Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı / “United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland”); İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşan bir devlettir.
Avrupa'nın kuzey batısında yer alan ve bir ada devleti olan Birleşik Krallık'ınn tek kara komşusu İrlanda'dir. Toplam yüzölçümü 244.820 km2 olan Birleşik Krallık, dünyanın yüzölçümü açısından en büyük 80. ülkesidir.
İngiltere (İngilizce: England), Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Batıda Galler ve kuzeyde İskoçya ile komşudur. Kuzeybatısında İrlanda Denizi, güneybatısında da Kelt Denizi bulunur. Ülkenin doğusunda, kıta Avrupası ile ayrıldığı yerde Kuzey Denizi; güneyinde ise Manş Denizi bulunur.
Üniter bir egemen devlet olan Birleşik Krallık'ta Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda bir süreç dâhilinde bir şekil özerklik edinmişlerdir.
Avrupa kıtası, 10.360.000 kilometrekarelik yüzölçümü ile Dünya yüzeyinin %7'sine tekabül eden büyük bir yarımada olup, İzlanda, İngiltere ve İrlanda gibi büyük adaları bünyesinde barındırır. Avrupa kıtası kuzeyde donmuş Arktik Okyanusu'ndan güneyde Akdeniz'e kadar uzanır.
İlgili 23 soru bulundu
Avrupa, dünyada ihracat ve ithalatta önde gelen yarımadadır. Dünyada üretilen endüstri ürünlerinin üçte biri bu kıtaya aittir. Endüstrileşmiş ülkelerin toplandığı bir kıtadır. Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, İtalya ve Almanya endüstrileşme açısından çok ileri durumdadır.
Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı / “United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland”); İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşan bir devlettir. Büyük Britanya (“Great Britain”) terimi sadece; İngiltere, İskoçya ve Galler'i kapsamaktadır.
Göçmen karşıtları ve Brexit'i destekleyen halk, Avrupa Birliği'nin mülteci sorununu çözememesinden bir hayli rahatsızlık duymuş ve Avrupa Birliği'nin yavaş atılımları karşısında Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'un Brexit referandumunu ülkesi içerisinde oylamasına neden olmuşlardır.
London (yardım·bilgi), İngilizce telaffuz: [ˈlʌndən]; Latince: Londinium), İngiltere'nin ve Birleşik Krallık'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Büyük Britanya adasının güneydoğusundaki Thames Nehri üzerinde duran Londra, iki bin yıldır büyük bir yerleşim yeri olmuştur.
Elizabeth (Elizabeth Alexandra Mary Windsor; 21 Nisan 1926 - 8 Eylül 2022), Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi.
Commonwealth bölgesi (İngilizce: Commonwealth realm) Milletler Topluluğu'na üye olan ve devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden, dolayısı ile anayasal monarşi ile yönetilen egemen devlettir. Diğer bölgelerden farklı bir şekilde kraliyeti sürdürür. 2021 yılı itibarıyla 15 Commonwealth bölgesi bulunmaktadır.
İngiltere'de hükümet asgari ücretin Nisan 2024'te yüzde 10'dan fazla artırılmasına karar verdi. İngiltere'de hükümet, "Ulusal Yaşam Ücreti" olarak tanımlanan asgari ücreti yaklaşık %10 arttırarak saat başına 10.42 GBP'den 11.44 GBP'ye çıkaracağını açıkladı.
Başkenti Londra, nüfusu 57.411.000 olan İngiltere'nin resmi dili ingilizce olmakla beraber bölgesel olarak İrlandaca, Galce ve İskoçya'nın çeşitli lehçeleri ile beraber “Kernevek” dili de konuşulmaktadır.
İngiltere'de de çok teknik bir detay olarak da olsa halen tüm toprakların sahibi kral ya da kraliçe. Ülke hazinesine, 2019-2021'de kraliyet yerleşkelerini ziyaret ve hediyelik eşyalarının satışından 343.5 milyon sterlin katkısı oldu.
Bağımsızlıktan sonra birçok eski Britanya sömürgesi İngiliz Milletler Topluluğu üyesi oldu. Günümüzde ise 14 bölge hâlâ Britanya'nın egemenliği altındadır; bunlar Britanya Denizaşırı Toprakları olarak adlandırılmaktadır.
19. yüzyılın ilk günü olan 1 Ocak 1801'de Büyük Britanya ve İrlanda birleşerek Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nı oluşturdu. Büyük Britanya ve İrlanda'nın yasama birliği, "Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı"nı yaratan 1800 tarihli Birlik Yasası ile sağlandı.
Avrupa'nın kuzeybatı sahillerinde en büyük olanları Britanya ve İrlanda'ya ait olan Britanya Adaları yer alır. Orta Çağ'da Britanya, günümüzde Fransa'da yer alan Breton bölgesi için de kullanılan bir terimdi. Büyük Britanya terimi ise adayı temsil etmek için kulanılıyordu, Breton bu terimin dışında yer alıyordu.
Bu ülkeler: Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Jamaika, Bahamalar, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Tuvalu, Antigua ve Barbuda, Tuvalu, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenadines, Belize, Grenada ve Birleşik Krallık.
Avustralya ve Birleşik Krallık arasındaki son yasal bağ, 1986 Avustralya Akti ile sona ermiştir.
Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Birleşik Krallık'ta yaklaşık 850.000 Türk yaşamaktadır.
Krallık İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşmakta olup, yaygın olarak İngiltere adıyla bilinmektedir. Ülke toprakları Britanya Adası'nın tamamı ile İrlanda Adası'nın kuzeyinden oluşmaktadır. Britanya Adası'ndaki İngiltere, Galler ve İskoçya “Büyük Britanya” (Great Britain) olarak da bilinmektedir.
Tarihçe. Futbolun beşiği diye adlandırılan İngiltere Dünya'da millî takımlar arasında ilk resmî futbol maçını 1872'de İskoçya ile oynamış, karşılaşma 0-0 berabere sonuçlanmıştır. 1966 yılında FIFA Dünya Kupası finalinde Almanya'yı mağlup eden İngiltere tarihindeki tek Dünya Şampiyonluğu'nu kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri