İngiltere: 18. Ebeveyn rızası varsa 16. Almanya: 18. Ebeveyn rızası ve mahkeme kararı varsa 16. Türkiye: 2002 yılından beri 18. Ebeveyn rızası varsa 17. Olağanüstü koşullarda mahkeme kararıyla 16'ya düşürülebilir.
İngiltere ve Galler'de yasal evlilik yaşı 18'e yükseltildi. Bu kanundan önce 16 ya da 17 yaşındaki çocuklar, ebeveynlerinin rızası ile evlenebiliyordu. Daha küçük çocukların da resmî makamlara bildirilmeden evlendirilmesine ve evlilik töreni düzenlenmesine karşı bir yasa yoktu.
Ancak 16 yaşından küçük yaşta yapılan evlilikler hiç bir şekilde geçerli hale gelmez. Yasal evlenme yaşı kaçtır? Medeni Kanun uyarınca yasal evlenme yaşı 17'dir. 17 yaşını dolduran kişi veli veya vasisinin izni ile evlenebilir. 18 yaşını doldurmuş kişi reşit olacağından hiç kimsenin iznine tabi olmadan evlenebilir.
Ortalama ilk evlenme yaşı 2022 yılında erkeklerde 28,2 iken kadınlarda 25,6 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 yaş olarak gerçekleşti. Kaba evlenme hızının 2022 yılında en yüksek olduğu il, binde 8,15 ile Şanlıurfa oldu. Bu ili binde 8,14 ile Kilis, binde 7,88 ile Aksaray izledi.
Kısaca ergin kılınan veya 15 yaşını dolduran kişiler ne yazık ki evlenme imkanına sahip değildir. 15 Yaşını Dolduran Erkek/Kadın Evlenebilir mi ? Ülkemizde 15 yaşını doldurmuş erkek/kadın evlenme hakkı bulunmamaktadır. Mahkemelerce hiçbir şekilde bu yaştaki çocukların evlenme imkanı bulunmuyor.
İlgili 16 soru bulundu
Evlilik ancak 18 yaş itibariyle mümkündür: İsviçre`de evlilik yaşı kadınlar ve erkekler için 18`dir. Her iki tarafın da ancak 18 yaşını doldurmasının ardından evlilik gerçekleşebilir. Her kadın ve erkek eşini özgürce seçebilir, hiç kimse evliliğe zorlanamaz: Evlilik taraflar arasındaki özgür iradeye dayanmaktadır.
Yaş bakımından en mühim bir fark evlenme bahsinde görülür: İsviçre'de evlenme yaşı erkekler için 20, kadınlar 18, olağanüstü halde müsaade ile erkeklerde 18, kadınlarda 17 yaşın ikmalidir; bizde ise erkeklerde 17, kadınlarda 15 yaşın ikmaline bağlıdır, hattâ olağanüstü bir halde erkek için 15, kadın için 14 yaşın ...
2016 yılında yabancı bir ülke erkeği ile evlenen 3 bin 777 Türk kadınına karşılık Türk erkekleri dışarıdan 22 bin 583 gelin getirdi. Yabancı gelinlerde 6 bin 495 gelinle Suriye ilk sırayı alırken, 2 bin 644 gelinle Almanya ikinci sırayı, 2 bin 170 gelinle de Azerbaycan 3. sırayı aldı.
ABD: pek çok eyalette 18. İngiltere: 18. Ebeveyn rızası varsa 16. Almanya: 18. Ebeveyn rızası ve mahkeme kararı varsa 16. Türkiye: 2002 yılından beri 18. Ebeveyn rızası varsa 17. Olağanüstü koşullarda mahkeme kararıyla 16'ya düşürülebilir.
Hamile Kalan 16 Yaşını Doldurmuş Kişi Evlenebilir mi? Yukarıda bahsedildiği üzere, 16 yaşını doldurmuş kişinin evlenebilmesi ancak hakimin izni ile mümkündür. Hamile kalmış kişinin evlenmesine izin verilmesi beklenir ancak hakim olayı tüm şartlarıyla değerlendirip, sonucuna göre karar verecektir.
Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Medeni Kanunda olağan evlilik yaşı kadın ve erkek arasında bir ayrım yapılmaksızın on yedi olarak belirlenmiştir. Buna göre kural olarak on yedi yaşını tamamlamamış bir kimse evlenemez. Evlilik yaşı genel erginlik yaşı olan on sekiz olarak kabul edilmemiştir.
Fransız Senatosu, şimdi bu sorunla başedebilmenin en iyi yolunun diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, evlilik yaşını kızlar için de 18'e çıkarmak olduğuna karar verdi. Napolyon döneminden beri, 200 yıldır hiç değişmeyen medeni kanunla, kızlar 15 yaşında evlenebiliyor.
Doğumla Kazanılan İngiltere Vatandaşlığı
İngiliz Hükümeti yaygınlaşan bu durumu engellemek adına bir yasa çıkardı. Çıkan yasa gereğince; İngiltere'de doğan çocuğun vatandaş sayılabilmesi için mutlak suretle ebeveynlerinden birinin İngiliz Vatandaşı olması şartı getirildi.
Uzun süreli ikamet yoluyla: İngiltere'de en az beş yıl boyunca sürekli ikamet eden kişiler, İngiltere vatandaşlığına başvurma hakkına sahip olabilirler.
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
Almanya' evlenme yaşı 18'dir ancak ebeveynin rızası var ise 16 yaşında evlenmek mümkündür. Japonya'da kadınlar için evlenme yaşı 16, erkekler için evlenme yaşı 18'dir. İran'da evlenme yaşı kadınlar için 13, erkekler için 15, İtalya'da ise evlenme yaşı 16'dır.
Hollanda'da evlenmek için diğer koşullar
Partnerler yakın akraba olamazlar (örneğin: Erkek ve kız kardeşler birbirleriyle evlenemezler). Her iki partner de 18 yaş veya üzeri olmalıdır.
Eşlerine en çok sadık olan kadınlar yüzde 30 ile İspanyollar. Diğer taraftan kadınların en sadık olduğu ülkelerden İtalya ve İspanya'da, aynı zamanda erkeklerin yüzde 55 ve yüzde 50 ile en çok aldattığı ülkeler oldu. Kadın ve erkekler arasındaki aldatma farkının en az olduğu ülke ise Almanya.
Türkiye'de evlenme
Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir. Türk makamları tarafından kıyılan bütün nikâhlar Türk Medeni Kanunu ve ilgili yönetmeliklere tabidir.
Günümüzde çokkocalığın temel olarak yaygın olduğu iki bölge bulunur: Tibet Platosu ve Güney Pasifik Adaları (özellikle de Markiz Adaları). Bu iki bölge kadar olmamakla birlikte, dünya çapında; Güney ve Kuzey Amerika, Afrika'da dahil olmak üzere 53 farklı toplulukta poliandri gözlemlenir.
Türkiye'de erken yaşta rızaya dayalı cinsî münasebete ceza verilemez, fakat bu evlilik yoluyla meydana geldiğinde 8-10 yılı bulan hapis cezası veriliyor.
16 yaşını doldurmuş olan kişinin, olağanüstü bir durum ve pek önemli sebebin varlığı halinde evlenme durumuna “olağanüstü evlenme” denilmektedir.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri