Değersizlik, sosyal kaygı, depresyon, özgüvensizlik ve narsisizm gibi psikolojik problemler çok fazla özçekim yapmaya neden olabilir. Bu sorunun çözümü dışarıda değil, içeride. Sorunun kaynağını keşfetmeden, diğer insanların ilgisiyle sadece anlık olarak iyi hissedebiliriz.
Bu bozukluğa “selfiti” adı verildiği ve “kişinin özgüven eksikliğini telafi etmek ve samimiyette yaşadığı boşlukları doldurmak amacıyla kişinin kendi fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşmasının obsesif kompulsif arzu olarak tanımlandığı” da belirtiliyor.
Amerikan Psikologlar Derneği (APA) Chicago'daki yıllık yönetim kurulu toplantısında bu zihinsel bozukluğu 'selfitis' olarak adlandırdı ve kendi fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşmanın obsesif kompülsif bir eğilim ve özgüven eksikliğini gidermenin bir yolu olarak tanımladı.
Peki sürekli selfie çekmenin ruhsal bir rahatsızlık olduğunu biliyor muydunuz? Psikologlar sürekli selfie çekip sosyal medyada paylaşanların 'selfitis' olduğunu söylüyor.
Selfie yani özçekim, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre 'Kamerası olan cep telefonu veya tablet kullanarak kişinin kendi kendini veya kendisiyle birlikte bir grubu çektiği fotoğraf'1 olarak tanımlanıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Kesinlikle özel yetenek. Footğraf çekmek bir sanattır.
Fotoğraf çekmek profesyonel olarak yapılabildiği gibi hobi olarak da yapılabilen bir eylemdir. Amaç ne olursa olsun doğru fotoğrafı çekebilmek için bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken belirli kurallar vardır. Çünkü fotoğrafçılık gelişigüzel bir biçimde her gördüğünü kayıt altına almak değildir.
2008'den bu yana dünyada 379 kişi 'selfie' çekerken öldü, ilk sırada hangi ülke vatandaşları var? İspanya'da düzenlenen bir epidemiyolojik araştırma, 2008 yılından bu yana dünyada 379 kişinin özçekim (selfie) yaparken hayatını kaybettiğini ortaya koydu.
Selfie hastalığı olarak da bilinen selfitis, kendi fotoğrafını çekip sosyal medya üzerinden yayınlama durumunu ifade etmektedir. Bu bir bakıma selfie çekip atma bağımlılığı olarak nitelendirilmektedir.
Gerek camide gerekse kurbanda selfie olmaz. Haramdır diyemeyiz ama ölçüyü kaçırmamak gerekir. FOTOĞRAF bir görüntünün bulundurulmasıdır. Fotoğraf çekmek de mekân neresi olursa olsun haram değildir, günah değildir.
Bunlar: kişisel haz, yetkinlik duygusu, öğrenme isteği, kişisel çıkar, fedakârlık, empati, sosyal angajman, topluluk ilgisi, etkileşim ve itibar . Yapılan çalışmada 10 faktörün belirli seviyelerde paylaşım yapmayı tetiklediğini ortaya çıkarmıştır.
Değersizlik, sosyal kaygı, depresyon, özgüvensizlik ve narsisizm gibi psikolojik problemler çok fazla özçekim yapmaya neden olabilir. Bu sorunun çözümü dışarıda değil, içeride. Sorunun kaynağını keşfetmeden, diğer insanların ilgisiyle sadece anlık olarak iyi hissedebiliriz. Kendine iyi davran, görüşmek üzere.
2- Acute (şiddetli veya ileri düzeyde) selfitis: Kişinin gün içinde kendi fotoğrafını en az üç kez çekip ve bunların hepsini sosyal medyada paylaşması.
Işığı ve kadrajı ayarlayarak profesyonel çekim yapan kişilere fotoğrafçı denir. Bu mesleği profesyonel olarak yapabilmek fotoğraf makinelerinin özelliklerini ve çekim tekniklerini bilmek gerekiyor.
Fotoğraflar anılarımızı ölümsüz kılmanın en kolay yolu olmakla beraber yanımızda olmayan kişilere ya da ürünlere ulaşmamızı ve görmemizi sağlayan bir araçtır. Fotoğrafta bulunan bir kişi ya da ürüne bakarken, kişi ya da ürün ile ilgili zihninizde ilk izlenimler oluşur.
Gittiğimiz, gördüğümüz, deneyimlediğimiz şeyleri, o anki hislerimizi arkadaşlarımızla, takipçilerimizle paylaşmak istiyoruz. İnsanlarla bizim o anki mutluğumuzu paylaşma isteğimiz, iyi bir yemekten önce elimizin telefonlarımıza gidip, biraz sonra yiyeceğimiz o güzel yemeği paylaşmamızın sebebi.
İyi bir özçekim için kamera kesinlikle düz açıda yüzün tam karşısında durmamalıdır. Bunun yerine biraz aşağıda ya da yukarıda konumlanmış hafif eğimli bir kamera daha güzel bir açı sunar. Son olarak selfie çekiminde kolu fazlaca uzatmak devasa kol boyunuz varmış gibi görünmenize neden olabilir.
Akut: Günde en az üç selfie çekip her birini sosyal medyaya koyanlar. Kronik: Selfie çekmek için kontrol edilemeyen bir istek duyan, zaman aşırı selfie çeken ve günde en az altı defa sosyal medyada paylaşanlar.
Eğer çekildiğiniz fotoğrafı sosyal medyada paylaşacaksanız, tüm vücudunuzun gözükecek şekilde fotoğrafı kesin. Bu, fotoğrafa dikey uzunluk illüzyonu sağlayacaktır. Fotoğraf çekilmeden önce sağ tarafa bakmak, göz bebeklerinizin daralmasını sağlayarak fotoğraflarda gözlerinizin kırmızı çıkma riskini azaltır.
Tarihe adını yazdırmak için 15 dakikalık saygı duruşu. Tarihin ilk selfie'sinin, Amerikalı Robert Cornelius tarafından 1839 yılında çekildiği düşünülmektedir.
ABD'nin Philadelphia eyaletinde yaşayan Robert Cornelius'un 1839'da lamba mağazasının dışında çektiği bu fotoğrafın, tarihin ilk selfie'si olduğu tahmin ediliyor. Fotoğrafı çektiğinde 30 yaşında olan Cornelius'un gözlerinde, fotoğrafın çıkıp çıkmayacağından emin olamadığını görmek mümkün.
Fotoğrafçı Ne Demek? Fotoğrafçı, yaratıcı bakış açısıyla teknik bilgiyi birleştirerek canlı ve cansız objelerin fotoğrafını çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri