Kıllar genel olarak memelileri yaşadıkları ortamdaki güneş ışınlarının yakıcı etkilerinden korur. Eğer kılların boyları artıyor ve güçleniyorsa bu sefer koruma soğuğa karşıdır. İnsan büyüklüğündeki bir maymunda yaklaşık 100 bin kıl kökü bulunduğu bilinir.
Erkeklik hormonlarının aşırı oranda artış göstermesiyle birlikte erkeklerde kıllanma meydana gelir. Yani bu durumda tüy olarak bulunan pek çok farklı bir yapı zaman içerisinde sertleşerek kıllanmaya dönüşür. Androjenler İnce, kütük ve zayıf olan tüyleri zaman içerisinde uzun ve sert kıl hale gelmesine sebep olur.
Kollarımızda, bacaklarımızda, sırtımızda ve vücudumuzdaki diğer tüm kılların temel var olma sebebi vücut ısımızı dengelemektir. Özellikle kıllar, vücut ısımız düştüğünde dışarıdan ısıyı kapıp vücudumuzu ısıtma görevi görmektedir. Yine kıllarımız yazın vücudumuzu direkt güneş ışığından koruma görevi görür.
Alın, yanak, çene ve bıyık bölgesindeki kıllar ile iki kaş arasındaki kılları almaları, caizdir. Erkeklerin de, bacaklarındaki, göğüs veya sırtlarındaki kılları, ihtiyaçsız almaları caiz olmaz.
Sürtünme azaltıcı etkisi
Koltukaltı ve genital bölge tüyleri, bu sürtünmeyi engelleyerek derinin zarar görmemesini sağlıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Demek ki, "dübürü”ü tıraş etmemekten dolayı herhangi bir günah söz konusu değildir. Ancak dübürün etrafındaki kılları almanın da bir günahı yoktur. Her hafta etek tıraşı olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek, tırnakları kesmek sünnettir.
Makat bölgesinde kıllar, dışkı artıklarının birikmemesi açısından; jilet, traş makinesi, tüy dökücü krem ve lazer epilasyon yöntemleri ile uzaklaştırılabilir, ancak bu konuda çok dikkatli olunmalıdır.
EPİLASYON YAPTIRMAK CAİZ Mİ? Giderilmesi gereken kılları almak için ağda, epilasyon veya lazer uygulamalarında dinen bir sakınca yoktur.
Genelde erkeklerde gelişir, ara sıra kadınlarda da olabilir. Vellus kılı zaten çocuklukta bölgede mevcut olmasına rağmen, göğüs kılı terminal saçtır. Ergenliğe bağlı olarak yükselen androjen seviyelerinin bir etkisi olarak gelişir. Baş kıllarından farklı olarak, ikincil bir cinsel özelliktir.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir.
Genellikle aşırı tüylenme kandaki androjenlerin (erkeklik hormonları) artmasına bağlıdır. Androjen erkeklerde daha yüksek düzeylerde olmak üzere, hem erkek hem de kadında bulunan hormonlardır. Androjenler ince, zayıf ve kısa olan tüylerin sert ve uzun kıllara dönüşmesine neden olur.
Kıl gövdesi hücreleri, canlı bir organizmanın vücudundan ayrıldıklarında ölmüş hücreler olarak kabul edilirler. Ancak kıl uçlarının incelmesi, kılın uç kısımlarının canlı olarak kesilmesi sonucudur.
Erişkin insanlarda iki tip kıl vardır; yoğun olarak pigmentli olan ve saçlı deride yer alan terminal kıllar ve daha çok yüzde ve diğer vücut bölgelerinde bulunan vellus kıllar.
Vulva kılları, ergenlik döneminde hem kalınlaşıyor hem de daha yoğun bir şekilde çıkmaya başlıyor. Bu kılların oradaki görevi, genital bölgeyi olası mikrop veya tozlardan korumak, vulvanın dış yapısındaki olası sürtünmeleri en aza indirmek ve bölgenin daha nemli kalmasını sağlamak.
Tüylenmede artışı en sık nedeni nedir? En sık nedeni genetiktir. Yani aslında bir hastalık veya hormon bozukluğu nedeniyle değil, ailevi özellik olarak kıllarda artış vardır. Bu kıllar daha ince ve yaygındır.
KILLI ERKEĞE HAYIR Kadınlar erkekte fazla tüyü sevmiyor. Yüzde 44'ü tamamen tüysüz erkeği tercih ediyor. 25 yaşın altındakilerde bu oran yüzde 63. BAZI BÖLGELERDE EVET Kadınların yüzde 49'uysa, erkekte bazı bölgelerde tüye razı.
Kadınlarda görülen göbek kılı hastalık olmamakla birlikte hastalık belirtilerine işaret edebilmektedir. Aşırı göbek kıllanması en fazla 15-16 ve 45-50 yaşları arasında görülmektedir.
Köselik, vücudun tüy çıkan bölgelerindeki kıl miktarının az olması ya da hiç olmaması durumudur. Köselik, genetik ya da hormonal nedenlerden kaynaklanabilir. Genetik nedenler ekarte edildikten sonra, mutlaka hormonal nedenler araştırılmalıdır.
Sporcular daha rahat ve konforlu hissetmek amacıyla vücut tüylerini alır. - Birçok sporcu, vücut tüylerinin alınmasının yaraların iyileşmesine yardımcı olduğunu düşünür. Bisiklet sporu doğası gereği kaza yapma riskinin yüksek olduğu bir spor dalıdır.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Temizlenme amacıyla bile olsa kuaföre giderek özel bölge (bikini bölgesi, genital bölge) ye ağda ya da lazer epilasyon uygulamak günahtır. Kadın arzu hissetsin ya da hissetmesin diğer kadının diz kapağı ile göbek arasına bakması haramdır.
Bir zorunluluk bulunmadıkça erkeklerin bacak, sırt ve göğsündeki kılları tamamen aldırmaları dinen uygun değildir.
Keskin ve temiz bir tıraş bıçağı kullanın. Kör bir tıraş bıçağı kullanmanız tıraş makinesine bağlı yanma, pütür ve tahriş riskini artıracağından, tıraş olurken keskin ve temiz bir özel bölge jileti kullanın.
Özel bölge kıllarını almanın en hızlı ve basit yöntemi, elektrikli bir tıraş makinesi veya düzeltici kullanmaktır.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri