Dr. Vedat Göral “Yanlış uyku pozisyonu, reflü, bazı diş ve ağız problemleri, kafa travmaları, Parkinson, alerjiler, yemek borusu kanserleri, bazı ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları ve bağırsak parazitleri gece uykusunda ağızdan su gelmesine neden olabilir” dedi.
Uyku Pozisyonunu Değiştirme
Uykuda ağızdan salya akması tedavisi için ilk denenmesi gereken uyku pozisyonunu değiştirmektir. Genellikle yan yatmakla birlikte artan akıntı için sırt üstü yatmayı deneyebilirsiniz. Sırt üstü yatakta sorun yaşamıyorsanız bu şekilde yatmanız ağız salyasını engellemeye yardımcı olabilir.
Salya genellikle ağızdaki aşırı tükürükten kaynaklanır. Asit reflü ve hamilelik gibi tıbbi durumlar tükürük üretimini artırabilir. Alerjiler, tümörler ve boğaz ağrısı, bademcik enfeksiyonu ve sinüzit gibi boyun üstü enfeksiyonların tümü yutmayı bozabilir.
Salya akması bebeğin büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir rol oynar. Salya akması bebekte diş çıkarma belirtisidir. Salyaların akması ve baloncukların üflenmesi de yeni yürümeye başlayan çocuklarda fiziksel gelişimin bir işaretidir.
Çocuklarda Salya Akmasının Nedenleri
Parazit varlığında, özellikle kılkurdu, geceleri ağızdan salya akışı olabilir. Genetik, nörolojik veya anatomik bozukluklara bağlı çocukta ağzını kapatmasına engel bir durum var ise tükürük artışı olmadan da yetersiz dudak kapanması sonucu salya akması söz konusu olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Vedat Göral “Yanlış uyku pozisyonu, reflü, bazı diş ve ağız problemleri, kafa travmaları, Parkinson, alerjiler, yemek borusu kanserleri, bazı ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları ve bağırsak parazitleri gece uykusunda ağızdan su gelmesine neden olabilir” dedi.
Ağzı açık uyumak ve bu şekilde uyunduğunda ağızdan su gelmesi, yanlış uyku pozisyonu, diş problemleri, alerji, reflü, parkinson hastalığı, diş çıkarma, ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları, ağız anatomisinde problem ve kıl kurdu gibi etkilerden dolayı ağızdan su gelme durumu yaşanabilir.
Koltuktan kusmuk lekesi nasıl çıkar diyenler için 2 yemek kaşığı karbonatı bir miktar suyla sulandırın. Bulaşık süngerini bu suya batırın ve biraz nemli kalmasını sağlayın. Hazırladığınız suyu, süngerle koltuğa sürün ve ovalamaya başlayın. Birkaç defa ovaladıktan sonra koltuğun kuruması için bekleyin.
PH ve Salya Akması - TPHD. Parkinson Hastalığında zamanla ağızdan istemsiz olarak salya akmaya başlayabilir. Bu durum bu hastalarda görülen genel hareket yavaşlığının bir yansımasıdır; Parkinson hastalarında yutma sıklığının azalması ve ağızda biriken salgının yeterli miktarda yutulamaması ile ortaya çıkar.
Hipersalivasyon: Aşırı tükürük salgılanması anlamına gelmektedir. Tükürük bezlerinde günlük 750 ml. ile 1,5 litre arasında salgı olur. Bu salgı, kulak önünde ve çene altında bulunan tükürük bezlerince yapılır. Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) ve Parkinson gibi hastalıklarda bu durum sık karşılaşılan bir problemdir.
Ağız kuruluğu için öncelikle bir diş hekimine gidilerek tedaviye başlanabilir. Uzun süre ağız kuruluğu yaşayan kişilerin ise hastalık tanı ve tedavisi için Dahiliye (İç Hastalıkları) uzmanına başvurmak gerekir.
Bağırsak parazitleri
Genel belirtileri ağızdan salya akması, makatta kaşıntı ve halsizlik, iştahsızlık ve ağız kokusudur.
Oruçlu kişinin yoğun ve art arda gelen tükürüğü yutmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bunun yanı sıra, ağzı çalkaladıktan sonra kalan ıslaklığı ya da dudağı yaladıktan sonra üzerinde kalan tükürüğü yutmanın da orucu bozmayan durumlar arasında yer aldığı ifade edilmektedir.
Sağlıklı çocuk takiplerimde ailelerden en çok gelen sorulardan biri de ''Bebeğimin ağzından aşırı salya akıyor acaba dişleri erken gelecek olabilir mi?'' sorusudur. Genel olarak tüm bebeklerde diş beşinci aydan sonra beklenir.
Ağız içi sindirim sistemi aktifleşmeye başlayan bebeklerde, tükürük bezleri çalışmaya başlar ve salgı üretir. Üretilen bu salgının yoğunluk miktarına göre bebeklerde salya akması görülür. Yutma refleksi henüz gelişmemiş miniklerin, yoğun salgıyı yutması mümkün olamayacağı için salya akması görülebilir.
Bebeklerde Salya Akıntısı Nasıl Durdurulur? Elektrikli diş fırçası ile günde iki kez yavaşça bebeğinizin diş etlerine masaj yapın. ve yutkunmasını erken öğrenmesini sağlayacaktır. Bebeğinizin diş etlerini rahatlatmanın bir yolu da diş kaşıyıcılardır.
Uyurken ağızdan salya akması her yaştaki kişilerde görülen bir durumdur. Gece boyunca yüzdeki kasların gevşemesi ve yutma refleksinin kaybolması sonrasında tükürük ağızdan birikerek uyku esnasında akmaktadır. Özellikle en çok yan tarafa dönüp uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer almaktadır.
Ağzı sulanmak deyimi, hem bir şeye imrenmek hem de gerçek anlamıyla bir yiyeceğe karşı istek ve arzu duymak anlamında kullanılır.
Şiddetli vakalarda, bu durum büyük tükürük bezlerinde ameliyatla tedavi edilebilir. Doktorunuz, tükürüğün kolayca yutulabileceği ağzın arka tarafında salınması için bezlerin tamamen çıkarılmasını veya yerinin değiştirilmesini önerebilir.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Koltuktaki lekeleri çıkarırken sabunlu su, sirke, arap sabunu veya diğer koltuk temizleme ürünlerini tercih edebilirsiniz. Koltuk temizlik malzemesi kadar kumaşa zarar vermeyen sert yapıdaki silme bezi de önem teşkil eder. Bu bezlerin mikrofiber özelliğe sahip olması ve leke bırakmamasına da dikkat etmelisiniz.
Leğenin içine sirkeyi ve oksijenli suyu aktarın. Ardından leğene yastığı koyduğunuzda taşmayacak miktarda su koyun ve malzemeleri güzelce karıştırıp yastığı bu karışıma bastırın. Yastığı bu şekilde en az 2-3 saat bekletin. Yastığın tüm lekeli bölgelerinin suyu çektiğinden emin olun.
Her yutkunduğunuzda, tükürüğünüz yemek borusu çeperini yıkayarak, asitli mide içeriğinden korumaya çalışır. Bu durum, kusan kadınlarda tükürük üretiminin neden fazla olduğunu açıklar. Sigara içmek, ağız içi iltihaplar, bazı ilaçlar ve bazı sağlık problemleri de aşırı tükürük salgılanması sebepleri arasındadır.
Safra sıvısı, karaciğerde üretilir ve safra kesesi isimli organda depolanır. Bu sıvı besinlerden elde edilen yağların kolay bir şekilde sindirilerek ince bağırsağa gitmesini sağlamaktadır. Yeşil ve sarı safra sıvısı midede bulunmamaktadır. Ancak kusarken pilorik sfinkter açılır ve bu sıvı kusma yoluyla dışarı atılır.
Tükürük akışında azalma ve kıvamında yoğunlaşma, tükürük kanalında hasar veya kalsiyum tuzlarında çökme gibi nedenlerle tükürük taşları gelişebilir. Taşlar, bez içinde veya bezin salgı yaptığı kanal içinde bulunabilir ve tükürük akımında tıkanmaya neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri