pinctada maxima" istiridyesi türündendir. Güney denizi incileri Avusturalya, Endonezya ve Filipinlere yakın güney denizi bölgelerinde; aşağıdaki haritada yeşil renk ile gösterilen tropik iklimlere sahip bölgelerde yetiştirilmektedir.
Değerli taş sınıfına giren ve yaşayan bir canlı tarafından oluşturulan tek örnek inci olarak kabul edilmektedir. İstiridye, deniztarağı ve bazı midyeler içerisinde inci oluşabilmektedir.
Satın alma işleminden önce gerçek inci kolye satan online mücevher bayileri bulunmaktadır. Bunlara başvurabilirler. Ayrıca kuyumcular da sattıkları mücevherleri sertifikaları ile satarlar.
İnci, deniz ve okyanus da yaşayan yumuşakçaların (istiridye ve midye) içlerinde oluşmaktadır. Bu deniz canlıları ılıman ve sıcak iklimi severler. Yumuşakçaların içlerindeki inciler doğal bir süreçten geçerek kendiliğinden oluşur. Havuzda da yetiştirildiği çok sık görülmektedir.
Her ne kadar inci istiridye içerisinde oluşan bir olgu olarak bilinirse de bir çok deniz ve tatlı suda yaşayan benzeri kabuklu su canlıları da bünyelerinde inci oluştururlar.
Siyah İnci, nadir ve değerli bir mücevherdir. Diğer inci çeşitlerinden farklı olarak, siyah inci sadece belirli bölgelerde bulunur ve doğal bir oluşum sürecine sahiptir. Bu inciler, genellikle Tahiti ve çevresindeki adalarda bulunur.
İyi kalitede bir incinin parlaklığı, keskin ve ışıltılı olur. Çok değerli bir incinin ışığı mükemmel yansıtmasının yanında yüzey kalitesi ve simetrisi de aynı değer ölçüsü ile önemlidir. Kaliteli incinin yüzeyinde kendi yansımanızı kolaylıkla görebilirsiniz.
İstiridye bir deniz canlısıdır ve çok az da olsa omega yağları içerir. Potasyum açısından dolgun bir besindir. Vücudunuz için potasyum ihtiyacını karşılar. Üreme sağlığı konusunda doğal yöntemler arıyorsanız düzenli olarak istiridye tüketip hormonlarınızı dengeleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri