K vitamininin inflamasyon ve kan lipitlerini düşürerek insülin direncini ve glikoz toleransını iyileştirebileceği vurgulanmaktadır.
Vücuttaki D vitamini eksikliği, insülin direncine ve insülin duyarlılığına etki edebilir.
Bununla birlikte yapılan çalışmalar D vitamini eksikliğinin, PKOS patogenezinde başlıca rol oynayan insülin direncinin gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya çıkarmıştır.
Elma Sirkesi Tüketmek
Özellikle yüksek karbonhidratlı gıdalarla kombine edildiğinde elma sirkesi insülin duyarlılığını ve artan insülin seviyelerini düşürebilir. Yüksek karbonhidratlı bir öğüne iki yemek kaşığı elma sirkesi eklemenin, yemekten sonra 30 dakikaya kadar insülin direnci seviyelerini düşürmektedir.
Düzenli egzersiz insülin direncini azaltmanın en iyi yollarından biridir. Şekerin depolanmak üzere kaslara taşınmasına yardımcı olur ve egzersize bağlı olarak insülin duyarlılığında 2-48 saat artış sağlar. Bir çalışmada, orta hızda 60 dakika bisiklet sürmenin 48 saat boyunca insülin duyarlılığını artırdığı görüldü.
İlgili 21 soru bulundu
Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya da özen gösterin. Sağlık durumunuza göre koşun, tempolu yürüyüş yapın, bisiklete binin, yüzün, aerobik yapın veya hızlı dans edin. Zamanınız kısıtlıysa haftada en az 3 gün 45'er dakika tempolu yürüyüş yapmayı yaşam alışkanlığı haline getirin.
Gün içinde yeşil çay ve limonlu su içerek metabolizmanı canlandırabilirsin. Zerdeçal, zencefil ve tarçını mutfağından eksik etmemelisin. Bu maddelere uyduğunda, zaman içinde kilo verip insülin direncini kırabilirsin.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
İnsülin direnci tedavisinde öncelikle bir kan testi yapılarak direnç seviyesi ölçülür. Direncin yüksek olduğu kişilerde 2-3 ay ya da en fazla 6 aylık tedavilerle seviye normale döndürülebilir. İnsülin direnci seviyesi normale döndüğünde de kilo vermenin önündeki engeller kalkmış olur.
Demir, insülinin hücre içine alınmasını ve insülinin etkisini inhibe ederek hiperinsülinemiye ve insülin direncine neden olur (3). Ayrıca serum feritin düzeyi ile diyabet riski, hipertansiyon, metabolik sendrom, kardiyovasküler risk faktörleri ve inflamasyon arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur (4-6).
İnsülin direnci, diyabet hastalığının başlangıcı sayılmaktadır. Vücut, yüksek insülin düzeyine sahip olduğundan insülinin aşırı salınması, uzun vadede pankreasa yüklenerek üretme kapasitesini düşürür. İnsülin, glikozu hücrenin içerisine sokarak etki eder.
Eğer çalkalanan insülin kesik süt görüntüsünde(heterojen) ise bozuk kabul edilir ve bu insülin kullanılmamalıdır. Berrak insülinler çalkanmaz. Eğer zamanla berraklığı kaybolmuşsa veya sararmışa bu insülin bozuk kabul edilir ve kullanılmaz.
Alınacak önlemler ile diyabet gelişmeden insülin direnci ortadan kaldırılabilmektedir. İnsülin direncinde ilaç tedavisi gerekebilmektedir. Bu sayede iştah ve kilo kaybı sağlanması kolaylaşır ancak beraberinde mutlaka diyet ve egzersize de devam edilmelidir.
İnsülin Direncinin Nedenleri
Beslenme ile yüksek miktarda kalori alınması ve vücutta aşırı miktarda yağ dokusu bulunması kan dolaşımında serbest yağ asitlerinin miktarında artışa neden olur. Dolayısıyla dengesiz ve aşırı düzeyde beslenme ile obezite, insülin direnci ile ilişkili durumlara örnek teşkil ederler.
İnsülin direnci olan bir kişilerin glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, patates püresi, havuç ve pilav gibi ürünlerden uzak durması gerekiyor. Ayrıca patates kızartması ve mısır da bu kategoriye dâhil.
İsteğe bağlı olarak sıcak veya soğuk olarak hazırlanan limonlu su tarçın, bal, maydanoz gibi besinlerle lezzetli bir hale getirilebilir. Tarçınlı limonlu su faydaları arasında kan şekerini düzenleme ve insülin direncini düşürme gibi durumlar yer alır.
Yemekten sonra yürüyüş yapmak ve günün geri kalanında aktif olmak kan şekeri hücrelerin insüline taşınmasını ve kan şekerinin dengede kalmasını desteklemektedir. Bu durum insülin direncini önemli ölçüde iyileştirebilir, insülin direnci, metabolik sendrom semptomlarından biridir. Vücut için seviyesi çok önemlidir.
İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.
- Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmeli. - Pirinç yerine bulgur veya kepekli pirinç tercih edilmeli. - Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği ,çavdar ekmeği,kepek ekmeği tercih edilmeli.
İnsülin direnci olan insanlar çabuk acıktıkları için sık küçük öğünler şeklinde ve glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmeleri uygun olur. Üç ana üç de ara öğün yapılabilir.
Proteinlere ağırlık verin ve özellikle yoğurt tüketin
Yine tüm süt ürünleri protein açısından zengin ve insülin direnci ile yaşamda sağlıklı seçimlerdir.
Tarçının, insülin hormonuna duyarlılığı önemli ölçüde artırdığı birçok çalışmada saptanmıştır. Nitekim tarçın insülin direncini önemli ölçüde azaltabilir ve bu önemli hormonun işini yapmasına yardımcı olabilir.
Siyah çay, vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içerdiğinden, tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu olan etkiler keşfedilmiştir.
İnsülin direncini kırar; Kahvenin insülin direncini kırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu etkinin azalması kişide tatlı ihtiyacını baskılar. Sürekli tatlı yeme isteği olan kişilerin bu isteklerini bastırmada kahve içmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri