İntibak zammı bir süredir milyonlarca emeklinin gündeminde yer alıyor. İntibak yasasının ne vakit çıkabileceğin şimdilik netlik kazanmazken, mümkün bir düzenlemeden 2000 yılından sonra emekli olanların faydalanması bekleniyor. İşte detaylar...
Yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan kişilerin maaşı yeniden hesaplanacak. Böylece, milyonlarca emeklinin maaşı, çalışma süresi ve prim ödemelerine göre değişen oranlarda artacak. İntibak çıkarsa emekli maaşları 1.200 TL'ye varan miktarda yükselebilecek.
"Konuşmada 2000 yılından önce emekli olanların aylıklarına intibak düzenlemesi yapılarak iyileştirme sağlandığı belirtilmiş olup, yeni bir intibak düzenlemesine gidileceği hususuna yer verilmemiştir. Dolayısıyla, söz konusu haberde konuya ilişkin çalışma yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli aylıklarında yeni intibak düzenlemesine yönelik çalışma yapıldığıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Maaşlarda 50 ile 355 lira arasında artış yaşandı. Yeni intibak hayata geçerse, yaklaşık 5 milyon kişinin yararlanacağı belirtiliyor. Zam oranının da ilk intibaktaki gibi 355 liraya varan tutarda olması bekleniyor.
İlgili 17 soru bulundu
Emekliye bir düzenleme yapılacaksa, nasıl 2000 öncesine intibak verildiyse 2000 sonrası emeklilere de bir intibak, bir seyyanen zam verilmesi gerekiyor. Temmuz ayına kadar tüm emeklilere hiç ayrım yapmadan seyyanen zam verilmesi gerekiyor.
Kök maaşı 6500 lira olan bir emekli en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın üzerinde aylık alacak.
İntibak Yasası Meclis'te kabul edildi TBMM Genel Kurulu'nda İntibak yasa tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, 2000 yılı öncesi emekli aylıklarında yaşanan farklılığı gideriyor.
2000 YILI SONRASI İÇİN GEREKİYOR
İntibak, hangi dönemde emekli olursa olsun prim kazancı, prim ödeme gün sayısı eşit olanların aylıklarının eşitlenmesi, farklılıkların ortadan kaldırılması anlamına geliyor.
Bakan Işıkhan paylaşımında, "Ocak 2024 itibarıyla yüzde 49,25 oranında yükseltme yaptığımız SSK ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile hak sahiplerinin aylık fark tutarlarını ödemeye başlayacağız. Ödemeler; SSK kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 6 Şubat'ta gerçekleştirilecek.
Madde, 7 bin 500 TL maaş alanları ve EYT'lileri kapsamıyor. Memur maaş teklifinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan önergeye göre memur, işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25 zam yapılacak. Zam 7 bin 500 TL alan emeklilere uygulanmayacak. EYT kapsamında emekli olanlar da bu artıştan yararlanamayacak.
Bilindiği üzere 7339 sayılı Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 26/10/2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2024 OCAK GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI TABLOSU
Yüzde 49,25 zam oranı hesaplandığında ise maaş zamları şu şekilde oluştu: 7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak.
Emekliye intibak zammı, milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor. SSK ve bağ-kur emeklilerinin beklediği Ocak 2024 zammı açıklandı. Tüm emeklilere yüzde 49.25 oranında zam yapıldı. Yeni zamlı emekli maaşları Şubat ayından itibaren ödenecek.
Memur ve memur emeklileri ocak ayında 2,5 puanlık ek zam ile birlikte yüzde 7,5 oranında toplu sözleşme zammı almışlardı. Temmuz'da ise yine yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı alacaklar. Memur ve memur emeklilerine temmuz ayında yüzde 7,5 oranındaki ocak zammını geçen 6 aylık enflasyon kadar da fark ödenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK, Bağ-Kur ve Tarım emeklilerinin maaşlarına 5 puanlık artış daha yaparak zam oranlarını yüzde 42.60'a yükseltti. Böylece en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın altında kalan maaşlara da zam yapılacak.
EMEKLİ MAAŞINA İNTİBAKTAN 1.200 TL EK
4A SGK ve 4B Bağ-Kur kapsamında 2000 yılından sonra emekli olanlara göre, aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların maaşları daha yüksek olarak hesaplara yatıyor.
İntibak Arapça kökenli olan ve uyum ve iki ölçünün birbirini tutması olarak tanımlanabilir. İntibak zammı ise, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı emekli maaşı alan kişiler arasında eşitsizliği giderek denge sağlamak için oluşturulmuş bir uygulamadır.
En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılması ile geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı ile bugün yayımlanan Resmi Gazete'de emekli maaşı ile ilgili düzenlemeler belli oldu. Kanuna göre, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında ocak ödeme dönemi itibarıyla geçerli olacak 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 oldu.
En düşük emekli maaşının 10 bin liraya yükseltilmesi ve Bağ-Kur ile SGK emeklilerinin zam oranının yüzde 49,25 olmasına ilişkin karar Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Aslında halen kök maaşı 5500 lira olup da yasal düzenleme sonucu eline 7500 lira geçen emekliler için yasal düzenleme kesinlikle şart. Çünkü bu durumda olan emeklilerin maaşlarına yapılacak yüzde 37.5 zam ile birlikte ellerine yine 7500 lira geçecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının devamında milyonlarca emekliyi ilgilendiren haberi de verdi. Geçen yıl seyyanen zamla 5500 TL'den 7500 TL'ye çıkarılan en düşük emekli aylığı 10000 TL'ye yükseltildi.
Emeklilerden yaklaşık 6 milyonu taban maaş olan 7.500 TL'nin altında aylık alıyor. 7.500 TL taban maaş olduğu için bunun altındaki rakamlar kök maaş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri