Ses kaynaklarını iki bölümde inceleriz; 1) DOĞAL SES KAYNAKLARI: Doğa olaylarının ve canlıların sebep olduğu, kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklardır. Örnek: İnsan sesleri, kuş sesleri, yıldırım sesi, kıyıdaki dalga sesi.
Hayvanlar, insanlar, rüzgâr, akarsu, dalga ve gök gürültüsü gibi kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklara doğal ses kaynakları; müzik aletleri, alarm, zil, korna gibi insan yapısı ses kaynaklarına yapay ses kaynakları denir.
Yapay ses kaynakları; zil sesleri, çeşitli müzik aleti sesleri, makine sesleri, yansıma sesleri, telefon sesi ve insanların çıkarmış olduğu tüm seslere verilen isimdir.
İnsanlar, hayvanlar, taşıtlar, müzik aletleri, şelale, rüzgâr, yağmur ses çıkaran varlıklardandır. Kendiliğinden ses çıkaran varlıklara doğal ses kaynakları denir.
Doğal dil, konuşma ve şarkı biçiminde ortaya çıkabilir. İnsanlar tarafından bilinçli olarak geliştirilen yapay ve biçimsel dillerden ayrılır. İngilizce ve Türkçe gibi insan dilleri doğal dil örnekleridir.
İlgili 16 soru bulundu
Denizler ve ormanlar gibi doğal çevreler, pek çok canlının da yaşam alanıdır. Binalar, köprüler, barajlar, tarlalar, yollar gibi insanlar tarafından yapılmış varlıklardan oluşan çevreye yapay çevre denir.
Kendi kendimize konuşmak garip gelebilir; zira kimse olmadan konuşmak akıl sağlığı bakımından sorunmuş gibi algılanır. Oysa araştırmalar kendi kendine konuşmanın hafızayı güçlendirdiğini, güveni artırdığını ve konsantre olmayı sağladığını gösteriyor.
Bir sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir. İnsan sesinin oluşabilmesi içinde bir titreşimin oluşması gerekmektedir. Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Kendiliğinden ışık veren ve çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir.
Aşırı basınç şimşek hattının sesten hızlı şekilde genişlemesine ve gök gürültüsü olarak adlandırılan sesi oluşturmasına neden olur.
Yapay Ses Kaynakları: Davul, piyano gibi müzik aletlerinden çıkan sesler, araba sesi, iş makinelerinin sesi yapay ses kaynaklarına örnek verilebilir.
Koro, en doğal, en kolay ve en çabuk oluĢan müzik topluluğudur. Bu nedenle tüm toplumlarda genel olarak en etkin ve en yaygın müzik topluluğu durumundadır.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur. Opera literatürü ise daha fazla ses türü ayrımı gerektirmektedir. Örneğin, bas, bas buffo, bas bariton, dramatik bariton, lirik bariton, lirik tenor dramatik tenor, tenor buffo gibi.
Vücudumuzdaki diğer organlar ve dokular gibi, gırtlak (larinks) ve ses telleri de yaşlanır. Yaşlanan ses (presbifoni), yaşlanma ile ses tellerinin yapısı ve işlevinde olan iki ana değişiklik sonucunda ortaya çıkar. Birincisi, ses tellerini oluşturan kaslar vücuttaki diğer kaslarda olduğu gibi kütle kaybına uğrar.
Erişkin bir erkekte ses telleri konuşma sırasında yaklaşık 100-140 kez titreşirken, kadınlar için bu aralık yaklaşık 200-240 Hz'dir.
Ses kayıt cihazları sadece havada yayılan ses dalgalarını algıladığı için sesimizin vücudumuzun içinde iletilen bileşenini duyamamış oluruz. Dışarıdan gelen sesleri engelleyen kulaklıkları taktığımızda ise sadece “kendi iç sesimizi” algılarız.
Frekans, sesin saniyedeki titreşim sayısını ifade eder. Birimi Hertz'dir. İnsan kulağının duyabildiği frekans aralığı ise 20 Hz. ile 20.000 Hz. arasındadır. Bu değer 20.000 Hz. üzeri olursa bu seslere ultrason denir; 20 Hz. altında kalırsa infrason denir.
Öncelikle ses kaydından çıkan sesle konuştuğunuzda çıkan ses beyne farklı olarak iletiliyor. Ses kaydını dinlerken ses hava yoluyla kulağa geliyor. Buna 'hava iletimi' adı veriliyor. Ses kulak zarını ve küçük kulak kemiklerini titreştiriyor.
Ses kısıklığına neden olan, bağırmak ve yüksek sesle konuşmak gibi sesi çok fazla kullanmak, soğuk algınlıkları ve sinüs enfeksiyonları, larenjit, reflü yanı sıra nörolojik hastalıklar, kist ve polipler neden olmaktadır. Yine de ses kısıklığının, geçici bir rahatsızlıktan daha fazlası olabileceği akılda tutulmalıdır.
Ses kısıklığının meydana gelmesine, nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörler sebep olabilir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi, akut larenjittir.
Az Konuşmanın Ruh Sağlığımız İçin Faydaları
Ve işin bir de diğer boyutunu düşünecek olursak az konuşan insan psikolojisi de daha iyi olacaktır. Fazla sözcüklere girmeden kendini yormadan karşı tarafa anlatan kişi yanlış anlaşılma gibi polemiklere girmeden iletişimini tamamladığı için kendini daha rahat hissedecektir.
Kuvvetle muhtemel eski zamanlardan bu güne değinen "kendi kendine konuşana deli denir." sözü de buradan yola çıkılarak söylenmiştir.
Halk arasında deli olarak tanımlanan şizofreni hastalarında kendi kendine konuşma, çok konuşma, hiç konuşmama ya da en sık olarak da garip konuşma görülür. Şizofrenide konuşmada yaşanan bozulma hastanın düşüncelerindeki bozulmanın biçimini yansıtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri