Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı. Bu nedenle 12 Nisan tarihi, Türkiye'de İnternet'in "doğum günü" olarak kabul edildi.
12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu. Bugün ülkemizde internet kullanımının 25. yıl dönümü.
İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir. 1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü.
Ağların birleştirilerek İnternet'in yaratılması (1973–90)
ARPANET ve İlk Adımlar (1973-1980): İnternet'in öncüsü olan ARPANET, 1973'te Amerika'da Advanced Research Projects Agency (ARPA) tarafından başlatıldı. ARPANET, bilgisayarlar arasında veri iletimini mümkün kılan ilk büyük ölçekli bilgisayar ağıydı.
Mobil Web için sunulan ilk ticari erişim 1996 yılında Finlandiya'da oldu. Bu ağlar, Nokia Corporation 9000 Communicator, Sonera ve Radiolinja'dır. Web tabanlı hizmet olan ilk ticari lansman ise, Japonya'da 1999 yılında i-mode tarafından başlatıldı ve ismi NTT DoCoMo olarak kayıtlıydı.
İlgili 30 soru bulundu
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
Çeşitli mahkemeler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından Türkiye'deki internet üzerinde tanımlanan politika ve kurallar işletiliyor ve bu alanda en yetkili kurum BTK olarak görünüyor.
1997'de 802.11 standartlarını oluşturan IEEE komitesine başkanlık ettiği için Vic Hayes, “Wi-Fi'nin babası” olarak anılıyor.
Artık onsuz bir hayat düşünülemeyen internet 30 yaşında. İnternetin en büyük şirketlerinden Google 1989'da icat edilen World Wide Web için özel bir doodle hazırladı. İnternet bundan tam 30 yıl önce İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de çalışan İngiliz yazılımcı Tim Berners Lee tarafından icat edildi.
Dünyanın ilk internet sitesi ve bağlantısı
Dünyadaki ilk internet bağlantısı ABD'nin Los Angeles kentindeki California Üniversitesi'ndeki (UCLA) bir bilgisayar ile aynı eyalette bulunan Stanford Üniversitesi arasında 29 Ekim 1969'da kuruldu. İki bilgisayar da küçük bir ev boyutundaydı.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler hâlinde transfer edilir.
Word Wide Web Protokolü 1991 yılında geliştirilse de internet ağının evlerde kullanımı 1998 yılına kadar uzanmaktadır. Şu anda dünya çapında yaklaşık olarak 2 milyardan fazla insan günlük pek çok işini dijital ortamdan yürütmektedir.
İnternet olmasaydı, hayat eskisi gibi geri dönecekti. İnsanların fırsatların ve kaynakların boşa harcanmadığından emin olmak için yaptıkları seçimleri dikkate almaları gerekir. Yaşamın her faaliyeti, kararlı çaba ve sabır gerektirecektir. İnternete aniden erişim kapatılırsa dünya farklı bir yer olurdu.
Raporda internet erişimi 0 olarak belirtilen Kuzey Kore sonuncu. En fakir ülkeler arasında bulunan Eritre, Somali, Burundi, Timor, Gine gibi ülkelerde nüfusun sadece yüzde 1 ile 2'sinin internete erişimi var.
Güney Asya ülkesi olan Singapur, Speedtest tarafından açıklanan listede dünyanın en hızlı internet ortalamasına sahip. Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Güneydoğu Asya'nın gelişmiş ülkelerinden Singapur, 60 Mbps yüksek internet hızıyla dünya genelinde birinci olurken onu; İsveç, Danimarka ve Norveç gibi Kuzey Avrupa ülkeleri izledi.
1980'li yıllarda internet tüm dünyada iyiden iyiye yayılmaya başlamıştır. İnternetin Türkiye'ye gelişi 80'li yılların sonlarına rastlamaktadır. İnternet ilk olarak 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin ön-cülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) ile ülkemize gelmiştir.
World Wide Web, 1989 yılında CERN'de çalışan İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından icat edildi. World Wide Web'in amacı, bilim adamları arasında otomatik bilgi paylaşımını kolaylaştırmaktı. Şu an ise, bilginin web sayfaları aracılığıyla yayılmasına adanmış bir projedir.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Wi-Fi kelimesinin tam açılımı Wireless Fidelity'dir. Wireless bağlantıları kendi içlerinde “Wan” ve “Lan” olmak üzere ikiye ayrılır. Lan olarak bilinen WLAN kablosuz yerel alan ağı demektir. Wan ise kablo bağlantısının yetersiz olduğu durumlarda binalar arası bağlantının kablosuz cihazlar ile yapıldığı sistemdir.
İŞTE O İCATLAR...
Bebek bezi, bulaşık makinesi, araba sileceği, gözlük camı, perma makinası, kahve filtresi, mutfak mikseri gibi hayatı kolaylaştıran pratik birçok icadın mucidi kadınlar.
ARPANET için 1970 yılında geliştirildi. ARPANET, Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı bünyesine bağlı ARPA tarafından geliştirilen dünyanın ilk paket dağıtımı ağı ve evrensel İnternet'in öncüsüdür, yani ilk şebekelerden.
Kısa cevap internetin sahibi yoktur. Çünkü internet elle tutulamayan ve bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla çalışan bir mantığa sahiptir. Bir bilgisayar internete erişiyorsa artık o da internetin bir parçasıdır. Yani internet bilgisayarların birbirleriyle bağlanmasından sonra doğan bir adıdır.
Gençler interneti en çok sosyal ağlara bağlanmak (yüzde 54,7) için kullanırken, haber okumak (yüzde 39,9) ve bilgi almak (yüzde 39,3) oranla onu takip ediyor. Araştırmaya katılan gençler, internette en az yüzde 6 oranla blog yazıyor ve şans oyunları oynuyorlar.
INTERNET'İN TARİHİ
ABD tarafından geliştirilen ve ARPANET (Advanced Research Projects Authority Net) adı verilen proje, ülke savunmasını birbirine bağlı bilgisayarlarla kurulacak iletişimle koordineli bir biçimde sağlamak amacıyla 1969 yılında geliştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri