Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) internetin, düşüncelerin ifadesini sağlayan ve bünyesinde diğer kitle iletişim araçlarından farklı özellikler taşıyan kitle iletişim araçlarından biri olduğunu kabul etmektedir.
Telekomünikasyon İletişim Araçları:
1876 yılında patenti alınan telefon da yine bu alanda büyük bir ilerleme olarak kaydedilmiştir. Günümüzde ise telefonlar, bilgisayarlar, internet, akıllı telefonlar aktif olarak kullanılan telekomünikasyon iletişim araçlarıdır.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Medya, kaynaktan hedef topluluğa bilgi yayınlayan bir iletişim aracıdır. Daha geniş kitlelere yönelik her türlü medya, kitle iletişim araçları olarak bilinir.
İlgili 15 soru bulundu
KİTLE İLETİŞİMİNİN ÖZELLİKLERİ
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
Geniş kitlelere ulaşılmasını ve iletişim kurulmasını sağlayan iletişim kanallarına verilen isimdir. Bunlar: televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları gibidir.
Bugün kitle iletişim araçları arasında en önemli ve etkili yere sahip olan internet ise, 1970li yıllardan itibaren hızla gelişmiştir. Bu hızlı gelişim, dünya çapında, insanların birbirleriyle iletişim kurmalarına ve herkesin istediği her an istediği her türlü bilgiye ulaşmasına yardımcı olmaktadır (6).
Kitle iletişimde radyo, televizyon, internet, sinema, gazete, dergi ve kitap gibi araçlar kullanılır. İletişim sürecinde bilgi, kaynaktan alınarak çeşitli kanallar yoluyla doğru bir şekilde kodlanarak hedef kitleye ulaşır.
Sosyal medya ve platformları, halkla ilişkilerin görevlerini ve amaçlarını yerine getirmesini sağlamaktadır. Günümüzde sosyal medya ve araçları halkla ilişkiler uygulamalarının vazgeçilmez bir aracı haline gelmekte ve hedef kitle ile iletişimin en önemli unsuru olarak kabul görmektedir.
Geçmiş tarihte gazete ile başlanan daha sonra televizyonun icadı ile daha kolay bir iletişim imkânı sunulan kitle iletişimde, günümüzde ise internetin yaygın olmasıyla iletişim artık daha da kolaylaşmıştır.
Bunlar; habercilik, toplumsallaştırma, motivasyon, tartışma-diyalog, eğitim, kültürel geliştirme, eğlence ve bütünleştirme işlevleridir. Bunlardan habercilik işlevi, kitle iletişim araçlarının temel ve en bilinen işlevidir.
Yazılı kitle iletişim araçlarının başında gazete, dergi, kitap ve billboard gelmektedir ve bu araçların ortak özelliği haber ve bilgileri yazılı olarak sunmalarıdır.
İnternet bütün dünyada kullanılan, bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar aracılığıyla veri ve bilgi iletmeyi/almayı sağlayan iletişim ağıdır. İnternet aracılığıyla istenilen web sitesine ve bilgiye erişim sağlanabilir. Bunun yanı sıra bütün dünyadaki bilgisayarlara mesajlar gönderilip mesajlar alınabilir.
Kitle iletişim, mesajın tek yönlü olarak iletişim araçları vasıtasıyla büyük bir kitleye yani topluluğa aktarılması olayıdır. Bu sayede aktarılmak istenilen mesaj kısa bir süre içerisinde büyük çaplı kitlelere kolayca ulaştırılabilir. Bu nedenle kitle iletişimi özellikle günümüzde büyük bir önem arz etmektedir.
A) Kitap çünkü radyo, mektup, uydu, bilgiseyar, televizyon, telefon, telgraf vb. şeyler kitle iletişim aracıdır ama kitap değildir.
→ Mektup eskisinden çok fazla kullanılan ama günümüzde teknoloji bayağı ilerlediği için pek fazla kullanılmayan bir kitle iletişim aracıdır.
Tanım. İyi bilinen bir tanım: “Kitle iletişim araçları, içeriği sınırsız sayıda insana teknik çoğaltma ve yazı, resim veya sesle yayma yoluyla ileten bir iletişim aracıdır ve böylece halka açık bir şekilde isimsiz, mekansal olarak dağılmış bir izleyici kitlesine ulaştırır."
Bireyler okuyucu, dinleyici ya da izleyici rollerine bağlı olarak kitle iletişim araçlarıyla iletişim kurmaktadırlar. Ancak bu iletişim, bireylerin karşılıklı ilişkilerinden farklı olarak diyalog kuramayacakları bir iletişim nesnesi üzerinden ve daha çok tek yönlü olarak gerçekleşmektedir (Akın, 2011: 95).
İki kişi arasında gerçekleşen bireysel iletişimden, geniş kitlelere ulaşma potansiyeli olan kitle iletişimine geçiş, bu araçların işlevlerini genişletmiştir. Bugün, dergi yayınları, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik araçlar, kitle iletişim araçları olarak kullanılmaktadır.
Matbaayla birlikte el yazması kitapların yerini “sessiz öğretmen” olarak ifade edilen ilk kitle iletişim aracı olarak basılı kitap almış ve halk kütüphaneleri yanında özel kütüphaneler de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Geleneksel medya araçları gazete, film, radyo ve dergi gibi araçlar iken sosyal medya araçları ise oldukça geniş araçlardır. Örneğin; haber siteleri, web siteleri, sosyal medya platformları vb. birçok platform sosyal medya platformları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri